Οι τεμενάδες Ερντογάν στη Ρωσία και το “διαζύγιο” με την Δύση: Παράγοντας ισχύος η Ελλάδα




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Μπορεί η Άγκυρα να προαναγγέλλει μέσω των ΜΜΕ -τα οποία βέβαια στηρίζονται στις δηλώσεις Αξιωματούχων της κυβέρνησης Ερντογάν- ναυστάθμους στο ψευδοκράτος της κατεχόμενης Κύπρου, να στέλνει το Barbaros κοντά στο Καστελόριζο συνοδευόμενο από μια μικρή αρμάδα πολεμικών πλοίων, ωστόσο κάθε κίνησή τους έχει μόνο μια μετάφραση και δεν είναι άλλη από την λέξη, «εκνευρισμός».

  • Παρατηρήσεις έμπειρων αναλυτών του Ελληνικού πενταγώνου, αναφέρουν πως μέσα από μια σειρά κινήσεων που βλέπουν, η διαρκής κλιμακούμενη ρητορική προκλήσεων συνεπάγεται στην διπλωματική ήττα της Τουρκίας.

Από τη μια η άρνηση των Τούρκων να δεχτούν την ενεργειακή συμμαχία, από την άλλη η στροφή της προς την Ρωσία και οι «τεμενάδες» προς τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, την κρατούν σε απόσταση τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και από την Ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά και γιατί όχι από πολλές σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ.

Ποιες κινήσεις δείχνουν την Ελλάδα πρωταγωνιστή στην περιοχή

Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν επίσης πως την ώρα που ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ταξιδεύει για την Αμερική και θα βρεθεί εκ νέου σ’ ένα τετ α τετ με τον Αμερικανό ομόλογό του, η Τουρκία επίλεξε την ίδια στιγμή να μιλήσει ξανά για τους S-400 και το πόσο καλή είναι η σχέση με την Ρωσία και την διαρκώς αναπτυσσόμενη αμυντική της συνεργασία.

  • Ο Ναύαρχος Αποστολάκης στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει στην ατζέντα του, τουλάχιστον τρεις ασκήσεις συνεκπαίδευσης με στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσα σ έναν μήνα επί Ελληνικού εδάφους, πράγμα που είναι εύλογο πως του δίνει σημαντικό προβάδισμα κατά τις συνομιλίες που θα έχει με τον Στρατηγό Ντάνφορντ ακόμη και για πιθανές αναβαθμίσεις στον εξοπλισμό των Ελληνικών Ειδικών Επιχειρήσεων, πράγμα που προσπαθεί ο Ναύαρχος εδώ και αρκετό καιρό.

Θεωρείται βέβαιο πως οι δυο άνδρες θα συζητήσουν και για το Πολεμικό Ναυτικό, τις δυνατότητες που υπάρχουν και τις απαιτήσεις που αναπτύσσονται σ’ ένα ενεργειακό μέλλον που κινείται με ραγδαίους ρυθμούς, αλλά και τις Αμερικανικές προτάσεις που ήδη έχουν κατατεθεί.

Παράλληλα η «σφήνα» των Ηνωμένων Πολιτειών ως χώρα παρατηρητήw στις τριμερείς συναντήσεις της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ, ήρθε ως επιβεβαίωση των εγγυήσεων για τη δύναμη ασφαλείας που αναπτύσσεται στην περιοχή ενώ δείχνει ποιες χώρες είναι εκείνες με τις οποίες θα κάτσει να μιλήσει για να βρει λύσεις κατά της τρομοκρατίας, των σύγχρονων ασύμμετρων απειλών και για την ασφάλεια.

Και μπορεί τα «κίτρινα γιλέκα» να έχουν φέρει τα πάνω κάτω στο Παρίσι, αλλά τα Ιλίσια πεδία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκφράσει κι εκείνα τη θέληση να «παρατηρήσουν» αυτές τις τριμερείς συναντήσεις ανάμεσα στις χώρες που βρέχονται από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και που έχουν κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου για το μέλλον που αφορά τους λαούς τους και την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων.

  • Μέσα απ’ όλες αυτές τις εξελίξεις και πάλι τι βλέπουμε; Πως η Τουρκία παραμένει στην άκρη, μόνη, δίχως κανείς να δίνει σημασία στα λεχθέντα της ενώ την ίδια στιγμή οι χώρες που συνεργάζονται χρόνια με την Ελλάδα έχουν σπεύσει-και ως μνηστήρες εξοπλιστικών, έστω και μικρών, κακά τα ψέματα- να παρουσιάσουν ευκαιρίες που υπάρχουν για την αναβάθμιση ή εκσυγχρονισμό διάφορων οπλικών συστημάτων που διαθέτει η χώρα μας και που είναι χρήσιμα για τον τομέα ασφάλειας ακόμη και μακριά από χερσαίο έδαφος.

Την ώρα που οι αποφάσεις για την αναβάθμιση των κινητήρων βρίσκονται προ των πυλών για τα μεταφορικά ελικόπτερα Chinook της Αεροπορίας Στρατού, τα οποία αυτή τη στιγμή αποτελούν την ασφαλέστερη ραχοκοκαλιά στις αερομεταφορές τμημάτων προς απομακρυσμένες περιοχές, ήδη εταιρίες σπεύδουν να καταθέσουν την πρότασή τους προς την Αεροπορία Στρατού και παράλληλα να συνομιλήσουν και για τα παλαιότερα τύπου Χιούι.

Ταυτόχρονα στο μπαράζ προτάσεων έφτασαν και Ισραηλινές εταιρίες καταθέτοντας προτάσεις για σύστημα προστασίας αρμάτων μάχης, αλλά και για τεθωρακισμένα οχήματα.

Ο Γόρδιος δεσμός για τα Mirage 2000/-5

Οι συνομιλητές της Ελλάδας- κυβερνήσεις και εταιρίες- γνωρίζοντας τη δημοσιονομική κατάσταση που υπάρχει, φροντίζουν να βρίσκουν λύσεις ακόμη και με συμφωνίες «πλαίσιο» μέσα από διακρατικές συμφωνίες , δηλαδή παραγγέλνεις κάτι, το πληρώνεις και το παραλαμβάνεις κ.ο.κ.

Η Γαλλία ακόμη φέρεται να ψάχνει τα νομικά της ζητήματα ώστε να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στο θρίλερ με την τεχνική υποστήριξη των Mirage 2000 & Mirage 2000-5.

Η Ελλάδα και η Γαλλία εδώ και καιρό βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι συνομιλιών, μάλιστα υπήρξε και συνάντηση εκπροσώπων της κατασκευάστριας εταιρίας με την Πολεμική Αεροπορία οι οποίοι συζήτησαν επί μακρόν το θέμα της υποστήριξης και γι’ ακόμη μια φορά ξεκίνησε ένας νέος κύκλος μελέτης της νομοθεσίας των δυο χωρών για θέματα που αφορούν τα εξοπλιστικά.

Τι προμηνύεται μετά το τέλος της μεγάλης Ελληνο-Αμερικανικής άσκησης «Jackal Stone»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: