Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα το διασκεδάζει: Οι Κύπριοι πολιτικοί “σκοτώνονται” για χάρη του!




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Και η… τραγωδία συνεχίζεται. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα χαμογελά με νόημα καθώς οι επαφές του με Έλληνες Κύπριους αξιωματούχους προκαλούν αναταράξεις στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Πρώτα ήταν τα όσα είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρώτα στο Κραν Μοντάνα, τον Ιούλιο 2017 και τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη στον κ. Τσαβούσογλου και τι του ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
  • Πήγε προ εβδομάδων ο κ. Άντρος Κυπριανού, ηγέτης του ΑΚΕΛ, στην Άγκυρα και είδε τον κ. Τσαβούσογλου. Τα όσα του είπε τα κρατά για το εαυτό του, την ηγεσία του κόμματος του ενώ είχε και ενημερωτική συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Από αυτή την εικόνα των διεργασιών, των συζητήσεων, των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων απουσιάζουν οι πολίτες, οι οποίοι παραμένουν ανενημέρωτοι. Βρίσκονται στο σκοτάδι. Ακούνε και καταγράφουν τα όσα διαμείβονται δημόσια με μισές κουβέντες.

Ο κ. Άντρος Κυπριανού πήγε, λοιπόν,  στην Άγκυρα και συνάντησε τον κ. Τσαβούσογλου για να ανιχνεύσει τις προθέσεις της Τουρκίας αλλά και για να ενημερωθεί και τα όσα συζητεί η τουρκική πλευρά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Πολλά έχουν δει το φως για τις συζητήσεις αυτές του Προέδρου και δεν υπήρξαν πειστικές διευκρινίσεις. Επιστρέφοντας στην Κύπρο, ο ηγέτης του ΑΚΕΛ συναντήθηκε και ενημέρωσε τον Πρόεδρο για το περιεχόμενο των συζητήσεων του με τον κ. Τσαβούσογλου.

  • Στο νέο του ταξίδι, στη Νέα Υόρκη, ο κ. Κυπριανού σε ομιλία του ανέφερε πως ο Τσαβούσογλου του είπε πως «θα δεχτούν να συζητήσουν πλήρη κατάργηση (εγγυήσεων) κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δίχως να σημαίνει αυτό ότι θα καταλήξουμε κατ’ ανάγκη σε πλήρη κατάργηση». Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως για το συγκεκριμένο ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη: «Του είπα περιληπτικά τι ακριβώς ήταν αυτές οι προϋποθέσεις που έθετε ο κ. Τσαβούσογλου, και μάλιστα κούνησε το κεφάλι και το χέρι του για να δείξει ότι αυτά είναι λόγια του αέρα. Ως εκ τούτου, να μην λέει ότι δεν τον ενημέρωσα».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος ερωτηθείς αν ο κ.  Τσαβούσογλου άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο για πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά,  είπε ότι «νομίζω στις δημόσιες του δηλώσεις ποτέ, στις ιδιωτικές δηλώσεις ποτέ, δεν γνωρίζω τι έχει πει και γιατί δεν με ενημέρωσε ο κ. Κυπριανού περί των προϋποθέσεων, ποιων (προϋποθέσεων) και μάλιστα ότι δεν εξαρτώνται ή εξαρτώνται από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Όποιος κατάλαβε έχει καταλάβει για τα όσα έχουν διαδραματισθεί στις  χωριστές επαφές Αναστασιάδη και Κυπριανού με τον Τσαβούσογλου. Μόνο αυτοί γνωρίζουν. Εμείς όχι. Και ο Τσαβούσογλου ασφαλώς, ο οποίος και πρέπει να το διασκεδάζει που τσακώνονται οι εν δυνάμει συνομιλητές του.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η ενεργειακή σκακιέρα στη Μεσόγειο: “Δώρα” στο θηρίο της Τουρκίας και μεγαλεπήβολα σχέδια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: