Πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Sea Watch με 32 μετανάστες, δεν βρίσκει λιμάνι στη Μεσόγειο




Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea Watch – το πλοίο της οποίας πλέει εδώ και περίπου μια εβδομάδα στην Μεσόγειο και με 32 μετανάστες επιβαίνοντες χωρίς να της επιτρέπεται η είσοδος στα λιμάνια της Ιταλίας και της Μάλτας – έκανε λόγο για ντροπή που μια μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης.

Η οργάνωση διέσωσε το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου τους μετανάστες που βρίσκονταν πάνω σε ένα αυτοσχέδιο σκάφος σε διεθνή ύδατα, περίπου 27 ναυτικά μίλια ανοιχτά από την Σαμπράτα της Λιβύης.

Ανάμεσα στους μετανάστες, που προέρχονται από χώρες όπως η Νιγηρία, το Σουδάν και η Ακτή Ελεφαντοστού, βρίσκονται τρία παιδιά και τρεις ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Η Sea-Watch, αναζητεί από τότε λιμάνι για να τους αποβιβάσει και η Μάλτα και η Ιταλία έχουν απαγορεύσει τον ελλιμενισμό του πλοίου.

Ο εκπρόσωπος της μκο, ο Ρούμπεν Νεγκεμπάουερ δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) ότι η ευθύνη για το αδιέξοδο βαραίνει το ίδιο και την Γερμανία όσο και τις νότιες χώρες της ΕΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης.

Όπως ανέφερε, η λύση βρίσκεται στην αποβίβαση των μεταναστών στην Μάλτα ή την Ιταλία και έπειτα στην μεταφορά τους σε μια μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία.

«Οι μετανάστες και το πλήρωμά μας βρίσκονται εν πλω επί 6 μέρες, και την ημέρα των Χριστουγέννων. Αυτό είναι απαράδεκτο», είπε.

«Οι χώρες αδιαφορούν για το δίκαιο της θάλασσας», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ είναι το ίδιο υπεύθυνος για τους ανθρώπους που πεθαίνουν στη θάλασσα όσο οι χώρες που κλείνουν τα λιμάνια τους.

«Αυτά δεν είναι μαλτέζικα ή ιταλικά σύνορα, είναι ευρωπαϊκά σύνορα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Sea Watch .

Γενικό μπλακ άουτ στο Στρασβούργο: Ψεύτικος ο συναγερμός για βόμβα στο σταθμό τρένων

27/12/2018 23:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Βαλέτα, Μάλτα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: