Πρόωρες εκλογές μαζί με τις προεδρικές ζητά ο Ζάεφ: Θα διεκδικήσει πρωθυπουργία, αυτονομία




Οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν στα Σκόπια, ωστόσο τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν ακόμα επιλέξει τους υποψηφίους τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας balkaneu.com, ο πρόεδρος της Βουλής της χώρας, Ταλάτ Τζαφέρι, ανέφερε ότι η ανακοίνωση των εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του ερχόμενου Φεβρουαρίου και θα διεξαχθούν τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Στο μεταξύ, παρά τις υποθέσεις που θέλουν τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, να θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία, εκείνος κατέστησε σαφές, χθες το βράδυ, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

“Δεν θα βάλω υποψηφίοτητα για πρόεδρος”, δήλωσε ο κ. Ζάεφ και πρόσθεσε ότι, εάν επιτευχθεί συμφωνία με τα άλλα πολιτικά κόμματα, τότε οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν μαζί με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Στην αντιπολίτευση, το κόμμα VMRO-DPMNE θα ξεκινήσει άμεσα την διαδικασία επιλογής των ικανότερων υποψηφίων για τη θέση του προέδρου. Ωστόσο, όπως γράφουν ήδη αρκετές ενημερωτικές ιστοσελίδες, στους δυνητικούς υποψηφίους περιλαμβάνονται οι Σάβο Κλιμόφσκι, Γκορντάνα Σιλιάνοσφσκα, Τάνια Ταρακαμίσεβα και Τράικο Σλαβέφσκι.

Το VMRO-DPMNE διεξάγει, επίσης, μια εσωτερική δημοσκόπηση για την αξιολόγηση των προτιμήσεων των μελών του και ανακοίνωσε ότι το όνοματου υποψηφίου του θα έχει γίνει γνωστό έως τις 16 Φεβρουαρίου 2019.

Από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο αλβανικό πολιτικό κόμμα της πΓΔΜ, το BDI ζήτησε από το κυβερνών κόμμα του Ζάεφ, SDSM, να προχωρήσει στην επιλογή ενός συναινετικού υποψηφίου, ο οποίος θα γίνει αποδεκτός από όλες τις κοινότητες.

Δεν αποκλείει συμμετοχή του Βλαντίμιρ Πούτιν στο φόρουμ του Νταβός, το Κρεμλίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: