Προς το τέλος της παλιάς παγκόσμιας τάξης λόγω Κασόγκι; Αλλάζουν οι γεωπολιτικές σχέσεις…




Το τέλος της παλιάς παγκόσμιας τάξης διαβλέπει, μεταξύ άλλων, ανάλυση της Isabelle Lasserre που δημοσιεύει η εφημερίδα Le Figaro, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι η χώρα που επωφελείται περισσότερο από την υπόθεση Khashoggi, που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη και τις λεπτομέρειες της οποίας κατέγραψαν οι τουρκικές υπηρεσίες.

Τίτλος της ανάλυσης: Affaire Khashoggi: quelles conséquences géopolitiques?

Η υπόθεση Khashoggi σηματοδοτεί την αναδιαμόρφωση των γεωπολιτικών σχέσεων, την ‘εξαφάνιση’ του δυτικού κόσμου, την ολοένα και πιο ισχυρή εμφάνιση νέων δυνάμεων στη διεθνή σκηνή, σημειώνει η αρθρογράφος.

«Παρατηρούμε τις αποστάσεις που τηρούν περιφερειακοί παράγοντες και την αυτονομία τους. Προηγουμένως, οι Σαουδάραβες δεν ενεργούσαν χωρίς να προειδοποιήσουν τους δυτικούς συμμάχους τους», σχολιάζει διπλωμάτης. Επί μακρόν διακριτική και προτιμώντας το παρασκήνιο από τη σκηνή, η Σαουδική Αραβία του MBS επιχειρεί να εντυπώσει μια νέα συμπεριφορά στις διεθνείς σχέσεις.

Αλλά η αναδιανομή της τράπουλας αφορά και άλλους. Την Τουρκία φυσικά, αλλά και τη Ρωσία, η οποία παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες επιτιθέμενη στον Ουκρανό γείτονά της, και το Πεκίνο, η συμπεριφορά του οποίου είναι όλο και πιο επιθετική στη θάλασσα της Κίνας. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Vl. Putin, που θεωρείται υπεύθυνος για την επίθεση κατά πρώην κατασκόπου στη Μ. Βρετανία, και ο πρίγκηπας διάδοχος της Σαουδ. Αραβίας έσφιξαν τα χέρια στη G20, ανταλλάσσοντας συνωμοτικά βλέμματα, διαβάζουμε.

Η πολυμέρεια, η δημοκρατία και ο φιλελευθερισμός αποτελούν εμμέσως τα λοιπά θύματα της υπόθεσης Khashoggi, που καταδεικνύει το βαθμό στον οποίο πολλές δυνάμεις αψηφούν όλο και περισσότερο τους κανόνες και τις αξίες επί των οποίων οργανώθηκε ο κόσμος υπό την αιγίδα των ΗΠΑ μετά το τέλος του ΒΠΠ.

«Το έγκλημα αυτό εγγράφεται σε μια γενική τάση, ενός κόσμου στον οποίο τα αυταρχικά καθεστώτα θεωρούν πως όλα τους επιτρέπονται. Η υποχώρηση της Αμερικής σε έναν λόγο υπεράσπισης των φιλελεύθερων αξιών και η αναδίπλωση της Ευρώπης στο πεδίο αυτό ενθαρρύνουν τις χειρότερες πρακτικές », γράφει για το Ινστιτούτο Montaigne ο πρώην πρέσβης Michel Duclos.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός. 

Αρκεί η αγανάκτηση για μια καλύτερη Ευρώπη και κόσμο; Από το Σύνταγμα στα «κίτρινα γιλέκα»…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: