Κλιμακώνει την επίθεσή της εναντίον της Κύπρου η Μόσχα: Στρατιωτικοί από ΗΠΑ στο νησί;




Η Ρωσία έδωσε χθες συνέχεια στις παρεμβάσεις της κατά της Κύπρου, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά την πρεσβεία της στο Ισραήλ. Γεγονός που δίνει ευρύτερες διπλωματικές διαστάσεις στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Λευκωσίας. Κάτι που σημαίνει πως η δήλωση της Μαρία Ζαχάροβα μόνο τυχαίο γεγονός δεν ήταν και ούτε προέκυψε ξαφνικά από ερώτηση του ΤΑΣΣ., αναφέρει ο συνάδελφος Ανδρέας Πιμπίσιης στον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ.

Από τη ρωσική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ έφυγε χθες το απόγευμα ένα ακόμα μήνυμα που αφορούσε τις σχέσεις της Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και για τις οποίες εμφανώς η Μόσχα ενοχλείται. Σε ανάρτηση στο λογαριασμό της ρωσικής πρεσβείας αναφέρονται τα εξής:

  • «Μια αντιπροσωπεία από Αμερικανούς ειδικούς είχε πρόσφατα επιθεωρήσει στρατιωτικούς και στρατηγικής σημασίας χώρους στην Κύπρο με σκοπό να εγκαταστήσει μια προκεχωρημένη βάση ανάπτυξης για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Η Ουάσιγκτον συζητά με τη Λευκωσία τρόπους επέκτασης της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας».

Η νέα τοποθέτηση της ρωσικής πλευράς πέραν του ότι στοχεύει στο να επιφέρει πλήγμα στις αναβαθμισμένες σχέσεις Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών, επιχειρεί να εντάξει στο παιχνίδι της αντιπαράθεσης και το Ισραήλ. Η χρονική στιγμή που επέλεξε η Μόσχα να τοποθετηθεί κατ’ αυτό τον τρόπο δεν θεωρείται τυχαία, εάν ληφθούν υπόψη δύο δεδομένα:

  • Πρώτον, είναι η νέα τριμερής συνάντηση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Δεκεμβρίου. Μια τριμερής που ενδέχεται να διευρυνθεί προκειμένου να ενταχθούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Δεύτερον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την Τρίτη σε ομιλία του είχε απευθύνει πρόσκληση προς τους Αμερικανούς για ενεργότερη παρουσία στην περιοχή και συμμετοχή στην τριμερή με Ισραήλ και Ελλάδα.

Ένα 24ωρο μετά, καταγράφεται η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας, επιλέγοντας να βάλει στην ατζέντα θέμα δημιουργίας αμερικανικής βάσης. Για το οποίο επανήλθαν και χθες υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί έχουν ήδη επιλέξει και χώρους.

Η Λευκωσία παρά την ενόχληση της από τον τρόπο αντίδρασης της Μόσχας και την ανάμιξή της στα εσωτερικά της Κύπρου, δεν θέλησε να απαντήσει στο χθεσινο τουίτ της ρωσικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ. Νωρίτερα χθες ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του υπέδειξε προς τη ρωσική πλευρά ότι η χώρα εκείνη η οποία προκαλεί προβλήματα και εντάσεις είναι η Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις ρωσικές κατηγορίες για στρατιωτικοποίηση της Κύπρου: Είναι παράλογες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: