Σταδιακή ελάττωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας υποστηρίζει o Σεμπάστιαν Κουρτς




Τη σταδιακή ελάττωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που ο ίδιος την συνδέει με την “ύπαρξη προόδου στην ανατολική Ουκρανία”, για να δοθεί κινητικότητα στην αδιέξοδη κατάσταση της ειρηνευτικής διαδικασίας, υποστηρίζει σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post που αναμεταδίδεται από αυστριακά ΜΜΕ, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και απερχόμενος προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο ίδιος, ασκώντας κριτική στο γεγονός, όπως αναφέρει, ότι τους προηγούμενους μήνες “υπήρξε ελάχιστη κινητικότητα” στη διένεξη, επισημαίνει πως θα πρέπει να αποδειχθεί και από την ουκρανική κυβέρνηση η πρόθεση της για μία ειρηνευτική διαδικασία και τονίζει χαρακτηριστικά πως “θα πρέπει και το Κίεβο να έχει ένα σοβαρό ενδιαφέρον για πρόοδο”.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς υπενθυμίζει στη συνέντευξή του, ότι ήδη ως Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε υποστηρίξει “να συνδεθεί συγκεκριμένα με την πρόοδο στην ανατολική Ουκρανία η σταδιακή ελάττωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας”, κάτι, που, όπως σημειώνει, είχε προτείνει ο τότε Γερμανός ομόλογός του (και νυν ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας) Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ.

Το θέμα της Ουκρανίας είχε βρεθεί, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Σεμπάστιαν Κουρτς τον περασμένο Οκτώβριο στην Αγία Πετρούπολη με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, μαζί με τον οποίο είχαν εγκαινιάσει στο Μουσείο “Ερμιτάζ” την μεγάλη έκθεση “Αυτοκρατορικές μητροπόλεις”, η οποία από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο παρουσιαζόταν στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη.

Στην αυστριακή πρωτεύουσα επισημαινόταν τότε ο πολιτικός χαρακτήρας της επίσκεψης του Σεμπάστιαν Κουρτς στην Αγία Πετρούπολη, που φερόταν να εντάσσεται στο πλαίσιο της Προεδρίας της Αυστρίας στην ΕΕ το τρέχον εξάμηνο και η οποία πραγματοποιούνταν σε συνεννόηση με τα επιτελεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Επρόκειτο για την τέταρτη συνάντηση των Κουρτς και Πούτιν από τις αρχές της φετινής χρονιάς, καθώς ο Αυστριακός καγκελάριος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Μόσχα τον περασμένο Φεβρουάριο, στις 5 Ιουνίου είχε επισκεφθεί τη Βιέννη ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος λίγο αργότερα, στις 18 Αυγούστου, είχε παραστεί ως προσκεκλημένος της, στον γάμο της Αυστριακής υπουργού Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, στο περιθώριο του οποίου υπήρξε συνάντησή του με τον Σεμπάστιαν Κουρτς.

Κατά την επίσημη επίσκεψη του στη Βιέννη τον Ιούνιο, ο πρόεδρος Πούτιν είχε καταγγείλει ως “μονομερείς και για όλους επιζήμιες” τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, λόγω της Ουκρανίας, τονίζοντας πως “όλοι” έχουν συμφέρον για μία άρση τους. Ο ίδιος είχε επισημάνει πως η Ρωσία δεν έχει “κανένα πρόβλημα αξιοπιστίας” στην Ευρώπη, “αυτό είναι ένα πρόβλημα για εκείνους, οι οποίοι θέλουν να υπάρχει ένα τέτοιο στην κατάσταση με την Ρωσία”.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο ίδιος ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ως τότε Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε ταχθεί τον Οκτώβριο του 2016 κατά περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ενώ ήδη τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, η αυστριακή Βουλή είχε ψηφίσει έναν βαθμιαίο τερματισμό των κυρώσεων της ΕΕ.

Τον Μάρτιο του 2018, σε τοποθετήσεις τόσο του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς όσο και της υπουργού Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, είχε τονιστεί η άρνηση της Βιέννης

να προχωρήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη χώρα, σε σχέση με την υπόθεση Σκριπάλ, καθώς, όπως τόνιζαν, η Αυστρία θέλει να είναι “γεφυροποιός ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση και να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους συνομιλίας με τη Ρωσία”.

Στην Άγκυρα σπεύδει αμερικανική αντιπροσωπεία για την έκδοση του Γκιουλέν: Ανάμεσά τους το FBI

31/12/2018 14:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη, Αυστρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: