“Σφίγγα” ο Λευκός Οίκος για το τετ-α-τετ Τραμπ και Ερντογάν: Δεν εκδόθηκε ακόμα ανακοίνωση




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Ηχηρή ήταν, μέχρι της στιγμής (6.00 μ.μ. ώρα Ελλάδος), η σιωπή του Λευκού Οίκου για τη εικοσάλεπτη συνάντηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

  • Αν και πέρασαν σχεδόν 24 ώρες, από τη συνάντηση των δύο ηγετών, η αμερικανική πλευρά δεν είχε δημοσιοποιήσει κανένα απολύτως σχόλιο, αν και προηγουμένως είχε κάνει αρκετές επίσημες ενημερώσεις –οι δημοσιογράφοι λάβαμε συνολικά 33 τον αριθμό– για τις άλλες συναντήσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης ούτε ο Αμερικανός πρόεδρος, στις δηλώσεις του, έκανε την παραμικρή αναφορά.

Οι δημοσιογράφοι και στην Αργεντινή και στην Αμερική, ενημερώθηκαν πλήρως από τον Λευκό Οίκο για τις συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, και τους ηγέτες της Αυστραλίας, της Νοτίου Κορέας, του Καναδά και του Μεξικού.

  • Αλλά και ο κ. Ερντογάν ήταν προσεκτικός στις δηλώσεις του. Δήλωσε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό Πλανητάρχη το θέμα της Συρίας και την υπόθεση της HalkBank, η οποία κινδυνεύει με πρόστιμο δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραβίαση του εμπάργκο εναντίον του Ιράν. Εάν δεν βρεθεί τρόπος να αποτραπεί το πρόστιμο, θα επηρεαστεί όλο το τραπεζικό σύστημα στην Τουρκία, καθώς οι τουρκικές τράπεζες είναι “συγκοινωνούντα δοχεία”.

Ο κ. Ερντογάν έχει παρακαλέσει πολλές φορές να επιληφθεί του μείζονος αυτού ζητήματος, το οποίο όμως αφορά τις αμερικανικές δικαστικές αρχές, οι οποίες είναι εντελώς ανεξάρτητες.

  • Συζήτησαν επίσης, όπως είπε, την υπόθεση του Ιμάμη Γκιουλέν και τη δράση τν “τρομοκρατικών ομάδων” στη Συρία, εννοώντας προφανώς τους Κούρδους μαχητές του YPG, που είναι σύμμαχοι των Αμερικανών στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, καθώς η αμερικανική πλευρά επέλεξε -μέχρι της στιγμής- την απόλυτη σιωπή, το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι. Πριν από τη συνάντηση, αυτή ήταν η ενημέρωση που ερχόταν και από τις δύο πλευρές.

  • Ο κ. Τραμπ έχει εκ διαμέτρου αντίθετη γνώμη από τον κ. Ερντογάν, και αυτή η διαφορά δημιουργεί νέα προβλήματα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστηρίζει το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο έχει κάνει παραγγελίες δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικές εταιρείες. Αντίθετα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επιδιώκει ακόμα και παγκόσμιο εμπάργκο εναντίον του Ριάντ, το οποίο δεν θα συμβεί ποτέ λόγω της αντίθεσης της Ουάσιγκτον, αλλά και της Μόσχας.

Οπως είναι ήδη γνωστό, πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εθεάθη να χαμογελά και να ανταλλάσσει high five με τον πρίγκηπα διάδοχο Σαλμάν. Σημειώνουμε επίσης ότι ο κ. Ερντογάν εξαπέλυσε ισχυρή επίθεση εναντίον του Πρίγκηπα διαδόχου.

Ο Πούτιν θέλει τα δισεκατομμύρια του Σαλμάν: Τα χαμόγελα με τον Πρίγκηπα της Σ. Αραβίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: