Ρωσο-τουρκικό παιγνίδι για τους S-400 για να αποφύγει η Άγκυρα τις αμερικανικές κυρώσεις




Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό σύστημα S-400 ανεξάρτητα από τα συστήματα του ΝΑΤΟ δήλωσε πηγή που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Μια πηγή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε στο Sputnik ότι τα συστήματα S-400 θα χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα από τα συστήματα του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η αγορά των ρωσικής κατασκευής συστημάτων δεν θα επηρεάσει τη συμφωνία για αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

“Το S-400 θα χρησιμοποιηθεί […] κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκληθεί βλάβη στα μαχητικά F-35 ή να αποκαλυφθούν ευαίσθητες πληροφορίες που σχετίζονται με τους πίδακες”, ανέφερε η πηγή.

Η πηγή επίσης δεν έχει επιβεβαιώσει το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα ήταν έτοιμη να παραδώσει τα S-400s σε Αμερικανούς τεχνικούς για έρευνα.

  • Σημειώνουμε ότι χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με δήλωση εκπροσώπου του στο κανάλι OPEN και στην ιστοσελίδα μας, ουσιαστικά ανακοινώνει ότι η Αμερική δέχθηκε το τουρκικό αίτημα για την αγορά του συστήματος Πάτριοτ, για να μην αγοράσει η Τουρκία τους ρωσικούς S-400.

Εάν δεν το πράξει, θα μπορούσε να υποστεί κυρώσεις αναφέρει η ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι κυρώσεις θα επιβληθούν και σε κυβερνητικές οντότητες, ιδιωτικές εταιρείες αλλά και άτομα που θα αναμειχθούν σε αυτή τη συναλλαγή με τη Ρωσία.

Είναι η πρώτη ξεκάθαρη δήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης από τη στιγμή που τέθηκε το θέμα της πώλησης των Πάτριοτ ΕΔΩ.

Επίσημα οι ΗΠΑ ζητούν ακύρωση της αγοράς των S-400: Κινδυνεύει και το πρόγραμμα των F-35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: