Μάτωσε η Γαλλία: Πάνω από 180 τραυματίες 1.000 συλλήψεις και σκηνές χάους (video, pics)




Σχετική ηρεμία επέρχεται στο Παρίσι και τις άλλες πόλεις της Γαλλίας μετά τις μαζικές διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων, όπου ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια και η αστυνομία χρειάστηκε να επιστρατεύσει έφιππους, θωρακισμένα οχήματα και πάνω από 80.000 μέλη των ειδικών δυνάμεων (CRS) για να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.

Στο Παρίσι μετά τις 7 το βράδυ (τοπική ώρα) οι συγκρούσεις μεταφέρθηκαν στην Πλετεία Ρεπουμπλίκ, ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία, ενώ η ηρεμία επήλθε σταδιακά στα άλλα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, η δε Λεωφόρος των Ηλύσιων άνοιξε στην κυκλοφορία.

Στο βίντεο θωρακισμένα οχήματα εκκενώνουν την λεωφόρο:

Διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία, έσπασαν βιτρίνες και λεηλάτησαν τα γύρω από την πλατεία μαγαζιά.

Δείτε εδώ live την εικόνα στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας


Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν επανειλημμένα τα δακρυγόνα, και διέλυαν συνεχώς τα υποτυπώδη οδοφράγματα που προσπαθούσαν να στήσουν.

Ένα ελικόπτερο κινήθηκε για ώρα πάνω από την πλατεία φωτίζοντάς την.

Να σημειωθεί ότι η πλατεία της Ρεπουμπλίκ ήταν το σημείο κατάληξης της πορείας για το κλίμα που είχε ξεκινήσει στις 14.00 τοπική ώρα από την πλατεία Νασιόν.

Η πορεία αυτή έγινε με μεγάλη ηρεμία καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής έως ότου κατέληξαν στην πλατεία της Ρεπουμπλίκ και αναμείχθηκαν με τους ταραξίες που ήδη τους περίμεναν.

Από το απόγευμα, πολλές μεγάλες πόλεις της Γαλλίας συνέχισαν μέχρι αργά να αντιμετωπίζουν βίαια επεισόδια. Σημειώνουμε ιδιαίτερα τις πόλεις Μπορντό, Μασσαλία, Τουλούζη, Λυών, Σαιν Ετιέν, Ναντ.

Σχεδόν 1.000 Γάλλοι συνελήφθησαν και 175 τραυματίστηκαν

Τουλάχιστον 125.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του κινήματος των “κίτρινων γιλέκων”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Κριστόφ Καστανέρ, κάνοντας επίσης γνωστό ότι οι αρχές προχώρησαν σε 1.385 προσαγωγές.

“Υπάρχουν 1.385 προσαγωγές, αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Επιπλέον, 975 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση και αυτός ο αριθμός, επίσης, θα αυξηθεί περαιτέρω” είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλώσεις έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ η αυξημένη αστυνομική παρουσία θα συνεχιστεί και αύριο εφόσον χρειαστεί.

Μονάχα για το Παρίσι, η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε 920 προσαγωγές, εκ των οποίων 619 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε επίσης λόγο για 118 τραυματίες από την πλευρά των διαδηλωτών και 17 τραυματίες από τις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Εκατόν είκοσι έξι άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του Παρισιού και των περιχώρων του για να φροντίσουν τα τραύματά τους, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των κίτρινων γιλέκων, σύμφωνα με έναν απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 20.00 τοπική ώρα.

Σχεδόν το 40% των τραυματιών πήραν εξιτήριο απόψε από τη μονάδα Επειγόντων, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γραφείο ενημέρωσης της αρχής Δημόσιας Αρωγής-Νοσοκομείων του Παρισιού (AP-HP).

Όπως σημείωσε, οι αριθμοί αυτοί μπορούν να συγκριθούν με τους 201 τραυματίες διαδηλωτές και 284 αστυνομικούς το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου.

Πρωθυπουργός σε απόγνωση ο Φιλίπ

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ είπε σήμερα ότι πρέπει να «ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα», ανακοινώνοντας ότι ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν θα προτείνει «μέτρα» προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Ο διάλογος ξεκίνησε» και «πρέπει να ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα μέσω του διαλόγου, μέσω της δουλειάς, μέσω της συσπείρωσης» δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει. Εναπόκειται σε εκείνον να προτείνει μέτρα που θα τροφοδοτήσουν αυτόν τον διάλογο και που θα επιτρέψουν, ελπίζω, στο σύνολο του γαλλικού Έθνους να σταθεί στο ύψος των όσων ήδη διακυβεύονται και θα συνεχίσουν να υφίστανται τα επόμενα χρόνια» σημείωσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Εντουάρ Φιλίπ εξέφρασε τον «θαυμασμό τους προς τις δυνάμεις ασφαλείας, που σήμερα τήρησαν τον νόμο απέναντι στους ταραξίες, σε πρόσωπα που δεν ήρθαν για να πουν τη γνώμη τους, αλλά συχνά για να πλακωθούν, να προκαλέσουν, να λεηλατήσουν κάποιες φορές».

«Η επαγρύπνηση και η κινητοποίηση θα παραμείνουν σε ισχύ, καθώς στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της επαρχίας ταραξίες συνεχίζουν το έργο τους και πρέπει, επομένως, να ενεργήσουμε με μεγάλη προσοχή» υπογράμμισε ο Φιλίπ.

Για μία ακόμη φορά, ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης διατύπωσε «τις ευχαριστίες της κυβέρνησης σε όλους όσοι, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας… απηύθυναν έκκληση για ηρεμία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έφιππη αστυνομία και πλαστικές σφαίρες στο Παρίσι: Πάνω από 1.000 προσαγωγές και συλλήψεις (live)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: