Στα βήματα του Κοτζιά ο Κατρούγκαλος: Αναχρονιστικές οι εγγυήσεις για την Κύπρο, λέει




Ηνωμένα Έθνη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη, ΑΠΕ-ΚΥΠΕ 

Δεν μπορεί πλέον να διατηρηθεί το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων στο κυπριακό, τόνισε ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους με τά την ολοκλήρωση των διαδοχικών συναντήσεων που είχε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, με την σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις στο κυπριακό, Τζειν Χόλ Λουτ και τον ειδικό διαμεσολαβητή στη διαφορά Ελλάδας – Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς..

«Με την κ. Λουτ επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας στην ανάγκη να επιλυθεί το κυπριακό βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Και της επανέλαβα τις γνωστές μας θέσεις για το ότι η διεθνής διάσταση του κυπριακού δεν μπορεί παρά να πάρει υπόψη την πρόοδο που έγινε στον Κραν Μοντανά και αποτυπώθηκε στο λεγόμενο πλαίσιο Γκουτέρες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η ελληνική θέση παραμένει, πως «το κυπριακό είναι ένα ζήτημα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και ότι δεν μπορεί πια να διατηρηθεί το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων.

H συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και η κ.Λουτ αποχώρησε χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν είχαν κάποια δήλωση για το περιεχόμενο της συνάντησης, ή το πρόγραμμά της τις προσεχείς ημέρες.

Όπως έγινε γνωστό, απόψε η Τζέιν Χολ Λουτ αναχωρεί για την Τουρκία, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στην Κύπρο αναμένεται να φτάσει την Κυριακή.

Συνάντηση Κατρούγκαλου με Λουτ στην Νέα Υόρκη: Στο επίκεντρο οι θέσεις της Ελλάδας στο κυπριακό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: