Ο καθορισμός των όρων αναφοράς στο τραπέζι της συνάντησης Λουτ-Προέδρου Αναστασιάδη




Συνάντηση με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, έχει αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη συνάντηση συμμετέχουν, εκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος. Στο Προεδρικό Μέγαρο προσήλθε πριν από λίγο και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και σε αυτήν συμμετέχουν επίσης ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπο,ς Πρόδρομος Προδρόμου, και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος.

Η κ. Λουτ βρίσκεται στην Κύπρο από το βράδυ της Παρασκευής, προκειμένου να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο της προσπάθειας για συνομολόγηση των όρων αναφοράς προκειμένου να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε το Σάββατο στο ΚΥΠΕ πως η ελληνοκυπριακή πλευρά προσβλέπει στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την κ. Λουτ, «προκειμένου να μπούμε στην καθαυτή διαδικασία συνομολόγησης των όρων αναφοράς, επειδή στόχος μας είναι και να ξεκινήσει ξανά, το συντομότερο δυνατό, η διαπραγμάτευση και να μπορεί να οδηγήσει σε μια συνολική λύση».

Υπογράμμισε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος για μια εποικοδομητική συνεργασία με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, έχοντας ξεκάθαρη εικόνα για το πώς οι όροι αναφοράς θα προετοιμάζουν δεόντως μια αποτελεσματική διαδικασία διαπραγμάτευσης, όπως ζητά και ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες».

«Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει βεβαίως να εστιάσουμε τόσο στο Πλαίσιο (Γκουτέρες) και στις έξι παραμέτρους που πρότεινε ο ΓΓ, όσο και στις συγκλίσεις που έχουν προηγουμένως καταγραφεί, φροντίζοντας και για όλα τα υπόλοιπα θέματα», τόνισε ο Εκπρόσωπος

Θεωρούμε, υπογράμμισε, «ότι εάν υπάρξει θετική προσέγγιση, αλλά και βούληση και αποφασιστικότητα από την άλλη πλευρά –και ιδιαίτερα την Τουρκία- είναι εφικτό να έχουμε σύντομα συμφωνημένους όρους αναφοράς προκειμένου να ξεκινήσει η ίδια η διαπραγμάτευση».

Δήλωση-βόμβα της Αμερικής: Θεωρούμε την Κύπρο Δύση και πρέπει να προστατευτεί…

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
16/12/2018 09:15

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: