Ηθική και πολιτική υποχρέωση η δικαίωση των προσπαθειών του ελληνικού λαού, το στοίχημα Τσίπρα




“Αποτελεί ηθική και πολιτική μας υποχρέωση να δικαιώσουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για τις στερήσεις στις οποίες υποβλήθηκε, η δίκαιη ανάπτυξη για όλους, προϋποθέτει το συλλογικό βηματισμό της κοινωνίας προς ανώτερα επίπεδα ευημερίας και έτσι θα συνεχίσουμε”, δήλωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, κατά την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

“Σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι, πιο αισιόδοξοι αλλά και πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δύσκολη δουλειά που μας περιμένει”, είπε ο πρωθυπουργός

«Το σημαντικότερο είναι να έχεις ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα προσαρμογής και ταυτόχρονα να έχεις προστατέψει τους πιο αδύναμους, τους πιο ευάλωτους», υπογράμμισε.

“Στην οικονομία τα στοιχεία είναι πλέον πολύ ενθαρρυντικά, καθώς έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη με ρυθμούς άνω του 2% και αποκτούμε διαρκώς νέα δυναμική”, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

  • Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται.
  • Η ανεργία μειώνεται. Σήμερα είναι στο 18,9%, 8% κάτω από το μέγιστο του 27% περίπου πριν από τέσσερα χρόνια.
  • Τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι υγιή, πλεονασματικά και πάνω απ’ όλα, αξιόπιστα διεθνώς.
  • Το χρέος μας είναι πια βιώσιμο, εγγυημένο και σε τροχιά σταθερής απομείωσης.
  • Εφαρμόσαμε περισσότερες από 450 μεταρρυθμιστικές δράσεις σε όλο το εύρος της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα πορεύεται πλέον με το δικό της εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, και τις δικές της προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών όρων, αυτή τη φορά υπέρ των πολλών, όλων εκείνων δηλαδή που έβαλαν πλάτη για να βγει η χώρα από τη κρίση και τόνισε:

“Κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι τίποτα δεν θα άλλαζε με το τέλος των μνημονίων και σήμερα αυτοαναιρούνται και διαψεύδονται κάθε μέρα στη Βουλή, όπου καλούνται να ψηφίσουν μια σειρά θετικών μέτρων, όπως την ακύρωση του εκβιαστικού και αχρείαστου μέτρου περικοπής των συντάξεων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, νέους εργαζομένους, αγρότες και ερευνητές, τη διανομή κοινωνικού μερίσματος σε 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 25% μέχρι το 2022, την αύξηση του κατώτατου μισθού και μια σειρά επιπλέον μέτρων που θα ακολουθήσουν και τα οποία είχα προαναγγείλει στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης”.

Το 2019 θα είναι χρονιά μεγάλης ανασυγκρότησης για την χώρα

Σε μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν επί χρόνια και αποτελούσαν πάγια αιτήματα των παραγωγικών φορέων και σήμερα πραγματοποιούνται, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του.

Ο κατάλογος των παρεμβάσεων είναι μακρύς, όπως είπε, και περιορίστηκε στο πακέτο επενδύσεων στα ακίνητα, τις μεταφορές, την ενέργεια, τον τουρισμό, την έρευνα, και τις υποδομές με εγχωρίους και ξένους επενδυτές.

  • Ενδεικτικά ανέφερε το Ελληνικό
  • το τουριστικό θέρετρο Atalanti Hills
  • την επέκταση παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος
  • την ανακατασκευή των αεροδρομίων από τη Fraport
  • τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • την ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΣΦΑ
  • την επικείμενη αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων
  • τους αγωγούς διασύνδεσης φυσικού αερίου στη Μακεδονία-Θράκη και το σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα, αλλά και νέα, πολύ σημαντικά έργα με αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα, όπως η ενεργειακή διασύνδεση Αττικής- Κρήτης και η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65.

«Δεν είναι υπερβολή να σας πω ότι το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά, που η χώρα μας θα είναι εκτός μνημονιακής παρακολούθησης, θα είναι η χρονιά της μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ελληνική οικονομία», είπε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας: «Με μια φράση, το 2019 θα είναι έτος παραγωγικών επενδύσεων για τη χώρα. Θα είναι η χρονιά της μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ελληνική οικονομία».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συνάντηση Πούτιν με Τσίπρα κλείνει τη δύσκολη περίοδο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας εκτιμά το Κρεμλίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: