Η όρεξη των λύκων που άνοιξε στην, υπό εισβολή και κατοχή, περιοχή: Πάει και η Αμμόχωστος;




Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ και την HELLAS JOURNAL

Χρησιμοποιούμε αλύπητα τα εδάφη στον βορρά που κατακτήσαμε με την βία των όπλων από τους Ελληνοκύπριους. Η Κερύνεια τέλειωσε. Σειρά έχει η Αμμόχωστος. Τώρα αυτήν έβαλαν στο μάτι οι λύκοι. Τις παρθένες παραλίες. Δεν χορταίνουν!

  • Καίγονται από επιθυμία για να γεμίσουν αυτές τις παραλίες με πολυώροφα κτίρια. «Θα φτιάξουμε και κτίρια πενήντα ορόφων και εσείς θα το δεχτείτε αυτό θέλοντας και μη», λένε. Η διοίκηση δίδει άδεια για οικοδομές, αλλά δεν δίδει για πολυώροφες. Υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα στο τραπέζι του πλιάτσικου. Όλοι είπαν την άποψή τους. Μόνο οι πραγματικοί ιδιοκτήτες στον νότο δεν είπαν την άποψή τους. Εκείνοι που κατέχουν τους πραγματικούς τίτλους ιδιοκτησίας, όχι τους ψεύτικους. Και η κυπριακή κυβέρνηση.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, που δεν ύψωσε και πολύ την φωνή της για το τρομερό τσιμέντωμα στην Κερύνεια, δεν ανακατεύεται σε αυτή την λεηλασία στην Αμμόχωστο. Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, που έχει ανακηρύξει τον βορρά ως «κατεχόμενη περιοχή στην οποία δεν μπορεί να ασκηθεί έλεγχος», έχει τραβηχτεί στην γωνιά της και παρακολουθεί από μακριά τον διαμοιρασμό του πλιάτσικου. Τι μπορεί να κάνει, θα πείτε. Τουλάχιστον δεν θα μπορούσε να μεταφέρει το θέμα αυτό στην διεθνή σκηνή; Δεν είναι και δική τους πατρίδα αυτό το μέρος;

  • Επιπλέον, δεν πρέπει να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των πολιτών που κατέχουν τους έγκυρους τίτλους ιδιοκτησίας αυτών των εδαφών; Καταλαβαίνω είναι περιοχή στην οποία δεν μπορεί να ασκηθεί έλεγχος. Είναι υπό εισβολή και κατοχή. Αλλά αυτή η ανημποριά δεν είναι λόγος για μια τέτοια σιωπή.

Όσο κοιτάω την Κερύνεια που μετατράπηκε σε πέτρα και έχασε όλη την ομορφιά της, τρώγομαι από μέσα μου γιατί και πώς δεν καταφέραμε να το εμποδίσουμε αυτό. Δεν νιώθει τα ίδια πράγματα και ένας Ελληνοκύπριος στον νότο; Ή μήπως δεν τον νοιάζει επειδή έχει ξεγραφτεί εντελώς η Κερύνεια και δεν είναι καν θέμα για παζάρεμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Είμαι πράγματι περίεργος για το ποσοστό των Ελληνοκυπρίων που δεν θεωρούν πλέον πατρίδα τους τον βορρά. Μόνο η παλιά γενιά καίγεται με αυτή την νοσταλγία; Η γενιά που κάποτε έζησε σε μιαν ενιαία Κύπρο και τώρα ζει στο τελευταίο τέταρτο της ζωής της. Τι θα γίνει άμα φύγουν και αυτοί από τούτο τον κόσμο; Θα τελειώσουν όλα; Δεν θα απομείνει πλέον κανείς που να θέλει επανένωση;

Στην ζωντανή ραδιοφωνική μας εκπομπή ένας φίλος είπε ότι «δεν υπάρχουν πολλές επενδύσεις στην Μόρφου» και ρώτησε γιατί. Αλήθεια, γιατί δεν υπάρχουν; Το σκεφτήκατε καθόλου; Ή μήπως θα έρθει και η δική της σειρά μετά την Αμμόχωστο; Κατά την γνώμη μου, προς το παρόν δεν θα έρθει.

  • Η Μόρφου είναι ένα σκαλί κάτω από το Βαρώσι. Είναι και αυτή ένα ατού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι και αυτή θέμα παζαρέματος.

Επιπλέον, είναι και το εξής: Στην περιοχή ακόμα υπάρχουν τα μεταλλικά απομεινάρια της CMC. Παραμένουν έτσι από το 1974. Ένα δηλητήριο που προκαλεί καρκίνο. Σε μυστικές εκθέσεις που δεν δημοσιοποιούνται, αναφέρεται ότι αυτά τα μεταλλικά απόβλητα έχουν εξαπλωθεί στην θάλασσα και προκαλούν μεγάλη καταστροφή στο περιβάλλον. Στην περιοχή είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά του καρκίνου. Καλά, γιατί δεν θα καθαρίζονται αυτά τα απομεινάρια εδώ και χρόνια; Διότι χρειάζονται χρήματα. Εκατομμύρια δολάρια. Αν η διοίκηση στον βορρά θεωρεί ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε συμφωνίας θα αναγκαστεί να αποχωριστεί την Μόρφου, γιατί να ξοδέψει τόσα χρήματα για να την καθαρίσει; Νομίζω ότι αυτό λογαριάζουν.

  • Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση στον νότο είναι σιωπηλή και στο θέμα των αποβλήτων της CMC. Και ενώπιον της αποσάθρωσης των βουνών μας εκ μέρους των λατομείων. Χάνονται τα βουνά μας. Και το παρακολουθούμε και αυτό με πόνο. Θα γκρεμιστούν τα βουνά! Μια μέρα θα βλέπουμε την θάλασσα από την Λευκωσία! Ουσιαστικά δικό μας καθήκον ως Τουρκοκύπριοι είναι η μεταφορά του θέματος στην διεθνή σκηνή και η υποβολή παραπόνου. Αλλά αυτό το έκανε στην θέση μας ο Ελληνοκύπριος Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης. Δεν το έκανε η κυβέρνηση στον νότο. Το έκανε ο Μαυρίδης.

Ας επιστρέψουμε πάλι στην Αμμόχωστο. Συνεχίζεται ο καβγάς. Γιατί θα φτιάξουν πολυώροφα κτίρια εκεί; Μήπως υπάρχει πρόβλημα κατοικιών εδώ; Καμία σχέση! Τότε; Θα μεταφέρουν και άλλο πληθυσμό; Θα προσθέσουν περισσότερο πληθυσμό στον πληθυσμό μας που λέγεται ότι έφτασε το ένα εκατομμύριο; Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η μείωση και όχι η αύξηση του πληθυσμού μας εδώ. Μόνο τότε θα αναπνεύσουν οι δρόμοι, τα νοσοκομεία, τα σχολεία. Πνιγόμαστε.

Δυστυχώς δεν επιδείξαμε σοβαρή αντίσταση ως τουρκοκυπριακή κοινότητα εναντίον όσων κάνει η Τουρκία εδώ. Φωνάζαμε συνεχώς «μην πάψεις να ελπίζεις στην πατρίδα σου», αλλά δεν μας πέρασε καθόλου από το μυαλό ότι θα μπορούσε να πάψει να ελπίζει σε εμάς η πατρίδα μας. Η Τουρκία έκανε ό,τι ήθελε εδώ. Ανάλωσε τους Κύπριους. Υπάρχουν κάποιοι που ετοιμάζονται να ιδρύσουν «Σύνδεσμο Προστασίας και Επιβίωσης Τουρκοκυπρίων». Και τώρα με ποια μούτρα ζητάμε πολιτική ισότητα από την άλλη πλευρά; Μήπως ήρθε η σειρά για κατάκτηση του νότου;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Zorba the Cypriot: Γι’ αυτό το κείμενο έστειλαν στο δικαστήριο το δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: