Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας

με θέμα το ΓεΣΥ, η τραγωδία που κτύπησε τα κατεχόμενα με τα θύματα από τη φονική κακοκαιρία, το θέμα του χαλλουμιού και οι παρεμβάσεις της Μόσχας κατά της Λευκωσίας για το θέμα του ΝΑΤΟ, είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν σήμερα τον Τύπο.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τραγωδία – Felaket» γράφει ότι απίστευτη τραγωδία βιώνουν οι Τ/κ συμπατριώτες μας και μαζί τους και εμείς και αναφέρεται στην πρωτοφανή θεομηνία που έπληξε την κατεχόμενη Κερύνεια με τρεις νεκρούς και έναν αγνοούμενο. Η εφημερίδα γράφει ακόμη για την έντονη αντίδραση και το αυστηρό μήνυμα της Λευκωσίας προς τη Μόσχα με καθυστέρηση 24 ωρών ότι “είμαστε ανεξάρτητοι και εμείς αποφασίζουμε για εμάς”. Αναφέρεται και στις διεργασίες ενόψει των ευρωεκλογών του Μάη και γράφει ότι “κλείδωσε” με ΔΗΚΟ η Ελένη Θεοχάρους.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Ενώπιον εκβιασμού το κράτος για το χαλλούμι» γράφει στο κύριο του θέμα ότι η διαφοροποίηση της ποσόστωσης υπέρ του αγελαδινού γάλακτος για την παρασκευή χαλλουμιού είναι η αιτία των δικαστικών διαδικασιών, αρκετές εκ των οποίων εκκρεμούν για ακύρωση των συναφών εμπορικών σημάτων. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι επιμένουν στην ιδιωτική ιατρική οι γιατροί και ότι τους το έκοψε ο Υπουργός. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η πλατεία Ελευθερίας θα είναι μόνο για πεζούς και ποδηλάτες.

Υπό τον τίτλο «Οι Ρώσοι ανοίγουν το μέτωπο» η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» γράφει σήμερα ότι η Ρωσία έδωσε χθες συνέχεια στις παρεμβάσεις της κατά της Κύπρου, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά την Πρεσβεία της στο Ισραήλ, γεγονός που δίνει ευρύτερες διπλωματικές διαστάσεις στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Κύπρου. Αλλού, δημοσιεύει φωτογραφία από τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τον ΠΙΣ και τον ΟΑΥ για το ΓεΣΥ και γράφει ότι ο Υπουργός έστειλε το μήνυμα ότι επαφίεται πλέον στον κάθε γιατρό να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει ή όχι στο ΓεΣΥ. Γράφει ακόμη ότι αυξήθηκαν στις 290,000 οι αποζημιώσεις για την υπόθεση σοβαρού τραυματισμού αξιωματικού εν ώρα καθήκοντος.

Η εφημερίδα «Χαραυγή» με τίτλο «Ανυπέρβλητο εμπόδιο η ιδιωτική ιατρική» γράφει ότι συγκλίσεις αλλά κυρίως αποκλίσεις διαπιστώθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν ο ΟΑΥ με τον ΠΙΣ στην παρουσία του Υπουργού Υγείας. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι μέρος της ψευδοροφής στην εσωτερική είσοδο του Δημόσιου Νηπιαγωγείου Απόστολος Βαρνάβας δεν άντεξε τις ποσότητες νερού που συσσωρεύθηκαν και κατέρρευσε. Αλλού γράφει ότι οι βανδαλισμοί και οι ζημιές στον Αγιο Παντελεήμονα θα αποκατασταθούν με εθελοντική εργασία Ε/κ και Τ/κ.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» με τίτλο «Επόπτες του ΓεΣΥ υπό έλεγχο» γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι εντόπισε πιθανή σύγκρουση συμφερόντων κορυφαίων του οργανισμού που επιφορτίσθηκε με την εποπτεία της διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας των κρατικών νοσοκομείων. Αλλού, η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία από τις πλημμύρες στα κατεχόμενα όπου δύτες ψάχνουν για θύματα σε υπερχειλισμένο ποταμό. Γράφει ακόμη ότι η Ρωσία δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθεώρησαν στρατηγικούς χώρους στην Κύπρο με σκοπό την εγκατάσταση βάσης ανάπτυξης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Πυρ και μανία ο Πούτιν με τον Αναστασιάδη» γράφει ότι στο κόκκινο είναι οι σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας, με τη Μόσχα να αντιδρά και να προειδοποιεί για την εμπλοκή, όπως καταγγέλλει, της Κύπρου στα σχέδια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Γράφει ακόμη ότι η κοινωνία είναι καζάνι που βράζει και ότι είναι κόλαφος για την Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ οι διαμαρτυρίες αστέγων, ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων που δεν τα βγάζουν πέρα. Επίσης, αναφέρει σε άλλο θέμα ότι σε ετοιμότητα για δυναμικά μέτρα βρίσκονται οι οικοδόμοι της ΠΕΟ και ότι η υπομονή των εργαζομένων έχει εξαντληθεί.

Η εβδομαδιαία «Το κυπριακό Ποντίκι» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αντρο πού το πας;» γράφει ότι παραπλανητική και επιζήμια είναι η συζήτηση που ξεκίνησε από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για το θέμα των εγγυήσεων και ότι αυτή είναι η «υποχώρηση» της Τουρκίας, η συνέχιση των εγγυήσεων και αναθεώρηση στα 15 χρόνια. Γράφει ακόμη ότι η απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι συνέπεια μνημειώδους προχειρότητας του Υπουργείου Εμπορίου. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για σκάνδαλο κατασκοπείας εις βάρος του Τσαβούσογλου.

Παραμένει πρώτο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του APLHA, με τον Αντώνη Σρόιτερ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
07/12/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: