Η “Γέννηση της Αφροδίτης” του Μποτιτσέλι φέρεται να προκάλεσε καρδιακή προσβολή σε επισκέπτη




Η “Γέννηση της Αφροδίτης” δημιουργία του Ιταλού καλλιτέχνη της Αναγέννησης, Σάντρο Μποτιτσέλι, που πιστεύεται ότι είχε παραγγελθεί από μέλος της οικογένειας των Μεδίκων, είναι πανταχού παρούσα από τότε που έγιναν τα αποκαλυπτήριά της, τον 15ο αιώνα.

Η Beyoncé, η Lady Gaga, η Reebok, η Adobe Illustrator και ο φωτογράφος Ντέιβιντ ΛαΣαπέλ, είναι μερικοί απ’ όσους πρόσφατα διασφάλισαν το διαμέτρημα του έργου ζωγραφικής να εκτείνεται πολύ πέρα από το Μουσείο Ουφίτσι στη Φλωρεντία, στο οποίο σήμερα φυλάσσεται – και όπου είχε τέτοιο αντίκτυπο σε έναν Ιταλό επισκέπτη, ώστε να υποστεί καρδιακή προσβολή.

Ο 70χρονας άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου τώρα βρίσκεται σε στάδιο ανάρρωσης, αφού υποβλήθηκε σε θεραπεία από τέσσερις γιατρούς με τη βοήθεια απινιδωτή.

Το επεισόδιο, σύμφωνα με το Wmagazine, συνέβη την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν ήταν η πρώτη απόδειξη της επιτυχίας του Μποτιτσέλι στην απεικόνιση – ή και δημιουργία ενός προτύπου ομορφιάς.

Ένας άλλος επισκέπτης του Μουσείου υπέστη επιληπτική κρίση, όταν βρέθηκε απέναντι στην Αφροδίτη και στο μεγαλείο της.

Και οι δύο ήταν θύματα του γνωστού ως σύνδρομο Σταντάλ (Stendhal Syndrome). Ο πρώτος ασθενής, ο οποίος έδωσε το όνομά του στην ασθένεια, ανέφερε αίσθημα παλμών όταν αντίκρισε τη Βασιλική του Τίμιου Σταυρού και άλλα μεγαλοπρεπούς ομορφιάς δημιουργήματα στη Φλωρεντία.

Είναι γνωστό επίσης ως “υπερκουλτουραιμία” ή σύνδρομο της Φλωρεντίας, καθώς ορισμένοι πιστεύουν ότι η καλλιτεχνική ομορφιά και η πολιτιστική σημασία της πόλης ευθύνονται για τα συναισθήματα που προκαλούνται στους επισκέπτες, τα οποία είναι τόσο συγκλονιστικά, που σωματοποιούνται και επιφέρουν άγχος, ζάλη, ταχυκαρδία, λιποθυμία και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και παραισθήσεις.

Παρ’ όλο που ο διευθυντής του Μουσείου, Eike Schmidt, κατέστησε σαφές στην ιταλική εφημερίδα “Corriere della Sera” ότι δεν είναι «γιατρός», διατύπωσε την ιατρική του γνώμη για το θέμα. “Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι η επίσκεψη σε ένα Μουσείο όπως το δικό μας, το οποίο είναι γεμάτο αριστουργήματα, μπορεί ασφαλώς να προκαλέσει συναισθηματικό, ψυχολογικό και ακόμη και σωματικό άγχος”, δήλωσε.

21/12/2018 21:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: