Η Ευρώπη για μια ακόμα φορά θα απουσιάζει: Όλα περιστρέφονται γύρω από την …Κύπρο!




Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

Μας χωρίζουν μόλις 10-12 μέρες από τη στιγμή που θα εισέλθουμε με πλήρεις ρυθμούς στο πνεύμα των γιορτών. ΄Η τουλάχιστον που η συντριπτική πλειοψηφία θα το κάνει γιατί πλέον μια μερίδα συμπολιτών μας δεν είναι σε θέση να το κάνει.

Μέσα στο εορταστικό πνεύμα, πνεύμα περίπου μετάβασης σε άλλη κατάσταση, θα κρατηθούμε μέχρι και τη  επομένη των Φώτων.

  • Οπόταν και πριν καλά-καλά το καταλάβουμε θα εισέλθουμε στην προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών.

Στο μεταξύ θα τρέξουν εξελίξεις στο κυπριακό, θα γνωρίζουμε αν θα έχουμε ΓΕΣΥ ή κάτι σαν ΓΕΣΥ και άλλα πολλά.  Με πιο πρόσφατο το νέο μέτωπο που φαίνεται να ανοίγει με επίκεντρο το νησί μας, αυτό μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας. Απότοκο της αυξανόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στην περιοχή μας.

Εισερχόμενοι μετά τις 7-8 του Γενάρη του 2019 στην προεκλογική εκστρατεία των Ευρωεκλογών θα είμαστε και πάλιν θεατές πάνω-κάτω στο ίδιο σκηνικό με παρελθούσες ευρωεκλογές.  Τι εννοώ;  Ενώ η προεκλογική εκστρατεία θα αφορά την εκλογή των Κυπρίων ευρωβουλευτών, εδώ θα διεξάγεται εκστρατεία με θεματολογία την Κύπρο και όχι την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση και τη δική μας θέση σ΄ αυτή.  Μέρα νύκτα θα συζητάμε διάφορα θέματα, όπως τα συζητάμε σε προεκλογική περίοδο για βουλευτικές ή προεδρικές εκλογές.

Η Ευρώπη για μια ακόμα φορά θα απουσιάζει.  Και είναι πάμπολλα τα θέματα τα οποία μας αφορούν και είναι ευρωπαϊκά.  Τόσον στα ζητήματα της καθημερινότητας μας, όσον και σε στρατηγικά θέματα του κυπριακού, της οικονομίας και άλλα.  Αν θέλετε όλα τα θέματα που μας απασχολούν έχουν άμεση διασύνδεση με τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή ΄Ένωση.

  • Για παράδειγμα θα ήθελα να δω το κυπριακό να συζητείται στις ευρωεκλογές όχι μόνο με τον τρόπο που διαχρονικά το συζητάμε, αλλά πιο εξειδικευμένα και συναρτημένα με την ιδιότητα μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκή ΄Ένωσης. Γίνεται και ορθά, τόση συζήτηση για τις εγγυήσεις.  Αν χρειαζόμαστε εγγυήσεις (εγώ λέω όχι), τι είδους εγγυήσεις, από ποιους, για πόσο χρόνο κ.λ.π.  Θα ήθελα λοιπόν να δω να συζητείται αυτό το θέμα εξαντλητικά, υπο το πρίσμα της ευρωπαϊκής μας ιδιότητας.

Είναι επιτρεπτό, δικαιολογείται, χρειάζεται ένα  κράτος μέλος της Ευρωπαϊκή ΄Ένωσης να έχει εγγυητές αλλά κράτη και μάλιστα εκτός Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης;  Είναι σε θέση η Ευρωπαϊκή ΄Ένωση να διασφαλίσει τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των ευρωπαίων κυπρίων (όλων των κυπρίων) πολιτών της;  Είναι έτοιμη να κάνει εκπτώσεις στην εφαρμογή τους;  Πως η Ευρωπαϊκή ΄Ένωση αντικρύζει τη πιθανότητα (δυνατότητα) πολίτες άλλης χώρας εκτός Ευρωπαϊκής  Ένωσης, να εισέρχονται σ΄ αυτήν δια της πλαγίας.

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα ζητήματα του κυπριακού τα οποία έχουν άμεση σχέση με την ιδιότητα μας, ως κράτος μέλος της Ένωσης.

Όπως επίσης το κεφαλαιώδες ερώτημα αν η Ευρωπαϊκή ΄Ένωση είναι σε θέση να προστατεύσει ένα κράτος μέλος από ξένη στρατιωτική επιβουλή και επέμβαση.  Και συναφές μ΄ αυτό το κεφάλαιο Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια.  Υπάρχει;  Πως λειτουργεί;  Ποια η σχέση της Ευρωπαϊκής ΄Άμυνας και του ΝΑΤΟ και ποια εξάρτηση υπάρχει, αν υπάρχει.  Να μάθει ο κύπριος ευρωπαίος πολίτης τη σχέση ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΝΑΤΟ στο θέμα Άμυνα και Ασφάλεια.

Αλλά και στα θέματα της καθημερινότητας επιτέλους να λεχθούν οι βασικές, θεμελιακές πραγματικότητες.  Τι συνεπάγεται, να είσαι μέλος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και της ευρωζώνης.

  • Να πω ένα απλό παράδειγμα.

Καθημερινά σχεδόν γίνονται συζητήσεις αναφορικά με τον ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στα εσωτερικά μας δρώμενα.  Είναι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, κυπριακή;  Είναι υπόλογη στο κυπριακό κράτος ή στις Βρυξέλλες;  Να συζητηθεί η σχέση της Κυπριακής Τράπεζας της Κύπρου τόσον με το κράτος μας, όσο και την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση και ειδικά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.  Αλλά και πέραν της Κεντρικής Τράπεζας είναι και άλλο θέμα το οποίο βρίσκεται στην ίδια λογική γραμμή.

  • Το ερώτημα πόσες αποφάσεις που αφορούν ένα κράτος μέλος λαμβάνεται στη δεδομένη χώρα και πόσες στις Βρυξέλλες και ποιού είδους.  Θέμα το οποίο επιβάλλεται να συζητηθεί για να έχουμε ως πολίτες καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει.

Συναφές και συνδεδεμένο με αυτό το θέμα είναι και το ζήτημα του που βρίσκεται η ευθύνη ή η κύρια ευθύνη για τα καλά που επισυμβαίνουν αλλά και τα κακά που μας ταλανίζουν.  Στις Βρυξέλλες ή στην Λευκωσία;  Και στις δύο πόλεις και σε ποιο βαθμό;  Αυτό θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ακόμα καλύτερα το μέγεθος των ευθυνών, στο εσωτερικό ή ενδεχομένως στην Ευρώπη, π.χ. για το κούρεμα.

Ένα άλλο επίκαιρο και καυτό θέμα, το οποίο θα ταλανίζει την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση και εμάς, είναι το μεταναστευτικό.

Και αυτό να συζητηθεί όχι μόνο στην κυπριακή αλλά και στην ευρωπαϊκή του διάσταση.  Και σε όλα αυτό τα θέματα   όσοι διεκδικούν τη ψήφο του πολίτη να τοποθετηθούν.  Να ερμηνεύσουν, να εξηγήσουν και να προτείνουν.  Με δύο λόγια θα συνδεθεί στην προεκλογική πολιτική και οικονομικο-κοινωνική πορεία της Κύπρου με όσα η ευρωπαϊκή ιδιότητα επιφέρει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Αυτός μόνο έχει στρατό… Ο Πούτιν να πει στον Ταγίπ να αποστρατικοποιήσει την Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: