Καθορισμός των όρων εντολής του ΟΗΕ βάση για αποτελεσματικό διάλογο, η θέση Αναστασιάδη




Οι Κύπριοι έχουμε δικαίωμα να διαχειριζόμαστε οι ίδιοι τις τύχες μας σε ένα ανεξάρτητο κράτος, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Είπε επίσης ότι η πατρίδα που θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά θέλουμε να έχει γερά θεμέλια, τα οποία θα διασφαλίζουν ένα σίγουρο μέλλον σε μια ευημερούσα χώρα με ευρωπαϊκή ταυτότητα. Για να μπορέσουμε να το επιτύχουμε αυτό είναι απαραίτητο να φέρουμε σε πέρας τη μεγάλη προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε στο γεύμα που παρέθεσε ο ίδιος μαζί με την σύζυγο του, Άντρη Αναστασιάδη, προς τιμή της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Τις αμέσως επόμενες μέρες θα κορυφωθεί μια νέα προσπάθεια του ΓΓ με την επίσκεψη στην Κύπρο της εκπροσώπου του» της Τζειν Χολ Λουτ, είπε ο Πρόεδρος στον χαιρετισμό του.

«Ο ίδιος σε κάθε βήμα, σε κάθε περίπτωση, είχα δώσει διαβεβαιώσεις στον κ. Γκουτέρες, τόσο στον ίδιο όσο και στους συνεργάτες του, ότι είμαι έτοιμος να συνεχίσω την προσπάθεια. Να καθορίσουμε τους όρους εντολής που αποτελούν προϋπόθεση για τη δημιουργία πιθανοτήτων αποτελεσματικού διαλόγου», είπε.

Με αυτή την έννοια, συνέχισε, η προετοιμασία την οποία και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ζητά είναι κρίσιμο μέρος των εξελίξεων που έπονται. «Έχουμε κάθε δικαίωμα ως Κύπριοι πολίτες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να διαχειριζόμαστε οι ίδιοι τις τύχες μας σε ένα κράτος ανεξάρτητο, κυρίαρχο, απόλυτα εναρμονισμένο με τις αρχές της ΕΕ, με προστασία των δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών και ιδιαιτέρως των παιδιών», σημείωσε.

Αναφέρθηκε εξάλλου στις προσπάθειες που καταβάλλονται για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ακόμη ελλείψεις που οφείλουμε να καλύψουμε ως κράτος, ως πολιτεία. Το λέω με πλήρη συνείδηση γιατί είμαι πατέρας, γιατί είμαι παππούς».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι αυτή η οφειλή δεν είναι μόνο προς τα παιδιά της Κύπρου, καθώς η χώρα υποδέχεται προσφυγόπουλα από τη γύρω περιοχή σαν αποτέλεσμα της εμπόλεμης κατάστασης. «Και τούτο γιατί δεν ξεχνούμε τη δική μας ιστορία, δεν ξεχνούμε τη δική μας προσφυγιά. Για αυτό είμαστε διπλά ευαίσθητοι στον πόνο των ξένων παιδιών, στα οποία θέλουμε, στο μέτρο του δυνατού, να προσφέρουμε μια ζεστή αγκαλιά, ασφάλεια, υγεία και εκπαίδευση», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι η χώρα νοιάζεται για τα παιδιά, δίνοντας αγώνα για να δημιουργηθούν οι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και μόρφωσης. Στόχος, είπε, είναι να παράσχουμε σε όλα τα παιδιά, σε οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου και αν κατοικούν, οποιαδήποτε γλώσσα και αν μιλούν, τα εφόδια που θα τους επιτρέψουν να αναπτύξουν όλο το φάσμα των δυνατοτήτων τους.

«Πολύτιμη σε αυτή μας την προσπάθεια είναι και η Επιτροπή Βοήθειας των Παιδιών», είπε.

Εξέφρασε τέλος τη λύπη του για το γεγονός ότι τα εγκλωβισμένα παιδιά από το δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην εκδήλωση, λόγω της κακοκαιρίας στα κατεχόμενα.

Το παρών ωστόσο έδωσαν παιδιά από την Καρπασία που φοιτούν σε ανώτερες και ανώτατες σχολές, καθώς και παιδιά από οικογένειες προσφύγων, αγνοουμένων και άλλων παθόντων. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της νεολαίας της διασποράς, που συνέλεξε δώρα για τα παιδιά.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Προεδρικός Επίτροπος, Φώτης Φωτίου, ο οποίος είπε ότι μέσω της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών παρέχεται εδώ και πολλά χρόνια βοήθεια σε παιδιά που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μαζί με τις οικογένειές τους προβλήματα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατοχής μεγάλου τμήματος της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα.

Ο Προεδρικός Επίτροπος αναφέρθηκε εξάλλου στους περιορισμούς που επιβάλλει το παράνομο κατοχικό καθεστώς στους εγκλωβισμένους σε σχέση με τη λειτουργία των σχολείων, την αποστολή βιβλίων και την τοποθέτηση των καθηγητών.

«Είναι Δεκέμβρης κ. Πρόεδρε και ακόμα αναμένουμε την απάντηση του παράνομου καθεστώτος για να σταλούν 5 ακόμη καθηγητές στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου», είπε.

Ευχαρίστησε τέλος την Επιτροπή Βοήθειας Παιδιών για το ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί, αλλά και την Άντρη Αναστασιάδου, για τη στήριξη και τη βοήθεια της, καθώς και τη νέα γενιά των αποδήμων για τη συνεισφορά τους.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών Ρέα Γεωργίου και μέλη της Επιτροπής και άλλοι αξιωματούχοι.

ΚΥΠΕ
07/12/2018 16:52

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: