Στο εδώλιο οι 61 εργάτες που διαδήλωσαν για το εργοτάξιο στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης




Ξεκίνησε σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης η δίκη 61 εργατών και μελών συνδικάτων που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις ενάντια στις συνθήκες εργασίας που υποστηρίζουν ότι επικρατούν στο αχανές εργοτάξιο του υπό κατασκευή νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.

Λιγότεροι από τους μισούς κατηγορουμένους είχαν δώσει μέχρι αργά σήμερα τα υπομνήματα αντίκρουσης, σύμφωνα με ακτιβιστές που βρέθηκαν μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Η ακρόαση ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο δικαστήριο στην περιοχή Γκαζιοσμανπασά, με την αστυνομία να έχει μπλοκάρει την είσοδο του δικαστηρίου.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους 61 περιλαμβάνουν παραβίαση δικαιωμάτων των άλλων εργαζομένων και αψήφηση των κανονισμών που διέπουν τη διεξαγωγή διαδηλώσεων.

Συγγενείς των κατηγορουμένων έφτασαν στο δικαστήριο από όλη την Τουρκία, παρόλο που οι δικαστικές αρχές επέτρεψαν μόλις σε ένα μέλος οικογένειας και σε λίγους δημοσιογράφους να παραστούν στην ακροαματική διαδακασία.

Υποστηρικτές και συγγενείς διαδήλωσαν εντός του δικαστικού κτιρίου, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Ελευθερία για τους εργάτες του Τρίτου Αεροδρομίου» και φώναζαν συνθήματα όπως «Οι Εργάτες δεν είναι σκλάβοι».

Ο Ζεκί, ένας 35χρονος αδερφός ενός από τους εργάτες που βρίσκονται στη φυλακή, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι οδήγησε από την ανατολική επαρχία Αγκρί, περισσότερα από 1000 χιλιόμετρα, για να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη και να στηρίξει τον αδερφό του.

Ωστόσο, δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στη δικαστική αίθουσα και ο αδερφός του, όπως είπε, εργάζεται μόλις για δύο μήνες στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου και όπως υποστήριξε δεν έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα. Πρόσθεσε ότι η σύζυγος του αδερφού του και τα τρία τους παιδιά ζουν σε άθλιες συνθήκες τους τελευταίους μήνες που βρίσκεται σε κράτηση.

Τριανταένα από τους κατηγορουμένους συνελλήφθησαν το Σεπτέμβριο όταν δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και αντλιών νερού υπό πίεση για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις. Οι υπόλοιποι 30 αφέθηκαν ελεύθεροι εν αναμονή της δίκης τους.

Ο δικηγόρος Νετζντέκ Οκτζάν δήλωσε στο dpa χθες ότι αναμένει όλοι οι κατηγορούμενοι να αφεθούν ελεύθεροι, σημειώνοντας ότι «δεν έπρεπε να είχαν συλληφθεί από την αρχή».

Δεν έχει καταστεί σαφές πότε θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία.

Οι διαδηλώσεις στο εργοτάξιο ξέσπασαν ως αντίδραση στις φτωχές συνθήκες διαβίωσης, της κακής σίτισης, στα προβλήματα με καταβολή μισθών και πολυάριθμα εργατικά δυστυχήματα που προκλήθηκαν από ελλιπή μέτρα ασφαλείας.

Η κατασκευή του αεροδρομίου έχει επιφέρει μέχρι στιγμής 52 θανάτους εργαζομένων κατά τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που περιήλθαν χθες στη γνώση του dpa.

Ωστόσο, συνδικάτα κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό θανάτων.

Το πρώτο κομμάτι του φαραωνικών διαστάσεων νέου αεροδρομίου – αναμένεται να γίνει εν καιρώ το μεγαλύτερο του κόσμου- εγκανιάστηκε στις 29 Οκτωβρίου από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε να προβεί τότε σε οποιοδήποτε σχόλιο για θανάτους εργαζομένων στη κατασκευή του έργου.

Στην Κωσταντινούπολη ο Σον Πεν: Ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για την δολοφονία του Κασόγκι

05/12/2018 21:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: