Οι όροι αναφοράς και οι όροι υποταγής… Με αφορμή τη σύλληψη Κούρδισσας στα κατεχόμενα…




Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΣΙΜΙΛΛΗ

Η είδηση για τη σύλληψη από το ψευδοκράτος Κυπρίας υπηκόου με κουρδική καταγωγή, πέρασε στα ψιλά και μπορεί να ξεχαστεί κι αυτή γρήγορα. Ίσως γιατί το «έγκλημά της» ήταν βαρύ και η τοποθέτηση στο γεγονός μπορεί να παρακώλυε τις προσπάθειες για αναζήτηση των όρων αναφοράς.

Την κατηγόρησαν λοιπόν πρώτα εκεί στο οδόφραγμα και μετά ενώπιον «δικαστηρίου» για τη συμμετοχή της σε εκδήλωση διαμαρτυρίας Κούρδων ενάντια στην εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν.

Στην εκδήλωση εκείνη δεν την έφτανε που είχε ρίξει κάτω και πατήσει μια αφίσα του σουλτάνου αλλά κρατούσε και μια άλλη με τον φυλακισμένο Οτσαλάν. Ε, αυτό πάει πολύ! Η κατηγορία που την περιμένει στη συνέχεια ενώπιον «δικαστηρίου» είναι για «προσβολή εκπροσώπων ξένων κρατών», δηλ. του εισβολέα στη Συρία και την Κύπρο.

  • Αν θυμηθεί κανείς τις ανάλογες επιδόσεις των οργάνων του κατοχικού καθεστώτος (σημ.: μη τα χαρακτηρίζουμε «κατοχικές αρχές» γιατί μας μένει πως τελικά είναι κάποιες «αρχές»!) με συλλήψεις Κυπρίων αλλά και ξένων πολιτών, θα επιβεβαιώσει πως αυτό που επιδιώκουν δεν είναι η επιβολή «ποινής» αλλά η υπόμνηση πως, πέρα από την κατοχική γραμμή, υπάρχουν δομές κι εξουσίες που θα συνεχίσουν να καθορίζουν τις ζωές μας, προς το παρόν όταν περνάμε την κατοχική γραμμή, στην ξηρά και τη θάλασσα – ακόμα δεν μπορούν να ελέγξουν τον αέρα!

Το θράσος τους δεν δυσκολεύονται να το δείξουν και σε μη Κύπριους προσδοκώντας πως αυτοί θα είναι οι κουβαλητές μιας ζωντανής ανταπόκρισης όταν επιστρέψουν στις χώρες τους. Για να θυμηθούμε λοιπόν περιστατικά συλλήψεων τους τελευταίους έξι μήνες…

  • Στις 8 Μαΐου, οι σουλτανικές δυνάμεις (Τούρκοι ή Τουρκοκύπριοι ταγμένοι στις υπηρεσίες του σουλτάνου) «συνέλαβαν», για μικρό αλλά συμβολικό διάστημα εννέα άτομα στην παραλία «Γλώσσα» στην Αμμόχωστο. Επρόκειτο, λέει, για «στρατιωτική περιοχή» και απαγορευόταν η εκεί παρουσία τους. Οι οκτώ Ελληνοκύπριοι και μια Βρετανίδα πήγαν στην περιοχή περιμένοντας την ομάδα των Ευρωβουλευτών που θα έρχονταν να δουν από κοντά τι σημαίνει κατοχή. Και την είδαν…

Στις 19 Μαΐου, συνελήφθησαν στην περιοχή της Δένειας δύο Ελληνοκύπριοι που πήγαιναν βόλτα τους σκύλους τους. Φαίνεται πως μπήκαν στη νεκρή ζώνη και η κατηγορία ήταν της «παράνομης εισόδου σε στρατιωτική ζώνη». Η είδηση δεν έκανε αναφορά στους σκύλους γιατί γι’ αυτούς δεν υπήρχαν στοιχεία για την… καταγωγή και τη θρησκεία τους.

Στις 21 Αυγούστου συνελήφθη στο οδόφραγμα Περγάμου ένας Ελληνοκύπριος στο αυτοκίνητο του οποίου βρέθηκε κυνηγετικό όπλο. Βεβαίως η αφέλεια τιμωρείται γιατί περί αυτού επρόκειτο κι όχι για απελευθερωτικό αγώνα…

  • Στις 2 Σεπτεμβρίου συνελήφθη στην περιοχή Κάππαρη Λιβάνιος με ιστιοσανίδα για παραβίαση των «χωρικών υδάτων» του ψευδοκράτους ενώ στις 21/9/2018 η «ψαριά» ήταν μεγαλύτερη αφού στο καΐκι που οι σύγχρονοι πειρατές απήγαγαν από διεθνή ύδατα επέβαιναν και πέντε Αιγύπτιοι ως πλήρωμα.

Στις 29 Σεπτεμβρίου συνέλαβαν στην περιοχή Στροβιλιών δυο Ελληνοκύπριους, πατέρα και γιο, επειδή είχαν εισέλθει με το αυτοκίνητό τους σε στρατιωτική απαγορευμένη περιοχή. Στις 23 Οκτωβρίου ιερέας και τέσσερις άλλοι Ελληνοκύπριοι συνελήφθησαν στη Βουκολίδα με την «κατηγορία της παράνομης κλοπής αρχαιολογικού αντικειμένου» αφού στο διπλοκάμπινό τους βρέθηκε μια μεγάλη πέτρα που στο σουλτανάτο θεώρησαν πως έχει μεγάλη θρησκευτική αρχαιολογική αξία.

Είναι γεγονός πως μόνο αυτοί απήχθησαν τους τελευταίους μήνες και να ‘ναι κι ευχαριστημένοι γιατί παλιά τους σκότωναν ακόμα και όταν μάζευαν χόρτα ή καραόλους. Είναι φανερό πως τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης έφεραν κιόλας το αποτέλεσμά τους. Δεν γνωρίζουμε αν ασχολείστε με ψάρεμα, με θαλάσσια σπορ ή με κυνήγι, με μανιτάρια και άγρια χόρτα ή πέτρες και πετρώματα.

  • Με αυτά μπορεί να ξεμπερδέψετε εύκολα. Το πρόβλημά σας είναι με τη συμμετοχή σας σε αντικατοχικές εκδηλώσεις που μπορεί τώρα πια να μην γίνονται αλλά κινδυνεύετε να πληρώσετε για τα ατίθασα νιάτα σας. Στο ψευδοκράτος κρατάνε αρχείο και μην περιμένετε να σας εγκρίνουν την «εσωτερική ιθαγένεια» (άκου όρο που επινόησαν!) της «απεκεί» ζώνης ή πολιτείας ή κρατιδίου.

Κι αν στο… ορίτζιναλ διζωνοδικοινοτικό κράτος, που «αγωνιζόμαστε» να δημιουργήσουμε «παλεύοντας μέχρι τη δικαίωση», φαίνεται να έχουμε δεχτεί πως η αστυνομία θα είναι όχι μόνο χωριστή αλλά κι αυτή αμιγής κι εθνοκαθαρμένη, λογαριάσατε τι θα γίνει στην περίπτωση της εξελιγμένης με αποκεντρωμένο και χαλαρό (και πάντα… σωστό) περιεχόμενο;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Ο “έρωτας” με τους Αμερικανούς: Από τα “ήρεμα νερά” του Ανδρέα στις θερμές σχέσεις του Αλέξη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: