Κουτσούμπας στην Βουλή: Λέτε στον λαό ποια ανάγκη πρέπει να θυσιάσει κάθε φορά




“Λέτε στον ελληνικό λαό ότι είναι μοιραίο να ζει όπως σήμερα για πάρα πολλά χρόνια ακόμα. Ότι δεν πρέπει να έχει μεγάλες απαιτήσεις. Και ότι πρέπει να είναι και ικανοποιημένος, γιατί θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ακόμη και πιο επώδυνα μέτρα” είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή.

“Στην ουσία λέτε στον λαό ότι κάθε φορά πρέπει να διαλέξει ποια ανάγκη του θα θυσιάσει, για να συνεχίσετε εσείς απρόσκοπτα, να στηρίζετε την ανάκαμψη των κερδών κάποιων επιχειρηματικών ομίλων” πρόσθεσε.

Είπε ότι κοινός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι η καλλιέργεια στον λαό της αναμονής και της μείωσης των απαιτήσεών του.

“Όλοι ξέρουμε πλέον, από την ίδια μας την πείρα, ότι η ανάκαμψη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, ιδιαίτερα στους εξωστρεφείς κλάδους, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, βασίζεται σε τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων, σε κομμένους μισθούς και στην ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης” τόνισε.

Επισήμανε ότι “η πολιτική της φθηνής εργατικής δύναμης είναι η κεντρική πολιτική κατεύθυνση που υλοποιείται σε ολόκληρη την ΕΕ, σταθερά και διαχρονικά” και ότι “σε όλες τις περιπτώσεις η πολιτική της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων απαιτεί επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων”.

Σημείωσε ότι την ίδια πολιτική και τα ίδια αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα φέρνουν όλες οι κυβερνήσεις ανεξαρτήτως προσήμου, ενώ οι όποιες διαφορές μεταξύ των κομμάτων αυτών αφορούν “το πως θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα του εγχώριου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου”.

“Τα μνημόνια ήταν εξειδίκευση αυτής της ταξικής πολιτικής στην Ελλάδα” πρόσθεσε, σημειώνοντας στην πραγματικότητα “του λεγόμενου «μεταμνημονιακού» προϋπολογισμού και της υποτιθέμενης «δίκαιης ανάπτυξης» που έρχεται, παραμένει το σύνολο των μνημονιακών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια”.

“Η «μεταμνημονιακή» σας ανάπτυξη, βασίζεται πάνω στα θρυμματισμένα δικαιώματα που διαμόρφωσαν τα μνημόνια” είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε για το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων που έχει πέσει στο μισό, για τους μειωμένους μισθούς για την μερική απασχόληση που “έχει γίνει νόρμα ειδικά για τους νέους”, για την εκτόξευση των έμμεσων φόρων, τις περικοπές στις κρατικές δαπάνες, τη μείωση έως και κατάργηση του όποιου αφορολόγητου υπήρξε και τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις.

“Δηλαδή όλα τα μέτρα που ψηφίσατε μαζί, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παραμένουν και αποτελούν το καύσιμο για τα θηριώδη δημοσιονομικά πλεονάσματα και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι ο ελληνικός λαός έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πως η ανάπτυξη είναι θετική μόνο για τους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ σε ότι αφορά την “ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας” είπε ότι παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση “στην ίδια όχθη, ενάντια στον λαό, βρίσκεται και η εγχώρια άρχουσα τάξη και οι ξένοι δανειστές. Εποπτεία της ΕΕ υπάρχει και θα εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα πιο ενισχυμένη”.

Είπε ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει πως θα υλοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα το επόμενο διάστημα.

“Το παράρτημα της συμφωνίας του Αυγούστου αποδεικνύει πως «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». ‘Αρα το μνημόνιο με νέα μέτρα που υποχρεώνεται η χώρα να υλοποιήσει είναι εδώ, «πανταχού παρών». Τα μέτρα, που έχετε ήδη υπογράψει στην 3η αξιολόγηση, αλλά και γενικότερα, εκτείνονται πολύ μετά το 2019” πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στην κυβερνητική υπογραφή για την επίτευξη θηριωδών πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα 5 χρόνια καθώς και πλεονασμάτων που ξεπερνούν το 2% μέχρι το 2060 “στα επίπεδα που προβλέπει και η Ευρωπαϊκή Δημοσιονομική Συνθήκη, η οποία δεσμεύει κάθε χώρα της ΕΕ και αποδεικνύει πως η δημοσιονομική εποπτεία είναι διαρκής και δεν θα σταματήσει ποτέ”.

Επισήμανε ότι “ο προϋπολογισμός φωτίζει την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων το επόμενο διάστημα”.

Χαρακτήρισε “θράσος” το να μιλά η κυβέρνηση για “αντίμετρα” όταν “ο προϋπολογισμός ξεχειλίζει από πραγματικά «αντίμετρα», νέας κρατικής βοήθειας στο μεγάλο κεφάλαιο”.

Είπε ότι αποτελεί ντροπή να μιλά η κυβέρνηση για “ανακούφιση” και “κοινωνική δικαιοσύνη” όταν “αυτό που «μοιράζει» στο λαό είναι λιγότερο από 1 δισ., όταν ο προϋπολογισμός είναι 55 δισεκατομμύρια και όταν το πλεόνασμα είναι 7 δισεκατομμύρια”.

Έκανε λόγο για “θράσος” εκ μέρους της κυβέρνησης να μιλά για “ανακούφιση”, όταν αυτά που δίνει δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες των εργαζομένων, τις απώλειες των τελευταίων ετών.

Είπε ότι η ίδια αντιλαϊκή πολιτική εντείνεται και απέναντι στην μικρομεσαία αγροτιά το οργανωμένο κίνημα της οποίας η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της μαζί με τους εργατοϋπάλληλους και τους συνταξιούχους.

“Τα λεγόμενα του πρωθυπουργού περί μάχης για δίκαιη χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την ΚΑΠ, αποτελούν πολιτική απάτη. Όλοι μαζί οι κυβερνώντες στην ΕΕ, είτε ευρωσκεπτικιστές, είτε ευρωλάγνοι, συμφωνώντας ή διαφωνώντας, υπηρετούν τον ανταγωνισμό για το κέρδος των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων και στην αγροτική παραγωγή. Οι προτεραιότητες αυτής της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ δεν έχουν καμία σχέση με τις προτεραιότητες της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών” ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας.

Έθεσε το ερώτημα γιατί “μεγάλες επιχειρήσεις πληρώνουν μόλις το 5% του προϋπολογισμού και ο λαός όλο το υπόλοιπο;” και γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να τους ενισχύσει κι άλλο μειώνοντας την φορολογία βιομηχάνων και εφοπλιστών.

Χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο το επιχείρημα της κυβέρνησης για επάνοδο στην “κανονικότητα μιας ανάπτυξης που θα είναι διαρκής και σταθερή”, καθώς, όπως είπε, οι εγχώριες τράπεζες είναι “γίγαντες με πήλινα πόδια” υπό το βάρος της ευθείας απειλής των κόκκινων δανείων και με την πιθανότητα κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος προ των πυλών

“Γι’ αυτό, άλλωστε, ετοιμάζετε νέο πακέτο στήριξης των τραπεζών, με κρατικά χρήματα. Ενώ, ταυτόχρονα, θα κλιμακώσετε την επίθεση στα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, με πολλαπλασιασμό των κατασχέσεων των λαϊκών κατοικιών” πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για το ενδεχόμενο νέας εκδήλωσης οικονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι “σε αυτές τις συνθήκες μοναδική λύση για το κεφάλαιο σε ολόκληρο τον κόσμο είναι η ποικιλόμορφη αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης”.

Αναφέρθηκε και στη διαρκή όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα σε ομίλους, κράτη και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, τονίζοντας ότι ο ρόλος που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ως “γεωπολιτικού μεντεσέ” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή “εκθέτει τη χώρα σε νέους κινδύνους πολύ πιο άμεσα απ’ ότι πριν”.

Σε ότι αφορά τη ΝΔ είπε ότι στην πραγματικότητα η κριτική της προς την κυβέρνηση αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα ικανοποιηθούν πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά οι ίδιες οι ανάγκες του κεφαλαίου”.

Είπε, χαρακτηριστικά, ότι η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι μια επιλογή ανάμεσα στον “καλύτερο” δήμιο για τους εργαζόμενους και σημείωσε ότι στην πορεία προς τις εκλογές αυτή η κάλπικη αντιπαράθεση θα οξύνεται και θα αφορά το “ποιός είναι ο ικανότερος διαχειριστής για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και ποιός μπορεί να ενσωματώσει καλύτερα τη λαϊκή δυσαρέσκεια”.

“Απέναντι στη μιζέρια της δικής σας καπιταλιστικής ανάπτυξης, με τις διάφορες βέβαια παραλλαγές της, βρίσκεται η πρόταση του ΚΚΕ. Η πρότασή μας είναι ρεαλιστική, αναγκαία, γιατί ικανοποιεί το σύνολο των συγχρόνων λαϊκών αναγκών, γιατί παίρνει υπόψη τις δυνατότητες που παρέχει η ίδια η επιστήμη, η έρευνα, η τεχνολογία, τις μεγάλες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες, οι οποίες υπάρχουν αντικειμενικά” είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι προϋπόθεση για να λειτουργήσει η κοινωνία με αυτόν τον τρόπο είναι η απαλλαγή από την καπιταλιστική ιδιοκτησία, και το πραγματικό πέρασμα των κλειδιών της οικονομίας στα χέρια των εργαζομένων.

“Η κοινωνικοποίηση για παράδειγμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των υποδομών, των μέσων παραγωγής, η αξιοποίηση του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού για την οργάνωση όλων αυτών και ο λαϊκός έλεγχος για την αποτελεσματικότητα αυτών είναι αυτό που είναι επίκαιρο και αναγκαίο σήμερα” πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι μια τέτοια οργάνωση της οικονομίας δεν χωράει στα δεσμά ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ η αποδέσμευση της χώρας από αυτά τα δεσμά αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη ισότιμων σχέσεων με άλλες χώρες”.

“Καλούμε τον ελληνικό λαό να βγει μαχητικά στο προσκήνιο, να ενισχύσει το ΚΚΕ, που αγωνίζεται καθημερινά για να οργανωθεί η αντεπίθεση των εργαζόμενων.

Καλούμε τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους να βαδίσουν αγωνιστικά με το ΚΚΕ.

Όχι μόνο για να βάλουμε φράγμα στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και για να ανοίξουμε το δρόμο που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε πραγματικά τη ζωή που μας αξίζει” κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

18/12/2018
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετωπική επίθεση Μητσοτάκη: Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων και των εθνικών υποχωρήσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: