Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφή τα “επιτρεπτά όρια συμπεριφοράς” στην Τουρκία για την Κύπρο




Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΣΦΙΚΗ

Την δική του απάντηση στο θέμα της «πολιτικής των ίσων αποστάσεων» που φαίνεται να τηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα έδωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουες Μίτσελ κατά την έναρξη του πρώτου στρατηγικού διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Αμερικής.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Μίτσελ αναγνώρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να οδηγηθεί σε δημόσια αντιπαράθεση με την Τουρκία για τη παραβατική της συμπεριφορά. Παρόλα, όμως, αυτά διαβεβαίωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται αθόρυβα και παρασκηνιακά για να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στην Άγκυρα, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφώς στη γείτονα χώρα τα ανεκτά όρια συμπεριφοράς σε σχέση με την Κύπρο.

Η προειδοποίηση δεν αφορούσε μόνο το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, που διεξάγεται η γεώτρηση της αμερικανικής εταιρείας Exxon Mobil, αλλά όλη την περιοχή γύρω από την Κύπρο. Τα αποτελέσματα της γεώτρησης αναμένονται μέχρι το τέλος του μήνα και οι αξιωματούχοι της εταιρείας και της κυπριακής κυβέρνησης είναι “συγκρατημένα αισιόδοξη”.

Σημειώνουμε ότι ο στρατηγικός διάλογος περιλάμβανε έξι θεματικές ενότητες:

  • · Περιφερειακή Πολιτική και Οικονομία
  • · Άμυνα και Ασφάλεια
  • · Κράτος Δικαίου και Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας
  • · Εμπόριο-Επενδύσεις και Καινοτομία
  • · Ενεργειακή Συνεργασία
  • · Επαφές των Πολιτών

Σήμερα, ο κ. Κατρούγκαλος θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με φορείς της επιχειρηματικότητας, με αντικείμενο συζήτησης την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία και η καινοτομία, ενώ θα μιλήσει και σε κλειστή εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης «American Enterprise Institute».

Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στη Μεσόγειο, δήλωσε ο Πομπέο: Δέσμευση για συνεργασία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: