Κατάινεν: Η Κομισιόν είναι στο πλευρό της Κύπρου, για την οικονομία και το Κυπριακό




Τη στήριξη της Κομισιόν προς την Κύπρο τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομία της όσο και τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Απασχόληση, Ανάπτυξη, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κατάινεν.

Μιλώντας σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο της εκεί παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας πως η αγορά εργασίας ανακάμπτει και η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό πέραν του 4% το 2017, ενώ ο τραπεζικός τομέας είναι πιο σταθερός και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί, αλλά βρίσκονται ακόμα σε ψηλό επίπεδο.

Σημείωσε παράλληλα ότι στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ έχουν στηριχθεί 124 εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι περαιτέρω τρόποι για την αξιοποίηση του Σχεδίου θα εξεταστούν κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο τον Ιανουάριο.

Ο κ. Κατάινεν είπε πως η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο στην προσπάθεια για ανάκαμψη.

Την ίδια ώρα είπε πως η Ευρώπη θα σταθεί αλληλέγγυα προς την Κύπρο σε ό,τι αφορά τον τερματισμό της διαίρεσης του νησιού και η Επιτροπή θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα της κυβέρνησης για στήριξη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2019, είπε πως θα υπάρξει αύξηση σχεδόν κατά τρεις φορές στη χρηματοδότηση για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, κάτι το οποίο, όπως ανέφερε, θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο, μια χώρα που έχει αναλάβει μεγάλη ευθύνη στο συγκεκριμένο τομέα.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ακόμα ότι τα κονδύλια για την έρευνα και την καινοτομία θα αυξηθούν κατά 50%, ενώ προτείνεται διπλασιασμός της χρηματοδότησης για το πρόγραμμα Erasmus Plus και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, δημιουργώντας πραγματικές ευκαιρίες για τους Κύπριους και ενισχύοντας την παραγωγικότητα της κυπριακής οικονομίας.

ΚΥΠΕ, Κυριακή Δημητρίου
Γαλλία/ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 12/12/2018 16:25

Δεν χάσαμε το χαλούμι, ούτε το εμπορικό σήμα και τις εξαγωγές, διαβεβαιώνει ο Λακκοτρύπης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: