Πέθανε ο εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης στα γεγονότα της Τιενανμέν: Η φωνή του καθεστώτος

File Photo: Yuan Mu, face of China’s Tiananmen Square crackdown, dies at 90, @STForeignDesk
Είχε δηλώσει προς τον κόσμο ότι κανείς δεν είχε σκοτωθεί στην Πλατεία Τιενανμέν κατά την άγρια καταστολή του κινήματος για την δημοκρατία την άνοιξη του 1989. Ο Γιουάν Μου, τότε εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης, πέθανε στις 13 Δεκεμβρίου σε ηλικία 90 ετών, λίγους μήνες πριν από την 30ή επέτειο των γεγονότων. Το Πεκίνο προτίμησε να αποσιωπήσει το γεγονός.

Σε μία ένδειξη της ενόχλησης που εξακολουθεί να προκαλεί η καταστολή της Τιενανμέν στην κινεζική ηγεσία, το όνομα του Γιουάν Μου είναι ακόμη σήμερα λογοκριμένο στο πολύ δημοφιλές στην Κίνα κοινωνικό δίκτυο Weibo. Αρθρο το οποίο αναρτήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα The Paper για το πρόσωπό του αποσύρθηκε, καθώς και η αναγγελία του θανάτου του.

Θεωρούμενος συντηρητικός του κομμουνιστικού καθεστώτος, ο Γιουάν Μου ήταν εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης από το 1987 έως το 1993. Από την θέση αυτή υπερασπίσθηκε ενώπιον του Τύπου την καταστολή από τον στρατό των διαδηλώσεων της άνοιξης 1989 για την δημοκρατία με εκατοντάδες ή και περισσότερο από χίλιους νεκρούς.

Τότε, ο Γιουάν είχε δηλώσει ότι κανένας δεν έχασε την ζωή του στην Τιενανμέν, την τεράστια πλατεία στο κέντρο του Πεκίνου, που είχε καταληφθεί επί εβδομάδες από τους φοιτητές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναγκασθεί στην συνέχεια να παραδεχθεί ότι η καταστολή είχε προκαλέσει τον θάνατο 300 ανθρώπων μεταξύ των στρατιωτών και των πολιτών στις παρυφές της πλατείας.

Κανένας απολογισμός δεν έχει γίνει από τις κινεζικές αρχές για τα γεγονότα που αποτελούν ταμπού για την Κίνα.

Από την αποχώρησή του από την κυβέρνηση το 1995, ο Γιουάν Μου έγραψε πλήθος άρθρων με τα οποία καταδίκαζε την επιείκεια του καθεστώτος που οδηγούσε κατά την γνώμη του στην διαφθορά και τον αστικό φιλελευθερισμό.

Το 1998, διέψευσε τις φήμες περί αυτοκτονίας του. «Δεν θα ήμουν τόσο βλάκας για να το κάνω».

25/12/2018
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Προσεγγίζει την Μάλτα το πλοίο γερμανικής ΜΚΟ, Sea Watch 3, με μετανάστες από την Λιβύη

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal