Οι ασκήσεις της Τουρκίας στον κόλπο της Μερσίνης και οι απαντήσεις του ΠΝ στο Αιγαίο




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

1708 Ναυτικές οδηγίες εκδόθηκαν, προς ναυτιλλόμενους, από την υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, τον τελευταίο χρόνο. Αρκετές από αυτές όμως δεν αφορούσαν μόνο τους ναυτιλλόμενους αλλά και τους προκλητικούς γείτονές μας οι οποίοι διαρκώς επιδίδονται στον «χορό των navtex” και η Ελληνική υπηρεσία του ΠΝ, απαντά με «υπενθυμητικές» οδηγίες για το ποιος είναι ο αρμόδιος σταθμός εκπομπής ναυτικών οδηγιών.

Ουσιαστικά η Αθήνα διαμηνύει και με αυτόν τον τρόπο προς την Άγκυρα ότι δεν μπορεί να σηκώνει δικό της μπαϊράκι στο Αιγαίο.

  • Πάντως με κάθε τρόπο η Τουρκία φροντίζει να δείχνει τον προσανατολισμό της και την προσπάθεια που κάνει ώστε να δημιουργεί εντυπώσεις κυρίως σε ευαίσθητες περιοχές, όπως αυτή του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζο).

Μάλιστα η γειτονική μας χώρα που είχε εκδώσει και ναυτική οδηγία ότι θα πραγματοποιούσε στις 4 Δεκεμβρίου άσκηση Έρευνας και διάσωσης στην θαλάσσια περιοχή του Καστελορίζου, για ακόμη μια φορά έλαμψε δια της απουσίας της.

Μια πρακτική η οποία απ’ ότι φαίνεται γίνεται για να κρατά σε εγρήγορση το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού και τα στελέχη από τα γύρω φυλάκια τα οποία ενημερώνουν για κάθε κίνηση που γίνεται και με πολλές λεπτομέρειες.

Πολεμικό Ναυτικό και φυλάκια, καταγράφουν και τις υποβρύχιες κινήσεις της Άγκυρας

Επιπλέον τα μέσα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καταγράφουν διαρκώς ακόμη και τις υποβρύχιες κινήσεις της Άγκυρας η οποία φαίνεται ότι στα πλάνα της είναι- παρά τις όποιες προειδοποιήσεις- η διατήρηση της προκλητικής συμπεριφοράς, στην οποία βέβαια η Αθήνα έχει συνηθίσει και την αντιμετωπίζει με απόλυτη ψυχραιμία.

  • Παράλληλα οι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν και τις δραστηριότητες του Τουρκικού Ναυτικού εντός του FIR Λευκωσίας. Σύμφωνα με αυτά τα στελέχη, η Τουρκία την ώρα που το Fatih παραμένει στον κόλπο της Μερσίνης, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας δεσμεύουν περιοχή στον κόλπο για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να γίνουν διάφορες ασκήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Γι’ αυτό τον λόγο η Άγκυρα μετακίνησε και υποβρύχιο που είχε εντοπιστεί τις προηγούμενες ημέρες νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Ανώτατες πηγές σχολίαζαν πως η Τουρκία έβλεπε για μεγάλο διάστημα να γίνονται ασκήσεις ανάμεσα στις Κύπρο και τόσες άλλες χώρες. Από την πλευρά της θέλησε να κάνει κι αυτή τις δικές της εκπαιδεύσεις στον κόλπο της Μερσίνης, όμως θα είναι μόνη της, δεν θα έχει την έλιτ που συγκεντρώθηκε στην Κύπρο για να στηρίξουν τις προσπάθειες που ξεκίνησε με ήρεμα σταθερά και σιωπηρά βήματα η Μεγαλόνησος.

Το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των ακριτών και απαντά πάντα στις προκλήσεις

  • Πάνω από 83.000 ώρες έγραψαν μέσα σε 365 ημέρες περισσότερα από 15 πολεμικά πλοία του Στόλου στο Ανατολικό Αιγαίο, είτε στα λιμάνια μικρών κυρίως αλλά και μεγαλύτερων νησιών, με περισσότερα από 500 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού να δίνουν απλόχερα το αίσθημα ασφάλειας που πολλές φορές το έχουν ανάγκη, οι ακρίτες της νησιωτικής Ελλάδας.

Παράλληλα τα πληρώματα των πλοίων είναι εκείνα που κάθε μέρα και νύχτα στο Ανατολικό Αιγαίο, δίνουν τις αθόρυβες και άγνωστες στο ευρύ κοινό «ναυμαχίες» δίπλα στα πλοία των προκλήσεων που αποπλέουν μόνο γι’ αυτό το σκοπό: για να αφήσουν το ίχνος τους, να καταγραφεί και βέβαια να αναφέρουν στην ηγεσία πως έγραψαν ώρες προκλήσεων.

Μεγάλες οι ελλείψεις: 1200 άτομα για Ειδικές Δυνάμεις, Τεχνικό, Νοσηλευτές θέλει το ΓΕΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: