Ντεμπούτο με… μπούργκα: Για πρώτη φορά αγώνας ποδοσφαίρου γυναικών στο Ιράν




Το μεγαλύτερο στάδιο του Ιράν θα φιλοξενήσει έναν αγώνα ποδοσφαίρου της εθνικής ομάδας γυναικών, για πρώτη μετά την Ισλαμική Επανάσταση το 1979, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Isna.

Η εθνική του Ιράν θα αντιμετωπίσει σε φιλικό αγώνα τη Ρωσία στο γήπεδο Azadi (Ελευθερίας στα Περσικά) της Τεχεράνης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, δήλωσε στo Isna ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Μεχντί Ταϊ.

Πάντως, μόνο οι γυναίκες θα μπορούν να παρακολουθήσουν αυτόν τον αγώνα για τον οποίο δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία. Από την ισλαμική επανάσταση του 1979, οι γυναίκες δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται γήπεδα στο Ιράν για να δουν άντρες να παίζουν ποδόσφαιρο, φαινομενικά για να προστατευτούν από την ανδρική… αγένεια.

Από τότε, οι γυναίκες στο Ιράν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες ανδρών σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις και βέβαια σε περιορισμένο αριθμό. Την πρώτη φορά αυτό συνέβη το 2005 όταν δώδεκα από αυτές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον αγώνα του Ιράν με το Μπαχρέιν.

Οι ευκαιρίες πολλαπλασιάστηκαν την εφετινή χρονιά. Το Νοέμβριο, σχεδόν 850 γυναίκες παρακολούθησαν τον τελικό του Ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ στην Τεχεράνη, εγκατεστημένες σε μια κερκίδα χωριστή από αυτές των ανδρών.

Τον Οκτώβριο, περίπου 100 γυναίκες επετράπη να παρευρεθούν σε φιλικό αγώνα και τον Ιούνιο οι γυναίκες παρακολούθησαν στο στάδιο Azadi αναμετάδοση αγώνων της ιρανικής ομάδας ανδρών στο μουντιάλ 2018 στη Ρωσία.

Η απαγόρευση των γυναικών από τα γήπεδα, ωστόσο, συνεχίζει να διαιρεί την άρχουσα τάξη. Ο σημερινός πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, ένας μετριοπαθής συντηρητικός, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να δει τις γυναίκες να εισέρχονται κανονικά στα γήπεδα. Αντίθετα τον Οκτώβριο, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας είπε ότι η παρουσία γυναικών στο γήπεδο θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αμαρτία».

Νέο σόου Αντετοκούνμπο με τριπλ νταμπλ: Κορυφαίος ο Giannis στον αγώνα με τους Νετς

30/12/2018 21:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: