“Ουαί κι αλίμονο” (τους) αν ξυπνήσει το πάθος των νέων μας! Οι τέσσερεις απλές αλήθειες…




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ (*)

Πήγαινε σε ένα Λύκειο. Ρώτησε 100 μαθητές να σου πουν τι είναι Τούρκος, τι Τουρκοκύπριος, τι ΕΟΚΑ, τι ΕΟΚΑ Β. Δες τις απαντήσεις!

Ας μην χλευάζουμε τα παιδιά μας αν τα δούμε να απαντάνε σε κάποιο reality ή στα καλλιστεία ότι το πραξικόπημα στην Κύπρο το έκανε ο …Νέλσον Μαντέλα! Για κάποιους ίσως ακούγομαι υπερβολικός. Μακάρι να ήμουν. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο να ζητήσω “συγγνώμη” παρά να διδάξω σε ένα παιδί μας τις αλήθειες. Και αυτό βγαίνει μέσα από την πικρή αλήθεια των ερευνών.

Αν είσαι μαθητής/τρια, πάρε δυο λεπτά να δεις τις επόμενες 30 γραμμές. Αν είσαι γονιός, δώσε δυο λεπτά στα παιδιά μας να “δουν” τις επόμενες 30 γραμμές. Αν διαφωνείς, εγώ θα συνεχίσω να παλεύω για το δικαίωμα σου να διαφωνείς μαζί μου (Δημοκρατία). Αν όμως θεωρείς τον όποιο λαό κατώτερο από το δικό μας, τότε σταμάτα εδώ!

Αλήθεια 1, ΕΟΚΑ: Πολέμησαν για την ελευθερία, για ιδανικά, για την Κύπρο, έδωσαν τη ζωή τους παλεύοντας ενάντια στην αγγλοκρατία.

Αλήθεια 2, ΕΟΚΑ Β: Η αρρώστια κάποιων για ένωση με την Ελλάδα τους τύφλωσε (βλ. εθνικισμός), με αποτέλεσμα να πωλήσουν και να καταστρέψουν μια σταλιά πατρίδα, με το προδοτικό πραξικόπημα του 1974 να ανοίγει την πόρτα στον Τούρκο κατακτητή που βρήκε “αφορμή” να εισβάλει για να “προστατέψει” τάχα τους Τουρκοκύπριους.

Αλήθεια 3, Τουρκία: Αν οι Τουρκοκύπριοι ανέχονται να ελέγχονται από την Τουρκία, τότε δεν αξίζουν να έχουν ούτε ψευδοκράτος, πόσο μάλλον να διεκδικούν ισοδυναμία (όχι απλά ισότητα), ως η μειονότητα του νησιού (πιο κάτω αναλύεται γιατί).

Αλήθεια 4, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι: άνθρωποι εμείς, άνθρωποι κι αυτοί, στην ίδια γη. Ναι στην ισότητα αλλά κρίμα κι άδικο να υπάρχει και ισοδυναμία! Είναι σαν να ζητάνε οι 50,000 Κύπριοι εδώ στις ΗΠΑ να έχουν “βέτο” στον Λευκό Οίκο και να παίρνουν την Προεδρία εναλλάξ. Δηλαδή, τέσσερα χρόνια Αμερικανός Πρόεδρος και τα επόμενα τέσσερα Κυπρο-Αμερικανός. Lol, όπως θα έλεγαν και οι νέοι μας!

  • Αν ένας Λεβέντ(ης) Τ/Κ αξίζει να είναι Πρόεδρος, με τα χίλια, μαζί του. Ούτε εκ περιτροπή, ούτε επτροπή (βέτο). Το ίδιο γίνεται και στις ΗΠΑ (βλέπε Ελληνοαμερικανό Μάικλ Δουκάκη, ως υποψήφιο για την Προεδρία των ΗΠΑ, το 1988). Αξίζεις κύριε/α; Μαζί σου. Δεν με νοιάζει το καπέλο σου αλλά το κεφάλι που κάθεται το καπέλο σου.

Κάποιοι από τους αναγνώστες του παρόντος άρθρου ίσως πούνε: “Μας φώτισε αυτός, είναι και καθηγητής σε Πανεπιστήμιο”.

Έχω το γνώθι σ’αυτόν, δεν προσπαθώ να φωτίσω τη δική μας γενιά που έχασε την πυξίδα και έκλεισε τα αυτιά της. Γι’ αυτό πάντα ξεκινώ τη σειρά των διαλέξεων φέρνοντας ως παράδειγμα τον δικό μας (Έλληνα) Σωκράτη (γιατί άλλο πράγμα η περηφάνεια της ρίζας και άλλο ο αρρωστημένος φανατισμός της ρίζας): “Ξέρω ότι τίποτα δεν ξέρω”. Ούτε και τα παιδιά μας ξέρουν, δεν τους μάθαμε. Δεν μάθαμε, όσα κι αν πάθαμε.

Πώς να τους εξηγήσουμε πράγματα που τα περνάμε πλέον στο ντούκου; Θεωρούμε πως το Internet και το PlayStation θα τους τα μάθουν όλα; Κούνια που μας κούναγε. Αν αυτό πιστεύεις κι εσύ, σου ζητώ συγγνώμη για τον χρόνο σου. Εύχομαι αυτός ο χρόνος να μην είναι μοιραίος για την πατρίδα και τα παιδιά μας. Γιατί, τα παιδιά μας πρέπει να ξεχωρίσουν πρώτα τις μικρές, απλές αλήθειες πριν πάρουν την τύχη τους, το μέλλον τους, στα χέρια τους (ειδικά ελλείψει αμοιβαίας κοινής γραμμής / Στρατηγικής). Αλλιώς, δεν έχουμε τύχη!

Υ.Γ. 1: Θα είμαι ευτυχής αν το παρόν άρθρο διαβαστεί έστω και από ένα Κυπριόπουλο του Δημοτικού ή του Γυμνασίου.

Υ.Γ.2: Ο μεγαλύτερος εχθρός της πολιτικής είναι το “πάθος” των νέων. Ουέ κι αλλοίμονο (τους) αν ξυπνήσει αυτό το πάθος. Το επόμενο πρώτο βήμα (των νέων) θα είναι η επανάσταση σε νέα μορφή (διαδικτυακή)! Μακάρι να ξυπνήσει! Άλλωστε, γι’ αυτό η πολιτική(οι) “βολεύεται” στα δικά της παιχνίδια που σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν από την ΑΛΗΘΕΙΑ (κρατώντας αυτή την αλήθεια ως “στολίδι” στο συρτάρι που φυλάει το καταστατικό της)!

Υ.Γ.3: Λαός που δεν ευθυγραμμίζεται στην αλήθεια του παρελθόντος, πώς μπορεί να αποφασίσει για την ορθή λύση του μέλλοντος;

Υ.Γ.4: Πολιτική Στρατηγική χωρίς καταγραφή αληθών πληροφοριών ισοδυναμεί με στρατό χωρίς όπλα!

(*) Νίκος Αντωνιάδης (D.B.A.)
Καθηγητής Μάρκετινγκ & Στρατηγικής (CUNY/CSI)
Συντάκτης ikypros.com και LA Voice
https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades/

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Τσαβούσογλου δεν διοικεί μόνο τα κατεχόμενα, δίνει “εντολές” και στις ελεύθερες περιοχές!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: