Μεγάλες ταχύτητες, μεγάλοι φόβοι: H Ελλάδα να γίνει πυλώνας σταθερότητας στη Μεσόγειο




Του ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ*

Χάος στη Βρετανία λόγω Brexit, εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, άνοδος των άκρων στην Ευρώπη. Όπου κι αν κοιτάξουμε στον παγκόσμιο χάρτη βλέπουμε πηγές αβεβαιότητας που πριν λίγα χρόνια δεν φανταζόταν σχεδόν κανείς ότι θα λάβουν τέτοιες διαστάσεις.

Ίσως η αβεβαιότητα αυξάνεται όσο αυξάνεται η ταχύτητα των εξελίξεων στην οικονομία και την τεχνολογία. Αυτό προκαλεί έναν φόβο για το καινούριο, μια τάση νοσταλγίας του παρελθόντος και επικράτηση λαϊκιστών ηγετών σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Μεγάλες ταχύτητες, μεγάλοι φόβοι.

  • Στην Ελλάδα φυσικά είμαστε συνηθισμένοι τα τελευταία χρόνια στην αστάθεια. Φτάσαμε, άλλωστε, ένα βήμα πριν τον γκρεμό το πρώτο εξάμηνο  του 2015, όταν η κυβέρνηση έπαιξε στα ζάρια το μέλλον της χώρας. Όμως ακόμη και τότε υπήρχε η αίσθηση ότι η Ευρώπη παρείχε μια δεδομένη εγγύηση σταθερότητας. Με αυτό το κριτήριο, άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να ψηφίσει τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές χωρίς να θέσει όρους. Διότι αντιληφθήκαμε ότι ήταν ιστορικό μας χρέος απέναντι στην πατρίδα μας να μην την αφήσουμε να πάει στα βράχια.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρ’ ότι παραμένει ισχυρή, δοκιμάζεται σε πολλά μέτωπα. Με τις πληγές της οικονομικής κρίσης ακόμη ανοιχτές, το μεταναστευτικό, το Brexit και η άνοδος των λαϊκιστών –που τους είδε να φτάνουν στην εξουσία σε ιδρυτική χώρα της ΕΕ όπως η Ιταλία-, έχουν οδηγήσει την Ένωση σε μια κρίση που δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσουμε «υπαρξιακή».

Η Άνγκελα Μέρκελ -σύμβολο νηφαλιότητας τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ- έχει μπει στην τελική ευθεία της θητείας της, ενώ το νέο πρόσωπο του ευρωπαϊσμού, ο Εμμανουέλ Μακρόν, έχει δει τη δημοτικότητά του να καταποντίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποκορύφωμα τα πρόσφατα γεγονότα με τα κίτρινα γιλέκα.

  • Η αποκατάσταση της σταθερότητας, λοιπόν, γίνεται για την Ελλάδα πιο επιτακτική ανάγκη από ότι ήταν ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες. Και αυτό δεν είναι υπερβολή. Ο διεθνούς φήμης αναλυτής Ian Bremmer, άλλωστε, έγραψε πρόσφατα ότι ποτέ ξανά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει υπάρξει τόσο ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό στον πλανήτη.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε ούτε στιγμή. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για ερασιτεχνισμούς. Όσο μένουμε προσκολλημένοι σε ιδεοληψίες στα ζητήματα της οικονομίας και αντιμετωπίζουμε με ελαφρότητα τα μεγάλα εθνικά θέματα, υποθηκεύουμε το μέλλον της πατρίδας μας σε όλα τα επίπεδα.

  • Έχει έρθει επιτέλους η ώρα να αλλάξουμε. Να γυρίσουμε οριστικά την πλάτη στον λαϊκισμό και να κάνουμε τη στροφή στην κοινή λογική, τη σοβαρότητα και τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές σε όλους τους τομείς. Έτσι θα χτίσουμε την Ελλάδα που θα παράγει, θα εξάγει και θα δίνει σε όλους τους πολίτες της ευκαιρίες να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.

Την Ελλάδα που θα εμπνέει αξιοπιστία διεθνώς και θα συμβάλει ενεργά στη διαμόρφωση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με πραγματικές λύσεις και προοπτική για τους κατοίκους της. Την Ελλάδα που θα είναι πυλώνας σταθερότητας στην νοτιανατολική Μεσόγειο και θα εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη στρατηγική της γεωγραφική θέση σε τομείς ενέργειας και διεθνών συμμαχιών.

Στο χέρι μας είναι να βάλουμε τα ισχυρά θεμέλια που απαιτούνται για να χτίσουμε αυτή την Ελλάδα. Και η ώρα που θα ξεκινήσουμε πλησιάζει.

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ είναι αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, και Βουλευτής Β’ Αθηνών

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός. Το κείμενο γράφτηκε αποκλειστικά για την ιστοσελίδα μας.

Μήπως η εθνικιστική έξαρση του Ζάεφ είναι σχέδιο για εγκατάλειψη της Συμφωνίας; Μπορεί…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: