Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η κάθοδος της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο, και η συνάντησή της στην ‘Αγκυρα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού κυριαρχούν στον Τύπο σήμερα. Προβάλλονται επίσης η τελική απάντηση που θα δώσουν οι γιατροί για τη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ, τα θέματα της παιδείας και ο “πόλεμος” για την κατοχύρωση του χαλουμιού.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Αρχίζει το….ματς» και γράφει ότι όλα δείχνουν να είναι πλέον έτοιμα για την ‘τελική παρτίδα’ στην προσπάθεια για διαμόρφωση των όρων αναφοράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό με την Λουτ να έχει συναντηθεί στην ‘Αγκυρα με τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του υποψήφιου του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ. Γράφει επίσης ότι εντός της ημέρας παραδίδεται η τελική απάντηση των γιατρών σε Υπουργό Υγείας και ΟΑΥ για τη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα με τίτλο «’Τα ζώα μου αργά’ για τους όρους αναφοράς» γράφει ότι δεν βιάζεται ιδιαίτερα να καταλήξει στους όρους αναφοράς η Τζέιν Χολ Λουτ, όχι όμως λόγω περιορισμένου ενδιαφέροντος των ΗΕ, αλλά επειδή διαπιστώνει πως κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν επείγεται για επανέναρξη τςη διαδικασίας. Για μια νέα κρίση στην παιδεία κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μιλούν οι εκπαιδευτικοί, γράφει ο «Π» σε άλλο θέμα του, εάν δεν επισπευσθεί και ολοκληρωθεί εγκαίρως ο θεσμικός διάλογος. Γράφει επίσης ότι ψηφίζεται σήμερα ο κρατικός προϋπολογισμός.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Κυβέρνηση στον πάγο» γράφει ότι τρικλοποδιά στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης θα βάλει σήμερα η αντιπολίτευση κατά τη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2019, με θέματα όπως αποκρατικοποιήσεις, σχέδιο Εστία, ανάπτυξη Τρόοδους και άλλα να βρίσκονται στα χέρια της. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου για το θέμα της καθυστέρησης της εκδίκασης υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου παιδιού από 72χρονο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι έργα ανάπτυξης 14 εκ. ευρώ το 2019 προγραμματίζονται στη Λάρνακα.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Πλασιέδες … συμφερόντων των ολίγων» γράφει ότι στα σκάνδαλα και στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης επικεντρώθηκαν οι βουλευτές κατά τη χθεσινή συζήτηση των προϋπολογισμών στη Βουλή. Προβάλλει αλλού τη δίωρη σήμερα, στάση εργασίας των λιμενεργατών στη Λεμεσό, που αντιδρούν στην αδιαφορία για επίλυση συσσωρευμένων προβλημάτων, όπως γράφει. Αναφέρει αλλού ότι μειωμένο είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και η αγοραστική δύναμη των Κυπρίων, με χαμηλούς μισθούς και ακρίβεια.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο στο κύριο της θέμα «Στο σταυροδρόμι των ατμοσφαιρικών ρύπων» γράφει ότι η διαβίωση στη Λευκωσία στοιχίζει στους κατοίκους της κατά μέσο όρο ένα χρόνο από τη ζωή τους λόγω της μόλυνσης του αέρα. Προβάλλει επίσης συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, στις Βρυξέλλες κατά την οποία συζήτησαν θέματα που αφορούν τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Προβάλλει αλλού τις επισκέψεις της Πρώτης Κυρίας Αντρης Αναστασιάδη, του Αρχιεπισκόπου και του Υπουργού Υγείας, σε νοσοκομεία της Λευκωσίας.

Η εβδομαδιαία η «Γνώμη» με τίτλο στο κύριο της θέμα «’Μποναμάς’ φορολογιών!» γράφει ότι έρχονται αυξήσεις με το καλημέρα της νέας χρονιάς και επαναφέρεται ο φόρος ακίνητης περιουσίας, ενώ θα επιβληθεί αύξηση στα τέλη μεταχειρισμένων οχημάτων με πρόφαση τις εκπομπές ρύπων. Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για «καυτή πατάτα στα χέρια Αναστασιάδη και Ακιντζί» και γράφει ότι η Τζέιν Χολ Λουτ έρχεται με προτάσεις που θα οδηγήσουν είτε σε επανέναρξη του διαλόγου, είτε σε οριστικό ναυάγιο των συνομιλιών. Γράφει επίσης ότι ταξικός είναι ο πόλεμος για την κατοχύρωση του χαλουμιού.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
14/12/2018 08:08

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: