Οι ανάρμοστες σχέσεις του συμβούλου του Τραμπ με την Τουρκία του Ερντογάν: Έρεε το χρήμα…

File Photo: Ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έξω από το δικαστήριο στην Ουάσιγκτον. EPA, JIM LO SCALZO
Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις προσπάθειες του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν να αποκρύψει την έκταση των δεσμών του με την κυβέρνηση της Τουρκίας, ενώ ήταν ανώτατος αξιωματούχος στην εκστρατεία και τη μεταβατική ομάδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Την αποκάλυψη έκανε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC και η δημοσιογράφος Carol E. Lee.

Τα έγγραφα αναφέρουν συγκεκριμένα ότι μια βασική συνιστώσα του έργου του Φλιν για την Τουρκία αφορούσε τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να απομακρύνει από τις ΗΠΑ έναν Τούρκο κληρικό που ζει στην Πενσυλβάνια.

  • Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν για την οργάνωση ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του τον Ιούλιο του 2016. Ο Φλιν άρχισε να εργάζεται για την Τουρκία περίπου ένα μήνα αργότερα, και ενώ εργαζόταν ήδη για την υποψηφιότητα του μετέπειτα προέδρου Τραμπ.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς δήλωσαν στην κατάθεση τους στο δικαστήριο ότι η απόφαση του Φλιν να μην αποκαλύψει ότι βοηθά την τουρκική κυβέρνηση «εμπόδισε την ικανότητα των πολιτών να μάθουν για τις προσπάθειες της Δημοκρατίας της Τουρκίας να επηρεάσει την κοινή γνώμη» σχετικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών του να πραγματοποιήσει την απομάκρυνση ενός ατόμου που διαμένει νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι ψευδείς δηλώσεις του Φλιν σχετικά με τις διασυνδέσεις του με την Τουρκία συμπεριλήφθηκαν στη συμφωνία του με τον Μιούλερ που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017. Το έγγραφο που υπέγραψε με την Τουρκία περιγράφει απλώς ότι το έργο εστίαζε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αμερικανικών επιχειρήσεων στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Τουρκία. Αυτή ήταν μία ψεύτικη δικαιολογία, διότι ο πραγματικός λόγος της συνεργασίας του Φλιν με την Τουρκία αφορούσε τα θέματα που ενδιαφέρεται να προωθήσει η Άγκυρα στην αμερικανική κυβέρνηση.

  • Η κατάθεση των εγγράφων που έγινε την Τρίτη, αν και πιο λεπτομερείς, δεν άγγιξε άλλους πιθανούς δεσμούς ανάμεσα στον Φλιν και την Τουρκία τους οποίους έχει εξετάσει η ομάδα του Μιούλερ, αφήνοντας έτσι ασαφές το τι μπορεί να αποκαλυφθεί αργότερα.

Για παράδειγμα, το NBC μετέδωσε ότι η ομάδα του Μιούλερ εξέταζε το κατά πόσον ο Φλιν συναντήθηκε με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους τον Δεκέμβριο του 2016 σχετικά με μια πιθανή συμφωνία κατά την οποία ο Φλιν μόλις θα βρισκόταν στον Λευκό Οίκο θα πληρωνόταν για να ενορχηστρώσει την επιστροφή του Γκιουλέν στην Τουρκία. Πρόκειται για τη συνάντηση του κ. Φλιν με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του κ. Ερντογάν, κατά την οποία οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν στον Φλιν 15 εκατ. δολάρια για την απαγωγή του Ιμάμη. Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο Essex House στη Νέα Υόρκη.

Από την πρώτη μέρα του του αποτυχημένου πραξικοπήματος, η Τουρκία ζήτησε κατ’ ‘επανάληψη από την Αμερική την έκδοση του  Γκιουλέν. Ο Λευκός Οίκος του Τραμπ ζήτησε πρόσφατα από τις ομοσπονδιακές νομικές υπηρεσίες να εξετάσουν νόμιμους τρόπους για την απομάκρυνση του κληρικού από τις ΗΠΑ, προσπαθώντας να μετριάσουν την οργή του Ερντογάν μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Χασόγκι από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

  • Ο Φλιν δεν δήλωσε στην αμερικανική κυβέρνηση το έργο που είχε αναλάβει το 2016 για την Τουρκία, όπως απαιτείται από το νόμο, μέχρι σχεδόν ένα μήνα μετά την απόλυση του από την θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Τραμπ τον Φεβρουάριο του 2017. Η κατάθεση του δικαστηρίου της Τρίτης επιβεβαιώνει ότι ο Φλιν και η εταιρεία του πληρώθηκαν 530.000 δολάρια για τη δουλειά, η οποία έληξε μετά τη εκλογική νίκη του Τραμπ τον Νοέμβριο.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν επιπλέον ότι ο ρόλος του Φλιν ως «σύμβουλου εθνικής ασφαλείας και υποστηρικτή της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ που τοποθετούνταν δημόσια συντάχθηκε για θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας» καθιστούσε ακόμα πιο κρίσιμο το έργο του για την Τουρκία να φανερωθεί. Η κατάθεση ανέφερε επίσης την ψευδή δήλωση του Φλιν ότι είχε γράψει «με δική του πρωτοβουλία» την ημέρα των εκλογών ένα άρθρο γνώμης που παρουσίαζε ευνοϊκά την άποψη του Ερντογάν για τον Ιμάμη Γκιουλέν.

  • «Η ευθύνη του κληρικού για την απόπειρα πραξικοπήματος αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης συζήτησης και το άρθρο γνώμης του εναγόμενου για τον ρόλο του κληρικού ήταν πολύτιμο για τις προσπάθειες της Δημοκρατίας της Τουρκίας να διαμορφώσει την κοινή γνώμη», ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Η απόφαση του Φλιν να μην αποκαλύψει τον ρόλο της Τουρκίας στο άρθρο γνώμης «στέρησε και πάλι από το κοινό αυτήν ακριβώς την διαφάνεια που η FARA (Foreign Agents Registration Act) σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει».

Πρόκληση: Έβγαλαν “λάδι” τον λομπίστα της Τουρκίας, που ανέλαβε την απαγωγή του Γκιουλέν

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal