Η Μόσχα έβαλε “πάγο” στην Άγκυρα: Απαγόρευση για νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία




Η τουρκική αντιπροσωπεία, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, απέτυχε να λάβει το «πράσινο φως» από τη Μόσχα για να κινηθεί εκ νέου στρατιωτικά εναντίον της Συρίας.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες, που προέρχονται από ισραηλινές πηγές (ΕΔΩ το δημοσίευμα). Αξίζει να σημειώσουμε, πάντως ότι τα δημοσιεύματα του δυτικού Τύπου στην ολότητα τους, ομιλούν για συντονισμό των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας και της Τουρκίας μέσα στη Συρία. Τα τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο συντονισμός αφορά κυρίως τον πόλεμο εναντίον των “τρομοκρατικών ομάδων”.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές πηγές:
Οι αντιπρόσωποι της Τουρκίας, διαπίστωσαν ότι τα σχέδια εισβολής μπλοκαρίστηκαν όταν οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στις πύλες της πόλης Manbij την Παρασκευή, ως απάντηση της έκκλησης από τους Κούρδους της Συρίας (YPG).

Όμως, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Πενταγώνου στο κανάλι OPEN και στην ιστοσελίδα μας, στην πόλη δεν έχουν εισέλθει συριακές δυνάμεις και τον έλεγχο έχουν οι Αμερικανοί.

Οι τουρκο-ρωσικές συνομιλίες στη Μόσχα ολοκληρώθηκαν με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ό οποίος είπε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για το συντονισμό μεταξύ της Μόσχας, της Άγκυρας και της Τεχεράνης για τη συνέχιση της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Σύμφωνα με το ισραηλινό δημοσίευμα:
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ ήταν έτοιμος να πει μόνο αυτό:

  • «Μετά τις συμφωνίες στις οποίες προέβησαν οι πρόεδροί μας, συζητήσαμε περαιτέρω βήματα για την υλοποίηση αυτών των καθηκόντων, τα οποία αναφέρθηκαν στη μορφή της Αστάνα, κυρίως στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ανθρωπιστικών θεμάτων και τη δημιουργία συνθηκών για την επιστροφή των προσφύγων”.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η αναφορά του κ. Τσαβούσογλου στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, είναι η ομολογία ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στο συριακό.

Οι πηγές αυτές υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι έχουν αποφασίσει ότι τα συριακά εδάφη πρέπει να επιστραφούν στη κυβέρνηση της χώρας, και αυτό αφορά και τους Τούρκους, και τους Κούρδους και το Ισλαμικό Κράτος.

Πάντως, στο αμερικανικό Πεντάγωνο συνεχίζονται ακόμα οι προσπάθειες για να μεταπειστεί ο Πρόεδρος Τραμπ, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι διεργασίες για αποχώρηση των Αμερικανών πεζοναυτών.

Σε μία άλλη εξέλιξη, Αμερικανοί ανώτεροι αξιωματούχοι συζητούν με τους Ισραηλινούς τις επιλογές τους, με βάση τα νέα δεδομένα, που χαρίζουν ένα πιο ισχυρό ρόλο στην Τεχεράνη. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα συναντηθεί στην Μπραζίλια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Στη συνέχεια, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, θα επισκεφθεί την Άγκυρα και το Τελ Αβίβ για συζητήσεις στο πιο υψηλό επίπεδο, που θα αφορούν αποκλειστικά τη Συρία και το Ιράν.

Οι Τούρκοι ανακάλυψαν σχέδιο στελεχών του Πενταγώνου και του YPG εναντίον του Τραμπ!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: