Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η κάθοδος της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ , η κατάληξη του θέματος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για τη δήθεν στρατιωτικοποίησης της Κύπρου, οι προσπάθειες για πάταξη της φοροδιαφυγής και η απόφαση για αγορές μόνο με κάρτες πλέον, η διαγραφή του αντιπροέδρου του ΑΠΟΕΛ Ιωσήφ Ιωσήφ ο οποίος καταζητείται για υποθέσεις ναρκωτικών και άλλα, προβάλλονται πρωτοσέλιδα στο σημερινό Τύπο.

Η «Αλήθεια» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Διπλο ‘νιέτ’» και αναφέρεται στη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο όπου δόθηκε διπλή αποστομωτική απάντηση στους ισχυρισμούς του ρωσικού ΥΠΕΞ περί δήθεν αμερικανικής στρατικοποίησης της Κύπρου, τόσο από τους ίδιους τους Αμερικανούς όσο και από τον Αλέξη Τσίπρα. Γράφει επίσης ότι την ώρα που οι πρόεδροι του ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ κατέθεταν πρόταση για μείωση στη φορολογία καυσίμων, ο ΥΠΟΙΚ επαναλάμβανε τη διαφωνία του με αυτή. Γράφει επίσης ότι διέγραψαν τελικά τον αντιπρόεδρο του ΑΠΟΕΛ, Ιωσήφ Ιωσήφ ο οποίος καταζητείται για υποθέσεις ναρκωτικών και απόπειρας φόνου.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Με το πλαστικό χρήμα κατά της φοροδιαφυγής» αναφέρει ότι τρία μέτρα με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών. Αλλού προβάλλει την εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο «Πολίτης» με την Deutsche Welle και την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Yeniduzen» όπου τέσσερις νέοι από την Κύπρο προδιέγραψαν το μέλλον που ονειρεύονται για την αυριανή Κύπρο. Γράφει επίσης ότι μέχρι το τέλος του έτους θα μεταφερθούν περίπου 5,000 εργαζόμενοι του Υπουργείου Υγείας στον ΟΚΥπΥ.

«Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει το κύριο θέμα του με τίτλο «Αγορές με κάρτες πλέον» αναφέρει ότι από το νέο χρόνο η Κυβέρνηση επεκτείνει το πλαστικό χρήμα για πρόληψη της φοροδιαφυγής. Γράφει επίσης ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι κυπριακές τράπεζες θα αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις αφού έχουν χαμηλή κερδοφορία και επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι νομικά μέτρα κατά του Υπουργείου Εμπορίου εξετάζει ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το χαλούμι.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Το βλέμμα όλων στραμμένο στην αποστολή Λουτ» γράφει ότι σημαντική και καθοριστική για την επόμενη φάση του Κυπριακού θα είναι η επικείμενη επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λούτ η οποία φθάνει στην Κύπρο στις 15 Δεκεμβρίου. Γράφει επίσης ότι σε επ’αόριστον απεργία κατήλθαν από χθες οι εργαζόμενοι των λεωφορείων στην Πάφο. Αλλού αναφέρεται σε άνεργα άτομα που εκπαιδεύονται και εργοδοτούνται ως φροντιστές για παραπληγικούς ή τετραπληγικούς.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ετοιμάζεται για μαζικές διαδηλώσεις η Γαλλία» και αναφέρεται στη διαμαρτυρία των Γάλλων για το ψηλό κόστος διαβίωσης στη χώρα. Αλλού γράφει ότι το έληξε το θέμα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για την Κύπρο. Προβάλλει επίσης τις προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις για τον ερχομό του νέου χρόνου στη πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 08/12/2018 10:43

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: