Νέες τουρκικές προκλήσεις: Μπαράζ παραβιάσεων μετά την επίσκεψη Καμμένου στις Οινούσσες




Υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες αλλά σε πολύ μεγάλο ύψος και στις βραχονησίδες του συμπλέγματος των Φούρνων ήταν η απάντηση των Τούρκων στην επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στο φυλάκιο της Παναγιάς και των Οινουσσών.

Τεντώνουν το σχοινί των προκλήσεων οι Τούρκοι μετά την πρωινή και προφανώς αιφνιδιαστική για εκείνους επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου σε Χιο- Οινούσσες- Παναγιά, ένα νησί που πολλές φορές έχει μπει στο στόχαστρο των προκλήσεων της Άγκυρας.

Μπορεί ο Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον Α’ ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγο Νικόλαο Μανωλάκο να βρέθηκαν στα τρια νησιά και να ευχηθούν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους στις φρουρές που υπηρετούν εκεί κρατώντας ψηλά την Ελληνική σημαία, ωστόσο τα τουρκικά ραντάρ φαίνεται πως ξύπνησαν μετά 11 το πρωί όταν συνειδητοποίησαν ότι το ελικόπτερο Χίου που πετά στην περιοχή του συμπλέγματος των Οινουσσών είναι το πτητικό μέσω που μεταφέρει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Ως τακτική διάλεξαν να στείλουν αρχικά ένα F-16 το οποίο δεν πλησίαζε και το μόνο που έκανε ήταν να μπαίνει και να βγαίνει στο FIR Αθηνών- καταγράφοντας με αυτό τον τρόπο το ίχνος που θέλει ν’ αφήνει στον ουρανό του Αιγαίου. Άλλωστε τα μαχητικά που είχαν ήδη απογειωθεί από την Σκύρο «παραμονεύοντας» το επόμενο βήμα της Τουρκίας, δεν θα άφηναν κανένα περιθώριο στους ιπταμένους της Άγκυρας για πτήσης οποιασδήποτε μορφής παρενόχλησης.

Κι από τη στιγμή που δεν υπήρχαν αυτά τα περιθώρια οι επιτελείς της Άγκυρας αντιλαμβανόμενοι ότι οι κινήσεις έτσι όπως έγιναν από νωρίς, σε μια προσπάθεια προκλήσεων μετά την επίσκεψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στα νησιά του κεντρικού ανατολικού Αιγαίου, προχώρησαν στη γνωστή τακτική των υπερπτήσεων.

Από τις δυο το μεσημέρι τα τουρκικά F-16 μαζί με F-4 Phantom μπήκαν στο FIR Αθηνών πετώντας στα 18.000 πόδια και στα 12.500 τα βαριά βομβαρδιστικά.

Έξι λεπτά μετά αργότερα πραγματοποίησαν την υπερπτηση πάνω από τις βραχονησίδες Ανθρωποφάγοι, Μακρονήσι στο σύμπλεγμα των Φούρνων κοντά στην Ικαρία.

Στις δυο και εικοσιοκτώ τα Phantom βγήκαν από το FIR Αθηνών και επτά λεπτά αργότερα ακολούθησαν και τα F-16 που είχαν μείνει πιο πίσω για να προκαλέσουν περισσότερο.

Η αναχαίτιση αυτής της τετράδας των μαχητικών της Άγκυρας ήταν μια υπόθεση που ανέλαβαν οι πιλότοι και τα αεροσκάφη F-16 επιφυλακής από το αεροδρόμιο του Καστελίου.

Η τελευταία πρόκληση που καταγράφετε σήμερα στο Εθνικό κέντρο επιχειρήσεων ήταν έξι λεπτά μετά τις τέσσερις το μεσημέρι όταν μαχητικά της Τουρκίας έκαναν υπερπτηση στα 26.000 πόδια πάνω από τις Οινούσσες.

Πρόκειται φυσικά για μια σαφέστατη προκλητική κίνηση όμως αυτή είναι σε ένα ύψος που δείχνει σαφέστατα την απειρία των Τούρκων ιπταμένων οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι πως τα αντιαεροπορικά συστήματα είχαν ενεργοποιηθεί κράτησαν τον «τσαμπουκά» τους αρκετά ψηλά σ’ ένα ύψος ασφαλείας γι’ αυτούς, καταγράφοντας ωστόσο τα ίχνη που ήθελαν ν’ αφήσουν γι ακόμη μια μέρα στον ουρανό του Αιγαίου.

Τελευταίες πληροφορίες από το Ενιαίο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων λένε πως ο συνολικός αριθμός των παραβιάσεων παραβάσεων που αναμένεται να εκδοθεί από το ΓΕΕΘΑ θα έχει μεγάλο και διψήφιο αριθμό, πράγμα που έχει αρκετό χρονικό διάστημα να καταγραφεί και παρ’ οτι ο αριθμός των Τουρκικών μαχητικών δεν ήταν τόσο μεγάλος.

HELLAS JOURNAL

Αναβαθμισμένες ασκήσεις σε περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας για Ελλάδα και ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: