File Photo: Cars burn as protesters wearing yellow vests (gilets jaunes). EPA,YOAN VALAT

Σε συναγερμό η Γαλλία λίγες ώρες πριν από τις νέες διαδηλώσεις από τα “κίτρινα γιλέκα”

Κατάσταση συναγερμού έχει κηρυχθεί στη Γαλλία την παραμονή των νέων αυριανών

διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων», μια κρίση που διχάζει τη χώρα και συγκλονίζει τον κόσμο και για την οποία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μιλήσει παρά στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας.

Ενώ η ένταση και η αγωνία είναι φανερές στην κορυφή του κράτους, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «ο πρόεδρος, νηφάλιος όσον αφορά το πλαίσιο και την κατάσταση» αποφάσισε να περιμένει πριν πάρει τον λόγο όπως του ζητούν ένα μέρος της αντιπολίτευσης και διαδηλωτές.

Τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση εναντίον της αύξησης των φόρων στα καύσιμα, η κυβέρνηση φοβάται μια νέα ανάφλεξη των βιαιοτήτων για την «τέταρτη πράξη» του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων».

Ογδόντα εννέα χιλιάδες μέλη των δυνάμεων της τάξης, εκ των οποίων 8.000 στο Παρίσι, θα αναπτυχθούν σε ολόκληρη την επικράτεια με στόχο να αποφευχθούν οι ταραχές που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο.
Στο Παρίσι, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, το κράτος θα επιστρατεύσει μάλιστα τα τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής «VBRG», για να για να διατηρήσει την τάξη κυρίως απέναντι σε γκρουπούσκουλα της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς που φέρονται αποφασισμένα να τη διαταράξουν.

Στη διάρκεια της ημέρας θα επιχειρήσουν 106 από τους 109 κινητούς λόχους της Χωροφυλακής στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας. «Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο τέτοιας έκτασης», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Χωροφυλακής Ρισάρ Λιζιρέ. Η GIGN, δηλαδή οι επίλεκτες δυνάμεις της Χωροφυλακής, έχει τεθεί σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας σε όλη τη Γαλλία.

Ελήφθησαν μέτρα ώστε να επιτραπεί ο έλεγχος ταυτοτήτων πριν από τις διαδηλώσεις, κυρίως στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, πρόσθεσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ.
Οι διαδηλώσεις απαγορεύθηκαν σε πολλά ευαίσθητα σημεία του Πα-ντε-Καλέ.

«Ανθρώπινες ασπίδες»
Μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας έκρηξης της βίας, η κυβέρνηση έχει πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για ηρεμία και για υπευθυνότητα, οι οποίες επαναλαμβάνονται πλέον από τα περισσότερα κόμματα τις αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα.

«Τα ειλικρινή κίτρινα γιλέκα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες»

από «πολιτικοποιημένα και ριζοσπαστικοποιημένα στοιχεία», τα οποία επιδιώκουν «να ανατρέψουν την εξουσία», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό.

Πολλοί αξιωματούχοι της πλειοψηφίας κάνουν λόγο για ανησυχητικά φαινόμενα. Αιρετοί αξιωματούχοι και οι οικογένειές τους υπέστησαν εκφοβισμό. Στενοί συνεργάτες του Μακρόν δέχθηκαν θανατικές απειλές μέχρι και στο τηλέφωνό τους.

«Αν δεν μου σπάσουν τα μούτρα μέχρι το τέλος της θητείας μου, θεωρώ πως θα είμαι τυχερός. Λέω στον εαυτό μου πως αυτό θα συμβεί, μέσα σ’ αυτό το βίαιο κλίμα υστερίας», λέει μια βουλευτής του LREM, του κόμματος του Μακρόν.

Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Le Figaro, η Ζακλίν Μουρό, από τους αντιπροσώπους του κινήματος, προειδοποιεί: τα «κίτρινα γιλέκα, δεν μπορούμε πια να τα σταματήσουμε».

«Όλο αυτό θα τελειώσει άσχημα», λέει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ. Ένας άλλος πρώην ένοικος του Ματινιόν, ο Εντουάρ Μπαλαντίρ, εκτιμά πως, «ελλείψει συνομιλητή», η διαχείριση της κρίσης ήταν πιο εύκολη τον Μάη του ’68 απ’ ό,τι είναι σήμερα.

Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης, η οποία εγκατέλειψε οριστικά έπειτα από 24 ώρες ακραίας σύγχυσης κάθε αύξηση του φόρου άνθρακα επί των καυσίμων για το 2019, μοιάζουν να μην είχαν κανένα αποτέλεσμα — εκτός από το να καταστήσουν πιο εύθραυστη τη θέση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος υποστήριζε μια απλή αναστολή της αύξησης, πριν αποκηρυχθεί βάναυσα από το προεδρικό μέγαρο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι περισσότερο παρά ποτέ ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος των «κίτρινων γιλέκων». Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης γίνεται λόγος για ανατροπή των θεσμών: «διάλυση της Εθνοσυνέλευσης», «Μανού (σ.σ.: υποκοριστικό του Εμανουέλ) ερχόμαστε!» ή ακόμη «Όλοι στη Βαστίλλη».

Το Παρίσι και οι άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας ετοιμάζονται να ζήσουν αύριο ένα νέο μαύρο Σάββατο. Ο πύργος του Άιφελ θα παραμείνει κλειστός, το ίδιο και το Λούβρο, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα στα Σανζ-Ελιζέ.

Έξι ματς της πρώτης ποδοσφαιρικής κατηγορίας έχουν αναβληθεί.

Η κυβέρνηση φοβάται μια συμμαχία ανάμεσα στην άκρα δεξιά, την άκρα αριστερά, τα πιο μαχητικά «κίτρινα γιλέκα και τους νέους των προαστίων, μερικοί από τους οποίους επιδόθηκαν σε λεηλασίες το περασμένο Σάββατο στην πρωτεύουσα.

Εκφράζονται επίσης φόβοι για μια επέκταση των κινητοποιήσεων σε άλλους τομείς, κυρίως στους αγρότες, στις οδικές μεταφορές και στην παιδεία, όπου η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη.

Περισσότεροι από 700 μαθητές Λυκείου συνελήφθησαν την Πέμπτη από τις δυνάμεις της τάξης, κατά την τέταρτη ημέρα της κινητοποίησης που σηματοδοτήθηκε και πάλι από επεισόδια και βιαιοότητες.

Καστανέρ: “Όλα δείχνουν ότι ριζοσπαστικά στοιχεία θα προσπαθήσουν να κινητοποιηθούν” αύριο

“Όλα δείχνουν ότι ριζοσπαστικά, υπονομευτικά στοιχεία, θα προσπαθήσουν ξανά να κινητοποιηθούν”

το Σάββατο κατά τη διάρκεια του τέταρτου Σαββατοκύριακου κινητοποιήσεων των “κίτρινων γιλέκων”, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, αιτιολογώντας την κινητοποίηση μιας δύναμης των δυνάμεων ασφαλείας “σε μεγάλη κλίμακα” που θα έχει ως άξονα μια μεγαλύτερη κινητικότητα και ικανότητα αντίδρασης.

Οι αρχές αναμένουν “περίπου χίλιους ανθρώπους (στο Παρίσι), αλλά μεταξύ αυτών των ατόμων υπάρχουν και κάποιοι υπερβολικά βίαιοι”, πρόσθεσε ο υπουργός, εκφράζοντας τη λύπη του που “οι τρεις αυτές τελευταίες εβδομάδες (των κινητοποιήσεων) γέννησαν ένα τέρας που έχει ξεφύγει από τους γεννήτορές του”.
Στην κινητοποίηση αυτή θα μετάσχουν σύμφωνα με τον Καστανέρ “περίπου 10.000 (άνθρωποι) σε όλη τη Γαλλία”.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να μετάσχουν και βίαια στοιχεία από το εξωτερικό, σημειώνοντας ότι “μέλη του προσωπικού της Ασπίδας του Θριάμβου είπαν ότι είδαν έναν Γερμανό και έναν Πορτογάλο να σπάνε στην Αψίδα του Θριάμβου” το περασμένο Σάββατο.

Συνολικά 89.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα κινητοποιηθούν αύριο στη Γαλλία, εκ των οποίων 8.000 στο Παρίσι όπου θα αναπτυχθούν επίσης για πρώτη φορά στην γαλλική πρωτεύουσα περίπου δώδεκα θωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής.

Τα θωρακισμένα αυτά οχήματα

“δεν είναι ο στρατός, δεν είναι άρματα μάχης, είναι εξειδικευμένα μέσα της εθνικής χωροφυλακής που επιτρέπουν κυρίως την άρση των οδοφραγμάτων”

σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι μετά τη θεαματική βία των προηγούμενων Σαββατοκύριακων των κινητοποιήσεων, “εξελίξαμε τη δύναμη” θέλοντας να έχει “μια μεγαλύτερη κινητικότητα για να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στην στρατηγική της διάλυσης και της μετακίνησης που ακολουθούν οι ταραξίες”.

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών υπερασπίστηκε τις συλλήψεις που έγιναν χθες Πέμπτη 151 ανθρώπων κοντά σε λύκειο της Μαντ-λα-Ζολί, σημειώνοντας ότι η αστυνομία προχώρησε σε αυτές έπειτα από “πραγματικά βίαια επεισόδια” που έγιναν στην κοινότητα αυτή των Ιβελίν.

Οι εικόνες που δείχνουν δεκάδες νέους, με τα χέρια στην πλάτη ή στο κεφάλι “είναι σκληρές (…) αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να τις εντάξουμε σε ένα πλαίσιο”, σημείωσε ο Καστανέρ, υπογραμμίζοντας ότι ρίφθηκαν “δεκάδες γκαζάκια σε οδοφράγματα που φλέγονταν” ακριβώς πριν από τις συλλήψεις αυτές που προκάλεσαν πολεμική.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών σημείωσε τέλος ότι θα καταθέσει μήνυση κατά του βουλευτή Νικολά Ντιπόν-Ενιάν όσον αφορά δηλώσεις του με τις οποίες κατηγορούσε “τους ταραξίες του κ. Καστανέρ” ότι λεηλάτησαν την Αψίδα του Θριάμβου το περασμένο Σάββατο στο Παρίσι κατά την διαδήλωση των “κίτρινων γιλέκων”.

“Για την τιμή των γυναικών και των ανδρών αυτών (των δυνάμεων της τάξης) αποφάσισα να καταθέσω μήνυση κατά του κ. Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, ο οποίος αναίσχυντα, στους κόλπους της Εθνοσυνέλευσης τόλμησε να πει, το παραθέτω, ότι ήταν οι ‘ταραξίες του κ. Καστανέρ’ που λεηλάτησαν την Αψίδα του Θριάμβου. Θα δούμε αν αυτός ο κύριος θα τολμήσει να μας αντιτάξει το βουλευτικό του αξίωμα. Θα προσθέσει και όνειδος στην προσβολή”

σημείωσε στη συνέντευξη αυτή Τύπου που παραχώρησε την παραμονή της “IV Πράξης” της κινητοποίησης των “κίτρινων γιλέκων” στη Γαλλία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με δάκρυα στα μάτια το “αντίο” της Μέρκελ από το τιμόνι του CDU: Τα καρφιά και το “ευχαριστώ”

Be the first to comment on "Σε συναγερμό η Γαλλία λίγες ώρες πριν από τις νέες διαδηλώσεις από τα “κίτρινα γιλέκα”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*