Ο Ουίλιαμ Μπαρ, υπουργός δικαιοσύνης επί προεδρίας Μπους, και πάλι στον ίδιο θώκο

Acting Attorney General Matthew Whitaker (R) and senior advisor Jared Kushner (L) walk to Marine One outside the White House in Washington, DC, USA, 07 December 2018. US President Donald J. Trump announced that he is nominating William Barr to lead the Justice Department and Heather Nauert to be the next UN ambassador. EPA, JIM LO SCALZO
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πως διορίζει στη θέση τουΥπουργού Δικαιοσύνης τον Ουίλιαμ Μπαρ, έναν ρεπουμπλικάνο νομικό ο οποίος είχε διατελέσει και πάλι Υπουργός Δικαιοσύνης στην αρχή της δεκαετίας του 1990 επί προεδρίας Τζορτζ Χ. Ου. Μπους.

“Τον είχα βάλει εξαρχής στην κορυφή της λίστας”, δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο και χαρακτήρισε τον Μπαρ “καταπληκτικό” και “λαμπρό”.

Ο Μπαρ θα αντικαταστήσει τον Τζεφ Σέσιονς, τον οποίο ο Πρόεδρος Τραμπέπαυσε τον περασμένο μήνα.

Ως επικεφαλής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, θα είναι επίσης αρμόδιος για την ομοσπονδιακή έρευνα που διεξάγεται για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές.

Αν ο διορισμός του επικυρωθεί από τη Γερουσία, ο Μπαρ θα αναλάβει καθήκοντα από τον Μάθιου Γουίτακερ, ο οποίος ασκεί χρέη υπουργού Δικαιοσύνης αφότου ο Τραμπ έπαυσε τον Σέσιονς. Ο Γουίτακερ ήταν ο προσωπάρχης του Σέσιονς.

Ο Μπαρ είχε υποστηρίξει την αμφιλεγόμενη απόφαση του Τραμπ να απολύσει τον τότε διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, τον Μάιο του 2017, όταν ο Κόμεϊ διεξήγε την έρευνα για τη Ρωσία.

Μετά την απόλυση του Κόμεϊ, ανέλαβε την έρευνα ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ.

Ο Μπαρ έχει δηλώσει πως υπάρχουν περισσότεροι λόγοι να ερευνηθούν ενδεχόμενα αδικήματα από την αντίπαλο του Τραμπ κατά την προεδρική εκστρατεία, την Δημοκρατική, Χίλαρι Κλίντον, απ` ό,τι να ερευνηθεί ενδεχόμενη συμπαιγνία ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και τη Ρωσία.

Ο Μάλερ είναι Ρεπουμπλικάνος και είχε διοριστεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Ροντ Ρόζενστιν.
Ο Μπαρ έχει δηλώσει πως πολιτικές δωρεές δείχνουν ότι η ομάδα των εισαγγελέων του Μάλερ γέρνει προς τα αριστερά. Στο Twitter, ο Τραμπ τους αποκαλεί “17 θυμωμένους Δημοκρατικούς”.
“Θα ήθελα απ` αυτόν να έχει περισσότερη ισορροπία σ` αυτή την ομάδα”, είχε δηλώσει ο Μπαρ στην Washington Post τον Ιούλιο του 2017.

Ως Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Μπαρ θα έχει την τελική ευθύνη για τη ρωσική έρευνα, εκτός αν αρνηθεί αυτή την αρμοδιότητα. Ο Σέσιονς είχε αυτοαποκλειστεί από την επίβλεψη της έρευνας.

Ο πρόεδρος Τραμπ επέλεξε τον Μαρκ Μίλεϊ για νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων

ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – ΗΠΑ/ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ 07/12/2018 21:27

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal