Jerusalem Post: Δημιουργία πραγματικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου




Η Κύπρος βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας μιας μόνιμης Γραμματείας για παρακολούθηση της εφαρμογής των έργων που αποφασίζονται σε τριμερές επίπεδο και αυτό αποτελεί ένδειξη πως Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος προχωρούν “από το είναι καλοί φίλοι” στη δημιουργία μιας πραγματικής συμμαχίας, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας The Jerusalem Post.

Προστίθεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να κάνει αναφορά στην εξέλιξη που αφορά τη δημιουργία της μόνιμης Γραμματείας, όταν θα συναντηθεί την Πέμπτη, στην ισραηλινή πόλη Μπερ Σεβά, με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, για την πέμπτη Τριμερή τους Σύνοδο μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια.

Όπως σημειώνεται η εγκαθίδρυση της Γραμματείας, μια εξέλιξη που σύμφωνα με μια πηγή θεσμοθετεί τη σχέση αυτή και δίνει μεγαλύτερη αίσθηση μονιμότητας, έρχεται καθώς οι ΗΠΑ – των οποίων η ανησυχία για τη θέση της Ρωσίας στην ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται – έχουν εκφράσει αυξημένο ενδιαφέρον και στήριξη για τη συνεργασία Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου.

Πιθανή συμμετοχή Φρίντμαν στην Τριμερή

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο Αμερικανός Πρέσβης, Ντέιβιντ Φρίντμαν, ενδεχομένως να συμμετάσχει στην Τριμερή, όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, μια χειρονομία που θα υπογραμμίσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον σε αυτή τη συμμαχία.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, για το θέμα αυτό μετά την πρώτη σύνοδο, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ–Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.

Επίσης σημειώνει πως σύμφωνα με δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης, η Ουάσινγκτον εξετάζει ήδη την προοπτική μιας τετραμερούς συνάντησης ΗΠΑ, Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Η διοργάνωση της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής στην Μπερ Σεβά, όπου οι ηγέτες αναμένεται να επισκεφθούν το κέντρο της ομάδας πληροφορικής για ανταπόκριση σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης, υπογραμμίζει τη δέσμευση για από κοινού αντιμετώπιση όλων των απειλών, περιλαμβανομένων των απειλών στον κυβερνοχώρο, ανέφερε αξιωματούχος.

Η εφημερίδα γράφει ακόμη πως οι τρεις ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την κυβερνοασφάλεια μέχρι την προώθηση των σχεδιασμών για τον EastMed, τον αγωγό που θα διοχετεύει αέριο από κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω της Κρήτης, στην Ιταλία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης πως το γεγονός ότι αυτή είναι η πέμπτη Σύνοδος Κορυφής σε διάστημα μικρότερο των τριών χρόνων δείχνει ότι έχει δημιουργηθεί μια δυναμική στη σχέση μεταξύ των τριών χωρών που δεν μπορεί να σταματήσει, και πως αυτό καταδεικνύει πως αυτή «δεν είναι απλώς μια φάση που θα περάσει, αλλά κάτι που είναι εδώ για να μείνει, με δυνατές ρίζες».

Ακόμη σημείωσε πως έχουν δημιουργηθεί τα πλαίσια για ενίσχυση της σχέσης αυτής σε όλα τα επίπεδα: μεταξύ κυβερνήσεων, σε στρατιωτικό επίπεδο, μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ των λαών.

ΚΥΠΕ
19/12/2018 11:16

Τρεις τριμερείς σε μια εβδομάδα: Είναι οχήματα ισχυροποίησης του ρόλου Αθηνών και Λευκωσίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: