Λύση που να επανενώνει τη χώρα και να τερματίζει την κατοχή, λέει ο Φωτίου για το Κυπριακό




Η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι σύμφωνη με τις δίκαιες θέσεις μας και τις αρχέςστις οποίες βασιζόμαστε για ένα καλύτερο και περισσότερα υποσχόμενο μέλλον για όλους μας, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Σε χαιρετισμό του στην ετήσια χοροεσπερίδα του Σωματείου «Κορμακίτης», που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, ο κ. Φωτίου είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει προσπάθειες για την προώθηση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

«Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διερεύνησης του πεδίου από πλευράς Ηνωμένων Εθνών για επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Η δική μας βούληση είναι δεδομένη. Αλλά θα πρέπει και από τουρκικής πλευράς να υπάρξει η ίδια καλή θέληση και βούληση προκειμένου να δοθεί σημαντική ώθηση στη νέα προσπάθεια και να έχουμε ένα αποτέλεσμα προς το συμφέρον και των δυο πλευρών. Η λύση για την οποία εμείς αγωνιζόμαστε, είναι λύση που να επανενώνει τη χώρα μας και να τερματίζει την κατοχή, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, λύση που να διασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο κ. Φωτίου, «είναι ιδιαίτερο το ενδιαφέρον μας για την μαρωνίτικη κοινότητα και την προοπτική, ειδικότερα, τα τέσσερα μαρωνίτικα χρόνια να τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση ως ένα αυτόνομο σύμπλεγμα».

«Οι δεσμοί που διατηρούμε με την μαρωνιτική κοινότητα είναι ισχυροί, αδελφικοί και αναλλοίωτοι. Μεριμνώντας για την κοινότητα, η κυβέρνηση διαμόρφωσε ένα στρατηγικό σχεδιασμό με βάση τον οποίο παρέχεται ειδική στήριξη στους Μαρωνίτες για την επανεγκατάσταση στα χωριά τους, καθώς και στήριξη προς τα σωματεία για τις εκδηλώσεις και την όλη δραστηριότητα τους. Στο ίδιο πλαίσιο παραχωρήθηκε έκτακτη βοήθεια προς τις τέσσερις κοινότητες και την Εκκλησία, όπως και επιπρόσθετη βοήθεια προς την Αρχιεπισκοπή για δημιουργία πολιτιστικού και ποιμαντικού έργου. Αυτά πέραν των πολλών άλλων που γίνονται για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη διαβίωση και την πρόοδο της μαρωνίτικής κοινότητας, την εκπαίδευση και τη διατήρηση και ανάδειξη, γενικά, της θρησκείας, της ιστορίας και του πολιτισμού της», σημείωσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Φωτίου είπε ότι «πορευόμαστε ένα δρόμο κοινό, με αισιοδοξία και πίστη στις δυνατότητες και τις προοπτικές του συνόλου του λαού μας και όλων των παραγόντων της μαρωνίτικης κοινότητας, και με δεδομένη τη συμπαράσταση και το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε ο δρόμος αυτός να ανοίξει διάπλατα για επιτέλεση των στόχων μας».

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 07/12/2018 21:44

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: