Καμία αναφορά Τσαβούσογλου για κατάργηση των εγγυήσεων, σχολιάζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης




Ποτέ ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έχει προβεί σε δηλώσεις είτε δημόσια είτε ιδιωτικά για κατάργηση των εγγυήσεων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δεν τον ενημέρωσε περί τέτοιων αναφορών του κ. Τσαβούσογλου.

Προσερχόμενος στην τελετή εγκαινίων της Βιβλιοθήκης – Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Κύπρου «Στέλιου Ιωάννου» και κληθείς να σχολιάσει αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι ο κ. Τσαβούσογλου έθεσε κάποιους όρους και προϋποθέσεις για να δεχθεί η τουρκική πλευρά την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο και να πει κατά πόσον ο ίδιος έχει ενημερωθεί για κάτι τέτοιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «όχι, θα πρέπει να πω. Και δεν θέλω να σχολιάζω δηλώσεις εάν δεν ενημερωθώ πλήρως».

Ερωτηθείς αν ο κ. Τσαβούσογλου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «νομίζω στις δημόσιες του δηλώσεις ποτέ, στις ιδιωτικές δηλώσεις ποτέ, δεν γνωρίζω τι έχει πει στον ΓΓ του ΑΚΕΛ και γιατί δεν με ενημέρωσε ο κ. Αντρος Κυπριανού για τα όσα ακριβώς ελέχθησαν περί των προϋποθέσεων και ποίων (προϋποθέσεων) και μάλιστα αν δεν εξαρτώνται ή εξαρτώνται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αναμένω ότι θα τύχω της σχετικής ενημέρωσης».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Τσαβούσογλου ότι κατά τις διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τα τέσσερα στάδια, ενώ έφτασε μέχρι τα δύο σε σχέση με την ασφάλεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως δεν γνωρίζει για αυτή τη δήλωση.

“Γνωρίζω όμως το στάδιο που διέκοψε ο ΓΓ των ΗΕ τον διάλογο, που θεώρησε ότι τερματίζεται, τουλάχιστον η προσπάθεια στο Κραν Μοντανά, όταν επέμενε ο κ. Τσαβούσογλου ότι θα έπρεπε να συνεχιστούν οι εγγυήσεις για 15 ή αν είμαστε καλά παιδιά για δέκα χρόνια, με τον όρο της αναθεώρησης (review clause), που αυτό σημαίνει ότι αν δεν συναινούσε η άλλη πλευρά οι εγγυήσεις δεν θα τερματίζονταν ποτέ, δεν ήταν δηλαδή sunset clause», σημείωσε.

Τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της, καταγγέλλει η Κύπρος

ΚΥΠΕ – Αργυρώ Αγγελίδου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
05/12/2018 12:31

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: