Ρωσία, Κίνα και Ιράν επιδίωξαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ




Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν συγκαταλέγονται στις ξένες δυνάμεις που επιδίωξαν να επηρεάσουν ψηφοφόρους στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές του 2018, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο της όποιας παρείσφρησης στα εκλογικά συστήματα των ΗΠΑ, δήλωσε χθες ο διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI) Νταν Κόουτς.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχουν αξιολογήσει την επίδραση των ξένων αποπειρών επιρροής στα εκλογικά αποτελέσματα.

Τα ευρήματα περιλαμβάνονται σε μια έκθεση που ο Κόουτς υπέβαλε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και στις εμπλεκόμενες αμερικανικές υπηρεσίες για την ασφάλεια των εκλογών σε συνέχεια εκτελεστικού διατάγματος που υπέγραψε ο Τραμπ τον Σεπτέμβριο.

Το διάταγμα χαρακτήριζε την ανάμιξη στις εκλογές εθνικό ζήτημα έκτακτης ανάγκης, στον απόηχο της εκτίμησης των υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Ρωσία διεξήγαγε μια επιχείρηση επιρροής στις προεδρικές εκλογές του 2016. Η Μόσχα αρνείται την οποιαδήποτε ανάμιξη στις εκλογές.

«Αυτή τη στιγμή, οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν διαθέτουν πληροφορίες που υποδεικνύουν οποιοδήποτε διακύβευση των υποδομών εκλογών της χώρας μας που θα απέτρεπαν ψηφοφορία, θα άλλαζαν την καταμέτρηση ψήφων ή θα εμπόδιζαν τη δυνατότητα καταμέτρησης ψήφων», ανέφερε ο Κόουτς στην ανακοίνωσή του για την έκθεση των εκλογών του 2018.

«Η δραστηριότητα που παρατηρήσαμε ήταν σε συμφωνία με όσα κοινοποιήσαμε τις εβδομάδες που οδήγησαν στις εκλογές», σημείωσε.

«Η Ρωσία και άλλες ξένες χώρες, εκ των οποίων η Κίνα και το Ιράν διεξήγαγαν δραστηριότητες επιρροής και εκστρατείες ανταλλαγής μηνυμάτων με στόχο τις ΗΠΑ για να προωθήσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα», συμπλήρωσε.

Ο Κόουτς δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις επιρροής ξένων δυνάμεων και ανέφερε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν αξιολογήσει την επίπτωση των επιχειρήσεων αυτών σε ψηφοφόρους στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου μήνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Ασυγκράτητος ο Ντόναλντ Τραμπ: Μετά τη Συρία αποφάσισε να εγκαταλείψει και το Αφγανιστάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: