Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τον Ερντογάν: Σου δίνουμε Patriot, μην αγοράσεις τους S-400




Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πιθανή πώληση -ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων- συστημάτων αεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στην Τουρκία, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο την Τρίτη αφού προηγουμένως ενημέρωσε το Κογκρέσο.

Με τον τρόπο αυτό αφαιρεί το βασικό επιχείρημα της Τουρκίας, η οποία ισχυρίστηκε ότι προτίμησε τους ρωσικούς S-400 επειδή η Αμερική δεν είχε προ-εγκρίνει την αγορά του συστήματος Patriot όταν η Άγκυρα ενδιαφέρθηκε γι’ αυτό. Στην ουσία οι Αμερικανοί λένε στους Τούρκους “σας δίνουμε τους Patriot για να μην αγοράσετε τους S-400.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters, ο Οργανισμός Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency) ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την πώληση 80 πυραύλων ενισχυμένης καθοδήγησης Patriot και 60 άλλων πυραύλων στην Άγκυρα, μαζί με συναφή εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των σετ ραντάρ, σταθμών ελέγχου αφοσίωσης και σταθμών εκτόξευσης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι συνεργάζεται με την Τουρκία, η οποία είναι σύμμαχος της Αμερικής στο ΝΑΤΟ, σχετικά με την πιθανή πώληση ενός συστήματος πυραυλικής άμυνας Patriot της εταιρείας Raytheon Co στην προσπάθειά της Ουάσιγκτον να πείσει την Άγκυρα, να μην αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400.

Είναι ξεκάθαρο ότι προϋπόθεση για να έγκριθεί αυτή η πώληση των Patriot στην Τουρκία είναι να ακυρωθεί η αγορά των S-400. Επίσης, η πώληση πρέπει να εγκριθεί και από το Κογκρέσο, το οποίο έχει παγώσει και τη διαδικασία πώλησης των αεροπλάνων F-35 στην Άγκυρα.

Γενικά, οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας βρίσκονται σε μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση και ενώ γίνονται προσπάθειες από την Ουάσιγκτον να ξεπεραστούν τα εμπόδια, συνέχεια εμφανίζονται καινούργια…

Ο Τραμπ θα εξετάσει το θέμα, δεν δεσμεύτηκε για έκδοση Γκιουλέν, λέει ο Λευκός Οίκος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: