File Photo: Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΓΕΝ και εικονίζει πολεμικά πλοία να παίρνουν μέρος στην άσκηση ΑΡΙΑΔΝΗ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γραφείο Τύπου ΓΕΝ, STR

Ο πόλεμος που διεξάγεται στο Αιγαίο, η Τουρκία του …Πούτιν και η “απατημένη σύζυγος” Αμερική

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Συγκλονίζει η κουβέντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη, ο οποίος δήλωσε χθες ότι «κάθε βράδυ γίνεται πόλεμος στο Αιγαίο».

  • Το υποψιαζόμασταν βεβαίως. Αλλά είναι διαφορετικό να το ακούς από τον επικεφαλής του ΓΕΝ, ο οποίος ζει σε καθημερινή βάση την άκρατη και επικίνδυνη επιθετικότητα της Τουρκίας. Πόσες φορές αναρωτηθήκαμε, λαμβάνοντας σε σχετικές συζητήσεις, τι θα συμβεί στην περίπτωση που γίνει το λάθος. Και όταν λέμε λάθος, εννοούμε να καταρριφθεί ένα αεροπλάνο ή να κτυπηθεί ένα πλοίο. Αυτή η περίπτωση δεν θα είναι όπως τις προηγούμενες, που επικράτησε η λογική…

Διότι, πλέον, η Τουρκία έχει αναδείξει την επιθετικότητά τη σε ένα άλλο επίπεδο. Δείχνει να θέλει τη σύγκρουση -ας μην είμαστε αφελείς. Επιδιώκει μία πολεμική σύρραξη, πιστεύοντας προφανώς ότι «θα της βγει», και ότι ως αποτέλεσμα του «λάθους» θα προχωρήσει σε τετελεσμένα και στο Αιγαίο. Όπως ακριβώς έκανε και στην Κύπρο.

Παρά τα οικονομικά προβλήματα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν ισχυρές και μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή, διαβεβαιώνουν οι αξιωματικοί, οι οποίοι -ευτυχώς- δεν ασχολούνται με πολιτικά παιγνίδια, εκτός ελαχίστων και οι οποίοι δεν έχουν καμία επιρροή. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνθρωποι του καθήκοντος και του χρέους.

  • Η Τουρκία δεν προσπαθεί να δημιουργήσει δυσάρεστες καταστάσεις μόνο στο Αιγαίο και την Κύπρο. Έχει μόνιμα ανοικτά μέτωπα στις κουρδικές περιοχές του Ντιγιάρμπακιρ, στο Ιράκ και στη Συρία. Είναι χώρα-ταραξίας, η οποία την ίδια στιγμή δεν έχει μέτρο. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς μας -τους οποίους πιστεύω- η Τουρκία θα χάσει στο Αιγαίο. Και το γνωρίζει γι’ αυτό προσβλέπει σε ατύχημα που θα οδηγούσε σε σύγκρουση, παρά σε ευθεία πολεμική απειλή.

Μας έλεγε ένας νατοϊκός αξιωματικός πως η σύγκρουση, στην περίπτωση που γίνει, θα αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, καθώς θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια και από τη Δυτική Συμμαχία. Όλο και περισσότερο αισθάνονται ότι η Τουρκία αν και χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, συμπεριφέρεται εχθρικά προς αυτό. Οι πιο τολμηροί εκφράζονται με προσοχή, αλλά υποστηρίζουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, άγεται και φέρεται από τη Μόσχα. Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει μετατραπεί σε υποχείριο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Άγκυρα δημιουργεί προβλήματα στην Ελλάδα, ειδικά σε μία εποχή κατά την οποία η αμερικανική επιρροή δεν είναι μεγάλη, αν και η περίπτωση του Μπράνσον έδειξε ότι όταν απειληθεί ο Ερντογάν επιλέγει την άτακτη υποχώρηση. Τα μηνύματα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το καλοκαίρι, ήταν καθοριστικό κτύπημα στην τουρκική οικονομία. Ο κ. Ερντογάν, μετά από τους αρχικούς ψευτοπαλλικαρισμούς, ενέδωσε και παρέδωσε χωρίς να πάρει τον Ιμάμη Γκιουλέν ή οποιονδήποτε άλλο Τούρκο φυλακισμένο.

  • Μόνο με τις απειλές, μέσω του Twitter,  το οικοδόμημα του Ερντογάν έπεσε σαν χάρτινος πύργος. Φανταστείτε να του έκανε και ένα εκβιασμό, ο κ. Τραμπ, από τους γνωστούς που κάνει, που είναι φωτιά και ατσάλι…

Σήμερα στο Μπουένος Άιρες θα γίνει η δεκάλεπτη συνάντηση του Προέδρου Τράμπ με τον Τούρκο ομόλογό του. Η αρχική διμερής συνάντηση ακυρώθηκε και αποφασίστηκε να γίνει μία κουβέντα στα γρήγορα. Ο Αμερικανός πλανητάρχης έχει εκνευριστεί πάλι με τον κ. Ερντογάν, όπως και ο Πρόεδρος της Τουρκίας με τον κ. Τραμπ. Οπότε, παρά τα χαμόγελα και τις χειραψίες και τα πλατιά χαμόγελα, μην πιστεύετε τίποτα.

  • Οι σχέσεις της Αμερικής και της Τουρκίας έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά και σύμφωνα με σοβαρούς αναλυτές δεν είναι επιδιορθώσιμες. Συμβαίνει αυτό που τονίσαμε πολλές φορές από αυτή την ιστοσελίδα:

Όσο και να θέλουν και να προσπαθούν οι Αμερικανοί, απαιτούνται δύο για να χορέψουν ταγκό. Ο κ. Ερντογάν έχει κάνει τις επιλογές του, και αυτές είναι η Ρωσία και το Ιράν. Η Αμερική, ως απατημένη σύζυγος, θα το πληροφορηθεί τελευταία…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

“Το χρυσάφι” της ΑΟΖ: Για να μεταφέρουν τους υπουργούς στο γεωτρύπανο κάτι καλό γίνεται…

1 Comment on "Ο πόλεμος που διεξάγεται στο Αιγαίο, η Τουρκία του …Πούτιν και η “απατημένη σύζυγος” Αμερική"

  1. Protos Mastoras | December 2, 2018 at 7:14 AM | Reply

    Όταν λέμε ότι θα υποχρεωθεί σε άτακτη υποχώρηση η Τουρκία αν το θέλουν οι ΗΠΑ ( πχ ρωσικοί πύραυλοι, Ιράν, Κούρδοι κλπ) ίσως θα ηταν χρήσιμο να θυμόμαστε ότι για τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα που καίνε τον Ελληνισμό (Αιγαίο, Κύπρος, ΑΟΖ/Καστελόριζο, Θράκη) σχεδόν τίποτα να μας διασφαλίσει ότι δεν είναι ανταλλάξιμα. Για να μη πω ότι είναι τα ευκολότερα σημεία διαπραγμάτευσης όταν αυτά συζητούνται πακέτο με άλλα μεγαλύτερα, σε ένα απόλυτα ρευστό διεθνές περιβάλλον. Οι περιοχές μας, παρόλο που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα συμφέροντα των Αμερικανών, δεν είναι εγγυημένες από το ΝΑΤΟ ούτε καν σε λεκτικό επίπεδο. Πολύ εύκολα μπορεί ν’ αποτελέσουν σημεία μιας συνολικής διαπραγμάτευσης για τη διευθέτηση των θεμάτων της περιοχής που ορίζεται από την Κριμαία μέχρι τα σύνορα του Ιράν, με ένα απλό αντάλλαγμα: την επιστροφή της Τουρκίας στον “δυτικό” στρατόπεδο, την ώρα που η Τουρκία απλά μπλοφάρει.Το πολεμικό ναυτικό κάνει βέβαια τη δουλειά του και να δίνει το παρόν, αλλά τραυματισμένο απ έτσι την ανικανότητα των κυβερνώντων επί και την ανεπάρκεια πόρων της περίοδο των μνημονίων. Μοιάζει έτσι περισσότερο με ευχή το να θεωρούμε ότι θα μπορούσαμε ν΄ αποφύγουμε το “ατύχημα” χωρίς νέες και πιθανά ζωτικές υποχωρήσεις. Προς το παρόν παραχωρούμε στις ΗΠΑ για να μη χρειαστεί να παραχωρήσουμε στην Τουρκία. Το ίδιο κάνουν και πολλοί άλλοι άλλωστε γύρω μας.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*