Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η απόφαση των ενδοκρινολόγων να μη συμμετάσχουν στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ) και τα νέα συμβόλαια που προσφέρονται στους επαγγελματίες υγείας για να μεταπηδήσουν στον νέο αυτόνομο οργανισμό στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ, προβάλλονται στα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «’Σαλαμοποιούν’ το όχι» γράφει με αφορμή την απόφαση της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας Κύπρου να μη συμμετάσχει στο ΓΕΣΥ, ότι τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης» φαίνεται να επέλεξε ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος για να εντείνει την πίεσή του ως προς την αποδοχή των αιτημάτων του για ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο ΓΕΣΥ. Αλλού γράφει ότι συνέχεια στη μεταξύ τους κόντρα με εξίσου υψηλούς τόνους, αλλά και με εκατέρωθεν υπονοούμενα για άγνοια της νομοθεσίας, έδωσαν και χθες η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και ο Γενικός Ελεγκτής. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην «εισβολή» του αρκούδου, Χαρά, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τα είπε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος έδωσε τη δική του ευχή για τα παιδιά που νοσηλεύονται τις μέρες των Χριστουγέννων στο Μακάριο Νοσοκομείο.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Αυξήσεις σε γιατρούς για την αυτονόμηση», γράφει στο κύριο του θέμα ότι πριμ εξόδου από το Δημόσιο ύψους €3.000, επιβράβευση της παραγωγικότητας, κίνητρα και ωφελήματα, είναι μόνο μερικές από τις πρόνοιες του συμβολαίου που ετοίμασε ο ΟΚΥπΥ για τους επαγγελματίες υγείας, για να τους πείσει να αποποιηθούν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα και να μεταπηδήσουν στον αυτόνομο οργανισμό, στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με δόσεις δίνεται προς χρήση η Πλατεία Ελευθερίας, αφού μετά το πέρασμα στη γέφυρα τον περασμένο Φεβρουάριο, και το άνοιγμα της μικρής πλατείας στην αρχή των πεζοδρόμων, χθες έφυγε μέρος των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων πίσω από την οποία διεξάγονταν εργασίες, ενώ σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες πάνω στη γέφυρα. Αλλού γράφει ότι τον προβληματισμό της Λευκωσίας για την πρόθεση Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συρία εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Διαχειριστής ο Οζερσάι», γράφει στο κύριο του θέμα ότι τη δική του γραμμή στο Κυπριακό επιχειρεί να επιβάλει ο Κουντρέτ Οζερσάι, η οποία κινείται ευρύτερα στις θέσεις της Άγκυρας, αλλά με γνώμονα τους Τ/κ και προσθέτει ότι ο Οζερσάι απαιτεί να έχει ο ίδιος τον πρώτο ρόλο στο Κυπριακό σε ό,τι αφορά το ψευδοκράτος. Αλλού γράφει ότι με το βιβλίο του, «Τα επώνυμα των Ελλήνων της Κύπρου», ο φιλόλογος Γιώργος Χατζηκωστής μελέτησε την προέλευση των επωνύμων των Κυπρίων. Σε άλλη είδηση γράφει ότι μπροστά σε μια 3τία επενδύσεων δισεκατομμυρίων βρίσκεται η Κύπρος, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, η οποία εκτιμά ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν ξεκινήσει και προβλέπεται να αποπερατωθούν μέχρι το 2021, θα ξεπεράσουν τα €3 δισ.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Νέα Συμβόλαια ΟΚΥπΥ ενώπιoν των ιατρών» γράφει ότι στα χέρια των συντεχνιών των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκονται από χθες τα συμβόλαια που ετοίμασε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), τα οποία προνοούν αυξήσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους γιατρούς, ενώ όσοι επιλέξουν να τα υπογράψουν θα λάβουν και εφάπαξ ποσό €3.000. Αλλού γράφει ότι η 24ωρη προειδοποιητική απεργία των λιμενεργατών στη Λεμεσό αποτελεί αναμενόμενη εξέλιξη, αφού εργαζόμενοι και συντεχνίες είχαν προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεν έγιναν ακόμα μελέτες για την οικονομική βιωσιμότητα του EastMed.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Περισσότεροι ιατροί εκτός ΓΕΣΥ» ότι οι Ενδοκρινολόγοι ανακοίνωσαν ότι δεν θα ενταχθούν στο ΓΕΣΥ, που α αρχίσει το ερχόμενο καλοκαίρι, επικαλούμενοι τον ελλειμματικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα οδηγήσει σε υπηρεσίες υγείας χαμηλής ποιότητας. Σε άλλο θέμα προβάλλει την επίσκεψη της αρκούδας, Χαράς, στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έστειλε ευχές στα παιδιά που θα νοσηλεύονται τις γιορτινές αυτές ημέρες στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Αλλού γράφει ότι οι Βρετανικές Βάσεις συμβούλεψαν το κοινό να αποφύγει τις παραλίες γύρω από το Ακρωτήρι και το Lady’s Mile, αφού βρέθηκαν μικρά ιατρικά και αιχμηρά αντικείμενα στις εν λόγω περιοχές.

ΚΥΠΕ
22/12/2018 09:17

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: