Οι συνέργειες που απαιτούνται στην οικονομία του τουρισμού στην ετήσια εκδήλωση του ΣΕΤΕ




Στα βήματα που υπαγορεύουν οι συνέργειες των τουριστικών επιχειρήσεων με τους άλλους κλάδους της οικονομίας, με κοινό παρανομαστή την εξωστρέφεια, θα πατήσει και τη νέα χρονιά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προκειμένου να αυξηθεί το αποτύπωμα της τουριστικής βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία κατ΄επέκταση.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του συνδέσμου Γιάννης Ρέτσος, σε σημερινή εκδήλωση για τα πεπραγμένα και τους στόχους της νέας χρονιάς, το μεγάλο στοίχημα και συνάμα πρόκληση για την τουριστική βιομηχανία, είναι η διαχείριση των ελληνικών τουριστικών προορισμών, απόρροια των αυξημένων τουριστικών ροών που δέχονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 30 εκατομμύρια ξένων επισκεπτών που φιλοξένησε η Ελλάδα, το 80% αυτών κατευθύνονται σε 5 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, όπως ανέφερε ο κ. Ρέτσος, συμπληρώνοντας ότι εδώ είναι και η μεγάλη πρόκληση: πώς και οι υπόλοιπες περιφέρειες θα έχουν μέρισμα σε αυτή την υφιστάμενη τουριστική κίνηση.

Προς την κατεύθυνση αυτή οι συνεργασίες όλων των εμπλεκόμενων με τα τουριστικά πράγματα, φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνία, κεντρική διοίκηση, κρίνεται απαραίτητη για την βελτίωση των υποδομών στους προορισμούς, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην καλύτερη ολιστική εμπειρία που θα έχουν οι επισκέπτες της Ελλάδας. Σε αυτό ακριβώς το σημείο εστίασε μεταξύ άλλων ο κ. Ρέτσος περιγράφοντας τις προκλήσεις της νέας χρονιάς. Αναλύοντας το εξωτερικό περιβάλλον οι παράγοντας που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία του ελληνικού τουρισμού, εντοπίζονται στην επιστροφή της Τουρκίας στα νούμερα αφίξεων του παρελθόντος, αλλά και στην εξέλιξη του “Brexit” και πώς αυτό θα επιδράσει στην ψυχολογία των Αγγλων ταξιδευτών. Αναφερόμενος στην μελλοντική πορεία των αφίξεων, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι «μετά από έξι χρόνια συνεχούς ανόδου, είναι αναπόφευκτο να πάμε σε ισορροπία ή σε ελαφρά καθοδική τάση», εκτιμώντας ωστόσο ότι θα διατηρηθεί η δυναμική του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια.

Για τη νέα χρονιά το ζήτημα της φορολογίας (φόρος διαμονής και ΦΠΑ) συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, όπως τονίστηκε, ενώ εστιάζοντας στο ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα οι υπάρχουσες προσπάθειες (επιβολή Αριθμού Μητρώου Ακινήτων), απλά αντιμετωπίζουν το ζήτημα αλλά δεν το λύνουν. Στο σημείο αυτό ο κ. Ρέτσος πρότεινε την φορολόγηση όσων επιχειρούν μέσω πλατφoρμών τύπου Airbnb, στην πηγή. Τη στιγμή δηλαδή που θα γίνεται η κράτηση να υπάρχει και η φορολόγηση, ανάφερε ο κ. Ρέτσος. Χωροταξία είναι ένα ακόμα ζήτημα που ο ΣΕΤΕ ζητά άμεση διευθέτηση με επίκεντρο την αειφορία, προκειμένου η χώρα να απαντήσει στην αυξημένη ζήτηση της Ελλάδας για επενδύσεις.

Ο κ. Ρέτσος, επισημαίνοντας ότι ο ΣΕΤΕ ως κοινωνικός εταίρος έχει συμβάλλει τα μάλα για την διατήρηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας στον ξενοδοχειακό κλάδο το διάστημα 2012-2018, ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση για τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ πρότεινε την εισαγωγή ενός μισθού εισαγωγής στην ξενοδοχειακή αγορά, κατώτερου του κατώτατου μισθού (τώρα ο νεοεισερχόμενος λαμβάνει πάνω από 800 ευρώ όπως τόνισε), χωρίς όριο ηλικίας, με ισχύ για 2 χρόνια.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, θα αποτελέσει κίνητρο για τις τουριστικές επιχειρήσεις να προβούν σε προσλήψεις και αφετέρου θα δώσει την ευκαιρία σε μακροχρόνια άνεργους, ανεξαρτήτου ηλικίας και εργασιακής εμπειρίας, να αποκτήσουν στα δυο αυτά χρόνια την κατάλληλη εμπειρία, να συνεχίσουν την επαγγελματική τους πορεία στον τουρισμό.

13/12/2018 16:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέο καινοτόμο πλαίσιο διέπει το σχέδιο νόμου για το θεματικό τουρισμό: Υπερψηφίστηκε στη Βουλή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: