Οι Αμερικανοί εισαγγελείς ερευνούν το σχέδιο απαγωγής του Γκιουλέν: Ποιοί κατηγορούνται;




Οι Αμερικανοί εισαγγελείς «αγγίζουν» πλέον τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας, τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας.

Οι δύο τελευταίοι είχαν συναντηθεί με τον Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, στο ξενοδοχείο Essex της Νέας Υόρκης και του πρόσφεραν 15 εκατομμύρια δολάρια για να απαγάγει και να στείλει πακέτο στην Τουρκία τον Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο πρώην στενός συνεργάτης του κ. Τραμπ, συνεργάζεται με τον εισαγγελέα Μιούλερ για την υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης στις ρωσικές εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε στον εισαγγελέα και για την ανάμειξη του στην υπόθεση του Ιμάμη Γκιουλέν.

Σήμερα το πρωί, ένας πρώην συνέταιρος του Μάικ Φλιν, κατηγορήθηκε ότι ενεργούσε ως πράκτορας της τουρκικής κυβέρνησης. Συνωμοτούσε με άλλους για να επιτύχουν την έκδοση από τις Ηνωμένες Πολιτείες του Ιμάμη Γκιουλέν, του πλέον μισητού εχθρού του Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για τον Bijan Kian που παρουσιάστηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αλεξάνδρειας. Μαζί του κατηγορείται και ο Τούρκος επιχειρηματίας Εκίμ Αλπτεκίν, ο οποίος είναι γνωστός και ως ταμίας του προέδρου της Τουρκίας. Είναι αυτός που έδωσε πέραν του μισού εκατομμυρίου δολαρίων στην εταιρεία του Φλιν, για να προωθεί τα συμφέροντα της Τουρκίας και να γράφει άρθρα υπέρ της Τουρκίας και εναντίον των εχθρών της.

Ως γνωστόν, η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τον κ. Γκιουλέν ότι σχεδίασε το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν και για το λόγο αυτό απαιτεί την έκδοση του στην Τουρκία, από τις ΗΠΑ όπου ζει τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Kian συνωμότησε με τον Τούρκο επιχειρηματία για να ασκήσουν επιρροή με παράνομο τρόπο σε κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ και για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη στην Αμερική εναντίον του κ. Γκιουλέν.

Ο Εκίμ Αλπτεκίν κατηγορείται ότι καθοδήγησε και χρηματοδότησε το έργο του Kian και του Μάικλ Φλιν και στη συνέχεια είπε ψέματα στις αμερικανικές αρχέςγια το ρόλο του. Είναι κατηγορούμενος για τα ίδια εγκλήματα όπως ο Kian, καθώς έχει κάνει ψευδείς δηλώσεις. Δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο διότι βρίσκεται στην Τουρκία.

Ο Φλιν, προσδιορίζεται στο κατηγορητήριο ως “Πρόσωπο Α.” Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τράμπ, θα καταδικαστεί σύντομα για τα ψέματα που είπε σε πράκτορες του FBI, στο πλαίσιο ειδικής έρευνας σχετικά με τη ρωσική παρέμβαση τις εκλογές του 2016. Οι εισαγγελείς ζήτησαν να μην φυλακιστεί αναφέροντας την «ουσιαστική του βοήθεια» στην έρευνα. Πιστεύεται ότι έχει καρφώσει στους εισαγγελείς και την υπόθεση της απαγωγής του κ. Γκιουλέν.

«Μόλις τελείωσα στην Άγκυρα μετά από αρκετές συναντήσεις σήμερα» με τους Τούρκους υπουργούς, έγραψε ο Αλπτεκίν στον Rafiekian και τον Φλιν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. “Έχω πράσινο φως για να συζητήσω με εμπιστευτικότητα, τον προϋπολογισμό και το πεδίο εφαρμογής του συμβολαίου».

ΠΗΓΕΣ: HELLAS JOURNAL, WASHINGTON POST, NEW YORK TIMES

Ο ατζέντης της Τουρκίας, Μάικλ Φλιν δεν δικαιούται επιείκειας δηλώνει ο εισαγγελέας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: