Πάγωμα των αυξήσεων στα καύσιμα ανακοινώνει ο Γάλλος πρωθυπουργός




Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί, στη διάρκεια συνεδρίασης της

κοινοβουλευτικής ομάδας των βουλευτών των κομμάτων LREM και MoDem, την επιλογή της κυβέρνησης να επιβάλει μορατόριουμ στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, κάτι που αποτελούσε μείζονα διεκδίκηση των «κίτρινων γιλέκων», ανακοίνωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση.

«Πρέπει να κατευνάσουμε την κατάσταση για να αποφύγουμε την επιδείνωσή της», εξήγησε σύμφωνα με την ίδια πηγή ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα κάνει το μεσημέρι δήλωση που θα μεταδοθεί τηλεοπτικά.

«Το μορατόριουμ δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη φιλοδοξία της οικολογικής μετάβασης. Ένας φόρος δεν είναι μια μεταρρύθμιση, αλλά ένα μέσο για τη μεταρρύθμιση», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση αυτής της υποχώρησης, κάτι που η κυβέρνηση απέρριπτε μέχρι τώρα κατηγορηματικά, γίνεται έπειτα από περισσότερο από δύο εβδομάδες αποκλεισμών και βίαιων διαδηλώσεων σ’ όλη τη Γαλλία, που κορυφώθηκαν με τις ταραχές που σημειώθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι.

«Πρέπει να δώσουμε στους Γάλλους έναν λόγο για να επανέλθουν στη λογική», δήλωσε ο Φιλίπ.

«Τι διαπιστώνουμε εδώ και τρεις εβδομάδες;», ρώτησε ο γάλλος πρωθυπουργός, σύμφωνα με συμμετέχοντες στη συνεδρίαση. «Βλέπουμε να αυξάνεται στη Γαλλία ένας βαθύς θυμός που έρχεται από μακριά, που για καιρό τον έκρυβαν η ευπρέπεια και η υπερηφάνεια. Σήμερα εκφράζεται με συλλογικό τρόπο. Θυμός των Γάλλων που έχουν το αίσθημα ότι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, που εργάζονται και δεν θέλουν να είναι υποβιβασμένοι».

Κατά την παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός είχε γύρω του τους υπουργούς Μιριέλ Πενικό, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, Φρανσουά ντε Ριζί και Μαρκ Φενό.

Συζήτηση θα οργανωθεί αύριο στο κοινοβούλιο για την κρίση των «κίτρινων γιλέκων».

04/12/2018 13:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Παρίσι, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: