Παραπλανητικές οι πληροφορίες για τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων από τον Τζόνσον




Παραπλανητικές αποδεικνύεται ότι ήταν, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, οι πληροφορίες, που έδωσε στη δημοσιότητα ο οργανισμός Walk of Truth για τον επαναπατρισμό στην Κύπρο 100 αρχαιοτήτων της Εποχής του Χαλκού, που ανήκουν στον Άγγλο αρχιτέκτονα, Ντέιβιντ Τζόνσον.

Σε ανακοίνωση του οργανισμού, του οποίου ιδρύτρια είναι η Τασούλα Χατζητοφή, διατυπωνόταν ο ισχυρισμός ότι «ο Τζόνσον απευθύνθηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν εξελίχθηκαν ομαλά καθώς ο Άγγλος συλλέκτης εισέπραξε, σύμφωνα με τον ίδιο, εχθρική συμπεριφορά η οποία τον έκανε να αλλάξει γνώμη για τη δωρεά του».

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση του Walk of Truth δεν αναφερόταν πότε και πώς ο κ. Τζόνσον απέκτησε τις κυπριακές αρχαιότητες.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου σε ανακοίνωση του επισημαίνει αναφορικά με την υπόθεση τα εξής:

-Η συλλογή κυπριακών αντικειμένων του Άγγλου αρχιτέκτονα/καλλιτέχνη Ντέϊβιντ Τζόνσον είναι γνωστή τόσο στο Τμήμα, όσο και στη Νομική Υπηρεσία και γνωστοποιείται ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων αποδέχθηκε την προσφορά της «πιθανής» επιστροφής των κυπριακών αντικειμένων της συλλογής στο Κυπριακό Μουσείο, εάν, τελικά, ο ίδιος λάμβανε την απόφαση να τα δωρίσει.

-Η επιστροφή, σύμφωνα με τον ίδιο, θα γινόταν μετά από τον θάνατο του ιδίου και της συζύγου του.

Η τελική απόφασή του ωστόσο, τονίζεται στην ανακοίνωση, «βασιζόταν σε όρους, οι οποίοι αφορούσαν την έγκριση του Τμήματος Αρχαιοτήτων για την αγορά αρχαιοτήτων από άγνωστες πηγές, τις οποίες δεν αποκάλυπτε, προβάλλοντας ως πρόθεσή του ότι αυτές θα επέστρεφαν μετά θάνατον στο Κυπριακό Μουσείο. Στην τελευταία επικοινωνία μεταξύ του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του κ. Τζόνσον, ημερομηνίας 13 Δεκεμβρίου 2018, το Τμήμα Αρχαιοτήτων επιβεβαίωσε εκ νέου ότι, σε περίπτωση που όντως ο ίδιος θα το επιθυμούσε, το Τμήμα ευχαρίστως θα αποδεχόταν τη δωρεά».

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου υπογραμμίζει ότι «η πάταξη της παράνομης διακίνησης και της καταστολής του παράνομου εμπορίου της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου όσο και των άλλων λαών, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της πολιτικής του». Επομένως, σημειώνει, «δεν νοείται η εμπλοκή του αρμοδίου Τμήματος σε αυτού του είδους δοσοληψίες».

Εξάλλου, η ανακοίνωση προσθέτει ότι, «όπως έχει ήδη καταθέσει ο ίδιος ο κ. Τζόνσον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα ξένα μουσεία δύσκολα αποδέχονται πλέον συλλογές αντικειμένων άλλων χωρών, έστω και εάν, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, αυτές έχουν αποκτηθεί “νόμιμα”».

Τέλος, το Τμήμα Αρχαιοτήτων δηλώνει ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ του κ. Τζόνσον και του Walk of Truth, ωστόσο, τονίζεται στην ανακοίνωση, «ο επαναπατρισμός και η επιλογή του σωστού χώρου για την έκθεσή τους, σε ένα έννομο Κράτος αφορά μόνο το αρμόδιο Τμήμα, δηλαδή το Τμήμα Αρχαιοτήτων».

Η εταιρία του ATHLOS ανέλαβε τη διαχείριση του ατυχήματος: Δε δημιουργήθηκε θαλάσσια ρύπανση

29/12/2018 19:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου
Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: