Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η αθώωση των κατηγορουμένων Αντρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν στην τρίτη δικαστική υπόθεση που αφορά την Τράπεζα Κύπρου, η υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 από την ολομέλεια της Βουλής, η δέσμευση των κονδυλίων για τα κρατικά κτίρια και η αποκοπή των κονδυλίων για τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, καθώς και η καθυστέρηση στην εκδίκαση υπόθεσης που αφορά σεξουαλική κακοποίηση εννιάχρονου κοριτσιού, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου του Σαββάτου.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Αθώοι, αθώοι, αθώοι», γράφει ότι άλλη μια υπόθεση που αφορούσε τραπεζικές ενέργειες στην προ της κρίσης του 2013 περίοδο, κατέληξε σε αθώωση των κατηγορουμένων, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με όλες τις προηγούμενες. Αλλού γράφει ότι με συνάντηση που θα έχει αύριο το πρωί, στο Προεδρικό, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ανοίγει η αυλαία της προσπάθειάς της Τζέιν Χολ Λουτ για συνομολόγηση των όρων αναφοράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πολίτες που παρακολουθούσαν από τον εξώστη της αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής τη συζήτηση για την έγκριση του προϋπολογισμού, κρέμασαν πανό με τα οποία διαμαρτύρονταν για την φτώχεια, τους αστέγους, το σχέδιο «Εστία» και την όλη φιλοσοφία του προϋπολογισμού.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Τα έκανε μούσκεμα η Νομική Υπηρεσία» γράφει ότι το σερί αποτυχιών της Νομικής Υπηρεσίας να στοιχειοθετήσει επαρκώς υποθέσεις που αφορούν το τραπεζικό σκάνδαλο και την κατάρρευση της οικονομίας το 2013, συνεχίστηκε με μια ακόμα αθωωτική απόφαση, αφού το Κακουργιοδικείο απάλλαξε απ’ όλες τις κατηγορίες τους Αντρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή για την τρίτη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου. Αλλού γράφει ότι με απόφαση της ΡΑΕΚ αναθεωρείται η ρήτρα καυσίμων και χρεώνεται στην ΑΗΚ το κόστος για την αδρανοποίηση της μονάδας 3, με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση κατά 3,6% τον Ιανουάριο στο ηλεκτρικό ρεύμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χωρίς εκπλήξεις και νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, λόγω σωστού προγραμματισμού, ολοκληρώθηκε χθες γύρω στις 8.30 το βράδυ η διαδικασία ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Ενοίκια μόνο για δύο μήνες», γράφει ότι η Βουλή κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, έκανε την έκπληξη και δέσμευσε όλα τα κονδύλια για τα κρατικά κτίρια, ενώ με τις ψήφους ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύης εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2019. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έπειτα από 48 χρόνια λειτουργίας, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού κατεβάζει ρολά, και χθες κατέβασε τις πινακίδες του. Αλλού γράφει ότι στο μικροσκόπιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα τεθεί την ερχόμενη Δευτέρα η υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού από 72χρονο, η οποία παραμένει αδίκαστη εδώ και τρία χρόνια, μετά την επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο η μητέρα του παιδιού.

Με τίτλο «Φρέναραν τις ιδιωτικοποιήσεις», η εφημερίδα «Χαραυγή», γράφει στο κύριο θέμα της ότι φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της Cyta και άλλων κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών έβαλε χθες η Βουλή, εξαιρουμένου του ΔΗΣΥ, προχωρώντας στην «αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών σε σχέση με ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών». Αλλού γράφει ότι νέα κίνητρα για επανεγκατάσταση των Μαρωνιτών αλλά και εκτοπισμένων στην Καρπασία, συνδυασμένα με ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια, βρίσκονται στα σκαριά. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στη συμπλήρωση 70 χρόνων από τους απεργιακούς αγώνες των μεταλλωρύχων, αμιαντορύχων και οικοδόμων του 1948, στις οποίες συμμετείχαν και Τουρκοκύπριοι η οποία τιμήθηκε με χθεσινή εκδήλωση στην ΠΕΟ.

Υπό τον τίτλο «Τρία χρόνια αλλά ακόμα δεν υπήρξε δικαιοσύνη» η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Επίτροπος Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά επέκρινε τις αρχές για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο δικαστήριο σχετικά με εκδίκαση υπόθεσης που αφορά άντρα που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση εννιάχρονου κοριτσιού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η εταιρεία Johnson and Johnson γνώριζε για δεκαετίες ότι υπήρχε καρκινογόνος αμίαντος στη βρεφική της πούδρα. Αλλού γράφει ότι διαμαρτυρόμενοι πολίτες κρέμασαν την Παρασκευή πανό από τον εξώστη της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2019, τα οποία έγραφαν μεταξύ άλλων «Πάρτε τους άστεγους στα σπίτια σας» και «Προϋπολογισμός για εμάς ή για τους φίλους σας;».

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
15/12/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: