Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η απόρριψη από τη Βουλή της οριζόντιας ψηφοφορίας, η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Σέρβο Πρόεδρο, οι διεργασίες ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς για το ΓεΣΥ, η δίκη για το διπλό φονικό στο Στρόβολο και η καταιγίδα «Πηνελόπη», είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου του Σαββάτου.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Φως…μετ’ εμποδίων» γράφει ότι αχνό φως στην άκρη της σήραγγας του ΓεΣΥ, άρχισε να διαφαίνεται. Η εφημερίδα, σε άλλο άρθρο της που δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα, κάνει λόγο για «αδελφικά» μαχαιρώματα στην υπόθεση του διπλού φονικού στο Στρόβολο. Αλλού γράφει ότι προσπαθούν να «εξαφανίσουν» λείψανα αγνοουμένων από τον σκυβαλότοπο του Δικώμου.

Ο «Πολίτης», υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Κάθετο ‘όχι’ Βουλής στην οριζόντια ψήφο» αναφέρεται στην χθεσινή απόρριψη από τη Βουλή προτάσεων νόμου για θέσπιση της οριζόντιας ψήφου. Αλλού γράφει ότι με ξεσπάσματα οργής και συναισθηματικές εκρήξεις συνοδεύτηκε η χθεσινή δικάσιμος για το διπλό φονικό στον Στρόβολο. Σε άλλο θέμα από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο ΠΙΣ θα καταθέσει νέα πρόταση στον Υπουργό Υγείας σε σχέση με την ιδιωτική ιατρική στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Απαιτεί τις θέσεις γραπτώς» γράφει ότι ο Πρόεδρος θέλει τις θέσεις της Άγκυρας και του Ακιντζί γραπτώς πριν από τις συνομιλίες, σύμφωνα με όσα είπε προσφάτως σε γεύμα εργασίας με Πρέσβεις της ΕΕ. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα κάνει λόγο για ντόμινο απεργιών στα λεωφορεία από τη Δευτέρα. Γράφει επίσης ότι χιλιάδες εγκλωβισμένοι και πιστοί από τις ελεύθερες περιοχές βρέθηκαν χθες στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στα συρτάρια προτάσεις για κοινωνική στέγη» γράφει ότι από το 2017 το ΥΠΕΣ έχει στα συρτάρια του προτάσεις του ΚΟΑΓ για κοινωνική και επαγγελματική στέγη. Αλλού γράφει ότι στο δρόμο θα μείνουν τρόφιμοι της Στέγης Τυφλών λόγω τερματισμού της λειτουργίας του προγράμματος. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ ΑΚΕΛ ότι «μπορεί ο Πρόεδρος να διαβεβαιώνει ότι συζητεί λύση ΔΔΟ ωστόσο δεν πείθομαι με λόγια».

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Προκαλεί ακόμη ανησυχία το ‘γενναιόδωρο’ σχέδιο» γράφει ότι σε έκθεσή τους η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκφράζουν ανησυχία ότι ορισμένοι δανειολήπτες θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν το σχέδιο «Εστία» ως λόγο για σταματήσουν να είναι συνεπείς στις δόσεις τους. Η εφημερίδα γράφει επίσης πρωτοσέλιδα για την χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Σερβίας στο Προεδρικό. Αλλού γράφει ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων στην Κύπρο αυξάνεται, ενώ μειώνεται ο αριθμός των παιδιών κάτω των 15 ετών.

ΚΥΠΕ – Γιώργος Μιχαήλ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
01/12/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: