«Κρατήστε γερά» είπε ο μοναχικός πολεμιστής Τζιμ Μάτις αποχαιρετώντας το Πεντάγωνο




Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, στην τελευταία του ημέρα ως επικεφαλής του Πενταγώνου, κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να «κρατήσουν γερά», μετά την παραίτηση που υπέβαλε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίον είχε έντονες διαφωνίες σε πολλά ζητήματα.

Σε μια σύντομη επιστολή παραίτησης προς όλους τους εργαζομένους του υπουργείου, ο πρώην στρατηγός του Σώματος Πεζοναυτών τόνισε ότι το Πεντάγωνο «επεδείκνυε πάντα ότι γνωρίζει πώς να ανυψωθεί στις πιο δύσκολες στιγμές».

«Κρατήστε την πίστη στη χώρα μας και σταθείτε ενωμένοι δίπλα στους συμμάχους μας, ενάντια στους εχθρούς μας» σημείωσε ο Μάτις, ο οποίος παραιτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου, μετά την απόφαση Τραμπ για απόσυρση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Με το ψευδώνυμο «μοναχικός πολεμιστής» ο τέως υπουργός επικαλέστηκε στην εισαγωγή της επιστολής του ένα τηλεγράφημα που είχε αποστείλει ο τέως πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν στον στρατηγό των Βορείων Οδυσσέα Σίμσον Γκραντ την τελευταία μέρα του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου τον Φεβρουάριο του 1865.

«Μην αφήνετε τίποτα να αλλάξει, να εμποδίσει ή να καθυστερήσει τις στρατιωτικές σας κινήσεις ή σχέδια».

Ο 68χρονος τέως υπουργός Άμυνας δήλωσε «πεπεισμένος» ότι τα αμερικανικά στρατεύματα «δεν θα παρεκκλίνουν από την αποστολή για την οποία έχουν ορκιστεί να υπερασπίζονται το Σύνταγμα και να προστατεύουν τον τρόπο ζωής μας».

Φωνή της μετριοπάθειας στο επιτελείο του Αμερικανού προέδρου, ο τέως επικεφαλής του Πενταγώνου αρχικά ήταν προγραμματισμένο να αποχωρήσει από το πόστο του στα τέλη Φεβρουαρίου ώστε να διασφαλιστεί μια ομαλή μετάβαση από τον διάδοχό του, αλλά ο Τραμπ επίσπευσε την απομάκρυνσή του κατά δύο μήνες. Αιτία ήταν επιστολή του απερχόμενου υπουργού για τις διαφωνίες του με τον πρόεδρο για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Ο Μάτις επέμεινε στην ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες να «αντιμετωπίζουν με σεβασμό τους συμμάχους».

Ο αναπληρωτής του, Πάτρικ Σάναχαν θα αναλάβει από αύριο Πρωτοχρονιά υπουργός Άμυνας.

Η Ρωσία ενημέρωσε επίσημα τις ΗΠΑ για τη σύλληψη του Αμερικανού που κατηγορείται για κατασκοπεία


31/12/2018 20:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: