Νέο tweet-ανέκδοτο του Προέδρου Τραμπ για τη Συρία: Ο Ταγίπ θα εξαλείψει τους …τζιχαντιστές!




Λίγο πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Ουάσιγκτον) ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, κτύπησε ξανά υμνώντας τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Υποστήριξε ότι η Τούρκος πρόεδρος θα εξαλείψει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που βεβαίως -όπως είναι γνωστό- τους βοηθά και τους εξυπηρετεί…

Σε νέο tweet, και αφου προηγήθηκε η τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο κ. Τραμπ γράφει:

  • “Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν με πληροφόρησε με έντονο τρόπο ότι θα εξαλείψει ό, τι έχει απομείνει από το ISIS στη Συρία. Και είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να το κάνει. Η Τουρκία βρίσκεται στην “δίπλα πόρτα”. Οι στρατιώτες μας επιστρέφουν στα σπίτια τους!

Ο Ταγίπ Ερντογάν «διαβεβαίωσε» τον Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αναλάβει να εξοντώσει ό,τι μένει από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στην Συρία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή και αυτήν την «διαβεβαίωση» ο αμερικανός πρόεδρος θεώρησε αξιόπιστη και χρήσιμη να την επαναλάβει παρεμβάλλοντάς την στην πολεμική που έχει δημιουργήσει στην Ουάσινγκτον η αιφνίδια απόφασή του.

Προφανώς ο Τραμπ έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ερντογάν, κατά την διάρκεια της οποίας οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αποφύγουν το κενό εξουσίας στην Συρία μετά την αμερικανική αποχώρηση.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διασφαλίσουν τον συντονισμό ανάμεσα σε στρατιωτικούς, διπλωμάτες και άλλους αξιωματούχους των χωρών τους για να αποφύγουν το κενό εξουσίας που είναι πιθανόν να καταλήξει στην εκμετάλλευση της αμερικανικής αποχώρησης και της μεταβατικής φάσης στην Συρία», αναφέρει η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να προσφέρει υποστήριξη στον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της απόφασης αυτής» για την αποχώρηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Τραμπ αποφάσισε την αποχώρηση το συντομότερο δυνατόν των 2.000 αμερικανών στρατιωτικών που έχουν αναπτυχθεί στην βορειοανατολική Συρία, όπου πολεμούν μαζί με τις δυνάμεις του αραβοκουρδικού συνασπισμού, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων κατά των τζιχαντιστών.

Ξεροκεφαλιά ή κάτι άλλο: Γιατί ο Τραμπ χάρισε τη Συρία στον Πούτιν και στους Μουλάδες του Ιράν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: